20.8.15

Μαζικά αποχωρούν από τον Πειραιά προς τα βόρεια σύνορα, οι Σύριοι πρόσφυγες


Μαζικά αποχωρούν από τον Πειραιά οι 2.500 Σύριοι πρόσφυγες που έφθασαν στις εννέα η ώρα το πρωί στην προβλήτα Ε1 με το πλοίο «Ελευθέριο Βενιζέλος».
Χρησιμοποιώντας λεωφορεία, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και ταξί οι πιο εύποροι εξ αυτών, φεύγουν με απώτερο στόχο να φθάσουν στα βόρεια σύνορα της χώρας και να προλάβουν να διασχίσουν τα Βαλκάνια πριν κλείσουν ερμητικά τα σύνορα. Τελικός προορισμός είναι τα κράτη-μέλη της ΕΕ στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μεγάλος αριθμός προσφύγων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων μιλά αγγλικά, στόχος τους είναι να φύγουν το συντομότερο από την περιοχή. Χωρίς να είναι ικανοί να προσδιορίσουν γεωγραφικά τη θέση της Αττικής, όλοι απαντούσαν ότι θα συνεχίσουν «προς τα βόρεια».
Τον πληθυσμό των προσφύγων αποτελούν κυρίως οικογένειες με παιδιά και νέοι άνδρες, με ελάχιστους να ξεπερνούν τα 40 χρόνια. Διανύοντας με τα πόδια οι περισσότεροι τα 3,5 χλμ. που απέχει η προβλήτα Ε1 από τον σιδηροδρομικό σταθμό, αποτυπώνουν μια εικόνα ξένη προς την καθημερινότητα του Πειραιά. Αποτυπώνουν μια εικόνα πολέμου.
Την ίδια στιγμή, στα περίπτερα γύρω από το σταθμό έχουν δημιουργηθεί τεράστιες ουρές από τους πρόσφυγες, που φθάνοντας αγοράζουν νερό και χυμούς, ενώ πολλοί κατευθύνονται και στα γειτονιά μανάβικα για να αγοράσουν φρούτα. Στη συνέχεια συνεχίζουν την πορεία τους...

Ο κροατικός Ερυθρός Σταυρός ετοιμάζεται για ενδεχόμενο προσφυγικό «κύμα»
Ο κροατικός Ερυθρός Σταυρός (HCK) παρακολουθεί στενά την κατάσταση με τους παράτυπους μετανάστες στις χώρες της περιοχής, αλλά και με τους πολλούς πρόσφυγες που καταφτάνουν καθημερινά, προκειμένου να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τις συγκρούσεις στις πατρίδες τους.
Μάλιστα, λόγω ενός ενδεχόμενου προσφυγικού "κύματος" στην Κροατία, ο HCK ετοιμάζει τις υποδομές του και εκπαιδεύει το προσωπικό του και εθελοντές προκειμένου να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μια τέτοια κρίσιμη κατάσταση.
Σε περίπτωση που φτάσουν στην Κροατία πρόσφυγες και μετανάστες, θα είναι αναγκαίο να τους παράσχουμε φιλοξενία και ανθρωπιστική βοήθεια, κάτι που είναι εφικτό μόνο σε συντονισμό και με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων και άλλων φορέων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, αναφέρει ο HCK.
makthes.gr/