23.8.15

Εκλογές: Όχι Τσίπρα σε Μεϊμαράκη για συνάντηση!


- Η... αναζήτηση του Αλέξη Τσίπρα από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη έλαβε τέλος αλλά χωρίς αποτέλεσμα! 
- Ο πρωθυπουργός φέρεται να απάντησε αρνητικά στο αίτημα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας για συνάντηση 
- "Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο σχηματιμσού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή" είπε ο Αλέξης Τσίπρας
 - Όλα αυτά μετά από αναπάντητες κλήσεις, sms και μηνύματα στο πρωθυπουργικό γραφείο από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης
 - Τη Δευτέρα παίρνει τη διερευνητική εντολή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης
 - Αυτοδυναμία και... συνεργασίες ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ


"Ω Αλέξη που είσαι" ή μήπως "αναπάντητες κλήσεις παντού;". Είτε με τίτλο ταινίας είτε με τίτλο τραγουδιού, η ουσία είναι μία: έχει ξεκινήσει για τα καλά η προεκλογική περίοδος και τα παιχνίδια εντυπώσεων!

Τρίτη μέρα που η διερευνητική εντολή είναι στα χέρια του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Από την πρώτη στιγμή είχε κάνει σαφές πως θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια. Και το κάνει.Έχει μέχρι στιγμής, όμως, εισπράξει τρία «Όχι» σε ενδεχόμενη συνεργασία: Το Ποτάμιζήτησε εκλογές, το ΠΑΣΟΚ έκλεισε επίσης την πόρτα της συνεργασίας και η Λαϊκή Ενότηταείναι το... αυτονόητο: πως οι διαφορές που τη χωρίζουν από τη ΝΔ είναι αγεφύρωτες.

Τι έμενε; Η συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση των δυο πλευρών, ωστόσο, είχε λίγο από... γεφύρι της Άρτας.
Αναπάντητες, μηνύματα και... "πόρτα"


Από την ημέρα που πήρε τη διερευνητική εντολή, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είπε πως "θα καλέσω τον κ. Τσίπρα στο γραφείο μου". Το είπε πολλές φορές. Έμενε μόνο το τηλεφώνημα. Αλλά αυτό αποδείχτηκε το... δυσκολότερο κομμάτι. 

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας ανέφεραν την Κυριακή πως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό για να του ζητήσει να συναντηθούν μέσα στην ημέρα. Αλλά εκείνος δεν σήκωσε το κινητό του. Μετά, του έστειλε και sms. Αλλά πάλι έμεινε αναπάντητο. Και τελικά αποφάσισε να τηλεφωνήσει στο γραφείο του πρωθυπουργού για να αφήσει νέο μήνυμα. 

Τελικά και σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του απάντησε αρνητικά στο αίτημα για συνάντηση.

Ο πρωθυπουργός του εξήγησε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μελλοντικής συνάντησης με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όμως εκτός του πλαισίου της διετευνητικής εντολής...

Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας (μη) συνάντησης


Όμως από το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Το είπε ξεκάθαρα κυβερνητικός αξιωματούχος μετά το τέλος της σύσκεψης στη Βουλή: "Αν ο πρωθυπουργός πίστευε πως από αυτή Βουλή μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, δεν θα πήγαινε σε εκλογές".

Τη Δευτέρα, το πιθανότερο, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα παραδώσει τη διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος στη συνέχεια θα καλέσει τον επικεφαλής του τρίτου κόμματος, που πλέον είναι η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. 

Και ο πρώην υπουργός έχει δηλώσει ότι θα εξαντλήσει τα περιθώρια που του δίνει το Σύνταγμα για να κάνει επαφές, όχι μόνο με τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, πλην της Χρυσής Αυγής αλλά και με κοινωνικούς φορείς. Το ίδιο άλλωστε είχε κάνει και ο Αλέξης Τσίπρας στις εντολές του 2012. 

Όλα δείχνουν ότι τις εκλογές δεν θα τις... γλιτώσουμε. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο χρόνος είναι αρκετός για να προκηρυχθούν στις 20 Σεπτεμβρίου. Ήδη άλλωστε στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν βάλει μπροστά τον κομματικό μηχανισμό, ο Αλέξης Τσίπρας επικεφαλής πενταμελούς Επιτροπής θα δώσει το τελικό ΟΚ για τις λίστες με τους υποψήφιους ενώ θα ξεκινήσει και περιοδείες. 

Στόχος είναι η αυτοδυναμία αλλά και οι... συνεργασίες, αφού όπως έλεγε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μετά τη σύσκεψη του Σαββάτου στη Βουλή με τη συμμετοχή κυβερνητικών και κομματικών στελεχών «και οι 151, δε φτάνουν»!
newsit