14.8.15

Πρωτοφανές: Ολονυχτία στη Βουλή για να περάσουν τα μέτρα του μνημονίου - Ακόμη δεν μίλησαν οι αρχηγοί των κομμάτων

Πρωτοφανές. Όλη τη νύχτα συνεδριάζει η Ολομέλεια της Βουλής για να περάσει τη συμφωνία και τα προαπαιτούμενα μέτρα της κυβέρνησης με τους δανειστές, ενώ ακόμη δεν έχουν τοποθετηθεί οι πολιτικοί αρχηγοί. 'Αγνωστο είναι πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας.
Σημειώνεται πώς στις 3 το μεσημέρι συνεδριάζει το Eurogroup προκειμένου να αποφασίσει αν θα εγκρίνει επί της ουσίας τη συμφωνία και αν θα προχωρήσει στην αποδέσμευση της πρώτης δόσης των χρημάτων.
Τυπικά η συζήτηση ξεκίνησε στις 2:00 τα ξημερώματα αλλά επί της ουσίας μετά τις 3:30 τα ξημερώματα, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να παίρνει πρώτος το λόγο και να ανάβει τα αίματα με την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ το λόγο πήρε και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που σε έντονο ύφος ζήτησε από τον υπουργό να μην προκαλεί.
Φωτιά στη συζήτηση έβαλε η αναφορά του Ευκλέιδη Τσακαλώτου ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν πηγαίνουν στα εξωτερικά ιατρεία γι' αυτό δεν τους ενδιέφεραν τα πέντε ευρώ στα νοσοκομεία. Η παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ Ευάγγελου Μειμαράκη ήταν άμεση. «Να είστε πιο σεμνός εδώ μέσα, η πρόκληση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αν θέλετε και να μας προκαλέσετε και να το ψηφίσουμε, δεν γίνονται και τα δύο. Θα είστε πιο σεμνός. Αν μας προκαλέσετε θα απαντήσουμε καταλλήλως», είπε ο πρόεδρος τη ΝΔ. 
Ο υπουργός Οικονομικών για μερικά δευτερόλεπτα αποχώρησε από το βήμα της Βουλής και επέστρεψε αμέσως μετά. Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε εκτενώς στις διαφορές των δύο συμφωνιών, όπως έγιναν γνωστές από την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες. Στην τοποθέτησή του κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι είναι μία δύσκολη συμφωνία με πολλά αγκάθια. Σημείωσε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από τον ποιον θα εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός να διαχειρισθεί το χρέος και από το ποιος θα μπορεί να μετριάσει τις αδικίες που υπάρχουν. Πρέπει να κριθεί αυτό το μνημόνιο με τα υπέρ και τα κατά του, είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Νωρίτερα, η Ολομέλεια είχε αποφασίσει η συζήτηση να ολοκληρωθεί στις 7 το πρωί, αφού μιλήσουν οι εισηγητές των κομμάτων, δύο από τους συναρμόδιους υπουργούς και οι πολιτικοί αρχηγοί. Υιοθετήθηκε έτσι η πρόταση Φίλη, ενώ απορρίφθηκε εκείνη της Ζωής Κωνσταντοπούλου που αρχικά ζήτησε να διεξαχθεί δεκάωρη συζήτηση, ώστε να μιλήσουν και όσοι βουλευτές επιθυμούσαν. 
Νομοθετικές βελτιώσεις ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας στις 5 το πρωί στη Βουλή, που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην αλλαγή του τίτλου στην τροπολογία με τις αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης, ενώ πρίν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η ομιλία του υπουργού Οικονομίας Γι΄ψωρογ Σταθάκη.
Ως προς την παρουσίαση των ρυθμίσεων είπε πως από τον Ιανουάριο του θα αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, ως το 2021 θα υπάρχει μία προσαρμογή στις πρόωρες συντάξεις. Στα 65 έτη για δικαστικούς- μέχρι εφέτη- και προβλέπεται μία σειρά εξαιρέσεων, όπως για όσους έχουν ανήλικο τέκνο κλπ. 
Σχετικά με τη Δ/4 υποπαράγραφο για τις μετακινήσεις στο Δημόσιο ανέφερε ότι υπάρχει ρύθμιση που νοικοκυρεύει τις δαπάνες,  περιορίζει τη σπατάλη και για εκείνες που έχουν σχέση με το υπουργείο εξωτερικών, αλλά  και τις μετακινήσεις στο εξωτερικό. Για τις βουλευτικές αποζημιώσεις ήδη αυτό βρίσκεται σε μία διαδικασία υλοποίησης, με το νομοσχέδιο να βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.
Στις 2 τα ξημερώματα ξεκίνησε τελικά η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, με την Ζωή Κωνσταντοπούλου στην έδρα. Η συζήτηση ξεκίνησε με νέα προειδοποίηση από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη ψήφιση της συμφωνίας, που τόνισε ότι αν δεν γίνει θα ξεκινήσουν διαδικασίες για το πρόγραμμα γέφυρα. «Τα πράγματα είναι απλά», τόνισε ο υπουργός στις 2 τα ξημερώματα, κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια και πρόσθεσε ότι «στις 4 αύριο υπάρχει Eurogroup θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να πάει εκεί με ψηφισμένη τη συμφωνία και με τη δανειακή σύμβαση».
Όπως υπογράμμισε, «αν δεν υπάρχουν αυτά μαζί με τις τροπολογίες και με τα προαπαιτούμενα και δεν θα υπάρχει απόφαση, τότε θα πάμε στο δάνειο γέφυρα, είναι τόσο απλό». «Αν δεν υπάρξει αυτό τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να ξεκινήσει συζήτηση για τα προαπαιτούμενα για το δάνειο γέφυρα», επανέλαβε ο υπουργός. 
Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Φίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε να έχει διάρκεια τριών ωρών η συζήτηση και λόγω της σοβαρότητας να μιλήσουν οι εισηγητές των κομμάτων, οι πολιτικοί αρχηγοί και ο πρωθυπουργός. Επίσης, ζήτησε να γίνει ενιαία συζήτηση των τροπολογιών με το νομοσχέδιο: «Όλοι καταλαβαίνουμε  την κρισιμότητα και αναγκαιότητα να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, ομαλότητα και ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών», τόνισε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι θα πρέπει οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τη Βουλή», αναφερόμενος στην εξουσιοδότηση του κ. Τσακαλώτου να υπογράψει χωρίς ψήφιση τη συμφωνία. 
Είναι θέατρο αυτό που ζούμε, τόνισε ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι, προσθέτοντας ότι ο χρόνος συζήτησης τώρα είναι ο ελάχιστος δυνατός και μη επαρκής, αλλά «πρέπει να δώσουμε τα όπλα μας στον υπουργό Οικονομικών για να μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες». «Δεν μπορεί κάποιοι να χρησιμοποιηθούν μεθοδεύσεις κανονιστικού τύπου για να καθυστερούν τη διαδικασία, πρόσθεσε, ενώ συμφώνησε με το ότι οι τροπολογίες πρέπει να συζητηθούν απόψε. 
O Νίκος Καραθαναοπουλος από το ΚΚΕ τόνισε ότι είναι κατά αυτής της διαδικασίας και των τροπολογιών, την οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να παραβληθεί η «ανούσια συζήτηση για το αν το μνημόνιο πρέπει να συζητηθεί τις πέντε το πρωί ή νωρίτερα. Αυτό πρέπει να το υπολογίσει ο κόσμος» κατέληξε. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ΝΔ αναγνωρίζει την ανάγκη να έχει ψηφιστεί η συμφωνία μέχρι το Eurogroup, ενώ πρόσθεσε ότι ευθύνη για την καθυστέρηση φέρει τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και η πρόεδρος της Βουλής. «Πρώτη φορά, εδώ και 11 χρόνια που είμαι βουλευτής, που η συνεδρίαση της Βουλής ξεκινάει τέτοια ώρα», τόνισε. 
Η Ολομέλεια αρχικά είχε οριστεί για τις 01:32 τα ξημερώματα της Παρασκευής, μετά από συζήτηση-θρίλερ στην Διάσκεψη των προέδρων. Κατά την συζήτηση διατυπώθηκαν και μπήκαν σε ψηφοφορία δύο προτάσεις: Η μία του κυρίου Φίλη ζητούσε να ξεκινήσει η διαδικασία άμεσα και η άλλη της κυρίας Κωνσταντοπούλου αύριο το πρωί. Τελικά, επί παρόντων 20 βουλευτών, η πρόταση του κυρίου Φίλη πήρε 10 ψήφους, της κυρίας Κωνσταντοπούλου 8, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν παρών. Κατόπιν, δεν θεωρήθηκε ότι η πλειοψηφούσα πρόταση είχε την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτεί ο κανονισμός και ξεκίνησαν διαβουλεύσεις, ενώ απαιτήθηκε και μικρή διακοπή, ώστε να αποφανθεί επί του θέματος ο επιστημονικός σύμβουλος κύριος Μπαριάς.  
Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ αρνήθηκαν να αλλάξουν την ψήφο τους, ενώ ο κύριος Μπαλάφας πρότεινε να τεθεί το θέμα στην Ολομέλεια και να γίνει εκεί ψηφοφορία. Προ του αδιεξόδου, άλλαξε τελικά την ψήφο του ο Αλέξης Μητρόπουλος, που αρχικά είχε συνταχθεί με την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Τελικώς η πρόταση του Νίκου Φίλη πέρασε με ψήφους 11 υπερ, 7 ψήφισαν την πρόταση της προέδρου της Βουλής και δύο παρών.

pronews