10.8.15

ΕΚΤΑΚΤΟ! Ο Σόιμπλε διεκδικεί τον ελληνικό εθνικό πλούτο


Το Βερολίνο επιdιώκει να γίνει εγγυητής του δανείου το νέο ταμείο με τα πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, από ακίνητα, υποδομές και εταιρείες μέχρι έσοδα από το πετρέλαιο…
Την ίδια τακτική άλλωστε ακολούθησαν και το 2012 με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας… Χτίζεται από το 2010 η υποθήκευση της Ελλάδας…
Ό,τι πιο σημαντικό διαθέτει το Ελληνικό Δημόσιο, πιθανόν ακόμη και τα έσοδα από μελλοντική εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, θα μεταβιβασθεί στο Νέο Ταμείο Εθνικού Πλούτου, που θα συσταθεί κατ’ απαίτηση του γερμανού υπουργού οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίας αρχικά επιθυμούσε να μεταφέρει και την έδρα του νέου οργανισμού εκτός Ελλάδας (στο Λουξεμβούργο), ώστε να μην επηρεάζεται η λειτουργία του από τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τους νόμους της Βουλής.

Το βασικότερο σε όλο αυτό  είναι ότι ο κ. Σόιμπλε και ένα ισχυρό μπλοκ δανειστών, έχουν ως στόχο να βγάλει έσοδα 50 δις. ευρώ σε 30 χρόνια, θα πρέπει να λειτουργήσει ως εγγυητής της νέας δανειακής σύμβασης. Σύμφωνα με δηλώσεις  Ευρωπαίου Αξιωματούχου στο Politico, το νέο ταμείο «προορίζεται να λειτουργήσει σαν μια εγγύηση ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα περιουσιακά στοιχεία (σ.σ. που θα μεταβιβασθούν στο Ταμείο) σχεδόν σαν ενέχυρο».
Στο γερμανικό υπουργείο Οικονομιών κράτησαν πιο αυστηρή στάση σχετικά με πληροφορίες, που θέλουν αυτή η εγγύηση να κατοχυρωθεί με αυστηρό νομικό τρόπο, όπως έγινε και τον Δεκέμβριο του 2012, όταν η τότε κυβέρνηση Σαμαρά δέχθηκε να γίνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εγγυητής της δανειακής σύμβασης με το EFSF, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι αν υπήρχε οποιαδήποτε αθέτηση πληρωμής από πλευράς δημοσίου αυτό θα κάλυπτε τα οφειλόμενα ποσά, σαν να ήταν το ίδιο το ΤΧΣ οφειλέτης του EFSF.
Η δέσμευση των πολυτιμότερων στοιχείων του δημοσίου πλούτου βρίσκεται σε μια σταθερή πορεία, που άρχισε με το πρώτο μνημόνιο, προς την κατεύθυνση της υποθήκευσης της κρατικής περιουσίας στους δανειστές.
1. Με το πρώτο μνημόνιο, η Ελλάδα αποδέχθηκε να μην ασκήσει την εθνική της κυριαρχία για να αποτρέψει τυχόν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.
2. Με το δεύτερο μνημόνιο, το Ταμείο που ελέγχει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατέστη εγγυητής του δανείου.
3. Με το τρίτο μνημόνιο επιχειρείται να καταστεί εγγυητής και το Ταμείο που θα ελέγχει τα πιο σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία του κράτους.

voicenews