21.8.15

Ανακατεύει την «τράπουλα» του πολιτικού σκηνικού η «Λαϊκή Ενότητα» - Ζήτημα το απρόβλεπτο των εξελίξεων και των εκλογών


ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΣΤΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΜΜΕ Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 

«Ανακατεύει την τράπουλα» του πολιτικού σκηνικού το νέο κόμμα «Λαϊκή Ενότητα» του Πάναγιώτη Λαφαζάνη χωρίς κανείς να γνωρίζει τις αντιδράσεις του εκλογικού σώματος ύστερα και  από την σημερινή πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο επικεφαλής της πρώην πλέον Αριστερής Πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το παραπάνω σημειώνουν και διεθνείς αναλυτές ενώ τα βρετανικά ΜΜΕ έχουν ως πρώτη είδηση την ίδρυση του αντιμνημονικού κόμματος στην Ελλάδα.
Το σημερινό πολίτικό σκηνικό έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μετά την υπογραφή του 3ου κατά σειρά μνημονίου αλλά και την ανακοίνωση ίδρυσης της «Λαϊκής Ενότητας» ίσως να είναι και το πλέον απρόβλεπτο από την μεταπολίτευση και μετά.
Μέχρι και τις προηγούμενες εκλογές, όπου ήταν ξεκαθαρισμένο ότι ο επελαύνων ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε τις εκλογές, τώρα κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια στην κυριολεκτικά κατακερματισμένη πολιτική αρένα ποιος θα επιζήσει και ποιος όχι από τις επερχόμενες εκλογές.
Ναι μεν η δημοφιλία προσωπικά του μέχρι εχθές πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, αυτή τη φορά όμως η παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική μάχη δε θα έχει τα χαρακτηριστικά της «επέλασης» που είχε στις προηγούμενες εκλογές.
Ταυτόχρονα η Αριστερή πρώην Πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και νυν «Λαϊκή Ενότητα» συσσωρεύει συνεχώς πολιτική ενέργεια από το χώρο της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ  και τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη . Τα πράγματα είναι ρευστά ιδιαίτερα σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των βουλευτών που θα ενταχθούν στο νέο κόμμα καθώς από τους 25 το νούμερο ενδέχεται να αγγίζει μέχρι και τους 35, αλλά και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ήδη οι Στάθης Λεουτσάκος, Αντώνης Νταβανέλος και Σόφη Παπαδογιάννη απηύθυναν κάλεσμα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να πυκνώσουν  τις γραμμές της «Λαϊκής Ενότητας». Τα  τρία μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία σήμερα το πρωί ανακοίνωσαν την προσχώρησή τους στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του  Λαφαζάνη,τονίζουν ότι η χθεσινή παραίτηση του πρωθυπουργού καθώς και η επιλογή των πρόωρων εκλογών, ερήμην του κόμματος και ενάντια στις αποφάσεις του, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Όπως καταγγέλλουν, "μετά από μια σειρά παραβιάσεων του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την επιλογή να υιοθετήσει η κυβέρνηση ένα νέο σκληρό μνημόνιο, μετά την ωμή παραβίαση της απόφασης της ΚΕ για έκτακτο συνέδριο του κόμματος, που εισηγήθηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος, στην  ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε με ευθύνη του Προέδρου και της ηγετικής ομάδας του Μαξίμου.
Ως εκ τούτου δεν έχει νόημα η παραμονή μας σε ένα όργανο που έχει στην πράξη διαλυθεί, προσθέτουν, ανακοινώνοντας την παραίτησή τους από την Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ".
Έτσι η πραγματική δύναμη που παρατάξει η «Λαϊκή Ενότητα» στο τέλος της προεκλογικής περιόδου είναι πραγματικά άγνωστη και αυτό είναι η μεγαλύτερη αγωνία του Α.Τσίπρα.
Ταυτόχρονα η ΝΔ με τον πρόεδρο Ε.Μεϊμαράκη επιχειρεί και αυτή από την πλευρά της να θέσει εκτός ισορροπίας τον Α.Τσίπρα επιλέγοντας την τακτική της ολομέτωπης επίθεσης προσωπικά στον πρώην πρωθυπουργό εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο σκληρής στάσης απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από το σύντομο φλερτ της ψήφισης του μνημονίου.
Τα υπόλοιπα κόμματα Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ φαίνονται να καθοδηγούνται από την τακτική της ΝΔ υιοθετώντας μια παρόμοια γραμμή αντιπαράθεσης προσδοκώντας και αυτά οφέλη.
Από την πλευρά της η Χρυσή  Αυγή παρακολουθεί τις εξελίξεις, χωρίς να εμπλέκεται σε τακτικισμούς, πολιτικά παίγνια και κοκορομαχίες των υπόλοιπων κομμάτων έχοντας την σιγουριά της σταθερότητας των θέσεών της τόσο σε ότι αφορά το μνημόνιο όσο και στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, ακολουθεί  την γραμμή της ήρεμης και  ψύχραιμης δύναμης.
Οι ΑΝΕΛ από την πλευρά τους βρίσκονται σε μια ιδιάζουσα περίπτωση καθώς φαίνεται πως τα οφέλη από την διακυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καν οφέλη, αλλά μετρούν ζημιές, τις οποίες θα προσπαθήσουν να μετριάσουν ώστε να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη Βουλή.
Τέλος για το ΚΚΕ ο νέος φόβος ακούει στο όνομα Λαφαζάνης και «Λαϊκή Ενότητα» καθώς φοβάται κάποιες διαρροές προς το νέο πολιτικό σχηματισμό.
Η είσοδος της «Λαϊκής Ενότητας» στην πολιτική έχει προκαλέσει και τα σχόλια των επενδυτών οι όποιοι προβλέπουν ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή εγκαινιάζεται μια νέα αβέβαιη περίοδος στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον  Ian Forrest, επενδυτικό αναλυτή του The Share Centre, οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν στενά την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων.
Ο ίδιος αναφερόμενος στις πρόωρες εκλογές προειδοποιεί:
«Με το σχηματισμό ενός νέου κόμματος από βουλευτές αντάρτες του ΣΥΡΙΖΑ, το αποτέλεσμα των εκλογών είναι εξαιρετικά αβέβαιο. Παρά το γεγονός ότι ο Τσίπρας παραμένει δημοφιλής, υπάρχει πιθανότητα η αναδυόμενη κυβέρνηση να είναι πολύ πιο αριστερή και αντίθετη στις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας που συμφωνήθηκαν. Οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό να αποδυναμώσει το ευρώ και να οδηγήσει σε περαιτέρω αστάθεια της αγοράς»
Το ίδιο και τα βρετανικά ΜΜΕ με πρώτο απ΄ όλα  το BBC σχολιάζουν:
"Με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, η νέα κίνηση είναι η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και θα μπορούσε ενδεχομένως να διαχειριστεί την εντολή για να προσπαθήσει να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση", αναφέρεται στο άρθρο..
Το σίγουρο είναι εισερχόμαστε σε μια ενδιαφέρουσα περίοδο για τα πολιτικά δρώμενα της χώρας, περισσότερο ενδιαφέρουσα πάντως εάν η χώρα δεν βρισκόταν στο χείλος του οικονομικού γκρεμού, αλλά και αρκούντως «εφιαλτική» για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων.
 pronews.gr