20.8.15

Γιατί το «Ελ. Βενιζέλος» με τους σύρους μετανάστες άλλαξε πορεία από την Θεσσαλονίκη στον Πειραιά- Ποια είναι η αιτία


Στην Αθήνα θα καταπλεύσει τελικά την Πέμπτη, αντί της Θεσσαλονίκης, το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που μεταφέρει περί τους 2.500 πρόσφυγες οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στην Κω και άλλα νησιά. Ο λόγος της αλλαγής αυτής είναι διπλωματικός. Όπως λέει στο «Βήμα» πολύ καλά πληροφορημένη πηγή, αν η Ελλάδα εμφάνιζε μονομιάς χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα με την πΓΔΜ, θα μπορούσε να προκληθεί ακόμη και διπλωματικό επεισόδιο ή να αποφασίσουν τα Σκόπια να κλείσουν τα σύνορά τους.


Η ίδια πηγή εξέφρασε στο «Βήμα» την δυσαρέσκειά της για το ότι ανακοινώθηκε την Τετάρτη το πρωί πως υπεραστικά λεωφορεία θα περίμεναν τους πρόσφυγες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για να τους μεταφέρουν, έναντι 10 ευρώ έκαστος, στα σύνορα, στους Ευζώνους. Λόγω όλων αυτών, αποφασίστηκε να καταπλεύσει το «Ελευθ. Βενιζέλος» στην Αττική.

Το πλοίο ναυλώθηκε αρχικά από την κυβέρνηση για να στεγάσει πρόσφυγες στην Κω αλλά λόγω του ότι τα πλοία της γραμμής είναι γεμάτα αυτή την περίοδο από παραθεριστές που επιστρέφουν και οι πρόσφυγες που καταφθάνουν από Τουρκία εγκλωβίζονται στα νησιά, αποφασίστηκε να κάνει το δρομολόγιο. Μόλις αποβιβάσει τους πρώτους πρόσφυγες, θα επιστρέψει σε όποια νησιά έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για να μεταφέρει τους επόμενους. Υπάρχει σκέψη να ναυλωθεί και δεύτερο πλοίο, αν χρειαστεί, λέει η ίδια πηγή.

Οι πρόσφυγες επιθυμούν να μεταβούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα στα ελληνοσκοπιανά σύνορα και από εκεί, μέσω Σερβίας και Ουγγαρίας, στη βόρεια Ευρώπη. Γι’ αυτό, ο ανοιχτός χώρος φιλοξενίας στον Ελαιώνα, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους, φιλοξενεί μόνο 250 άτομα. 
Ενενηντατέσσερα κοντέινερ έχουν τοποθετηθεί για να στεγάσουν τους πρόσφυγες αλλά και το ιατρείο, που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και διαθέτει παιδίατρο και νοσηλευτές, καθώς και διοικητικές υπηρεσίες. 

Η αναπλ. Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου ευχαρίστησε μιλώντας στους δημοσιογράφους όλα τα υπουργεία και τις υπηρεσίες που συνέβαλαν στο να λειτουργήσει ο χώρος στον Ελαιώνα. Σε ερώτηση του «Βήματος», ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, που συντονίζει την πολιτική της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο χώρος θα επιστραφεί στον Δήμο Αθηναίων στις 31 Δεκεμβρίου, όπως ζητά με επιστολή του ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης. 

Αντίθετα, τα εμπλεκόμενα υπουργεία μίλησαν για την ανάγκη να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές στον χώρο προκειμένου να είναι κατάλληλος και για τον χειμώνα.

Η υπεύθυνη για το κέντρο ανοιχτής φιλοξενίας του Ελαιώνα Ανθή Καραγγελή, νηπιαγωγός στο επάγγελμα, μας έδειξε με υπερηφάνεια τον παιδότοπο λέγοντας ότι παιδιά είναι περίπου οι μισοί από τους φιλοξενούμενους στον Ελαιώνα, οι οποίοι είναι όλοι Αφγανοί. Εξήγησε ότι στόχος είναι η χωρητικότητα να φθάσει τα 720 άτομα και ότι θα διαιρείται σε τρεις τομείς από τους οποίους «ο ένας θα είναι για οικογένειες και ο άλλος για μονογονεϊκές οικογένειες και γενικότερα ευάλωτες ομάδες» ενώ ο τρίτος δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. 

Ο αναπλ. Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είπε ότι τα περισσότερα παιδιά ήταν ήδη εμβολιασμένα και ότι σε καμία περίπτωση «δεν στοιχειοθετείται η θεωρία περί υγειονομικής βόμβας». 

Και ενώ μέσα στον χώρο φιλοξενίας η ζωή των προσφύγων φαινόταν να κυλάει ομαλά σε αξιοπρεπείς συνθήκες, βγαίνοντας συναντήσαμε μια - μικρή - ομάδα Αθηναίων να διαμαρτύρεται φωνασκώντας για την φιλοξενία των προσφύγων - «που δεν είναι χριστιανοί» - και να προτρέπει τους αστυνομικούς που φυλάνε τον χώρο να πάνε να πάρουν τον μισθό τους από το Αφγανιστάν. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης εγγυήθηκε μιλώντας στους δημοσιογράφους για την ασφάλεια των προσφύγων που φιλοξενούνται στον Ελαιώνα. 


Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναχώρησε στις 10 το βράδυ της Τετάρτης από το λιμάνι της Μυτιλήνης. Μέσα βρίσκονται περίπου 1.800 σύροι πρόσφυγες από την Κω και 708 σύροι πρόσφυγες από την Μυτιλήνη. Στον Πειραιά, το «Ελ. Βενιζέλος» αναμένεται να φτάσει την Πέμπτη, περίπου στις 11 το πρωί.

Στη Λέσβο παραμένουν περισσότεροι από 8.000: Πρόκειται για 750 κρατούμενους στο κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια, 1.250 που περιμένουν τη σειρά τους για να μπουν στο κέντρο πρώτης υποδοχής, 2.000 που μένουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, 4.000 ελεύθερους που ζουν στο κέντρο της πόλης εγκλωβισμένοι λόγω έλλειψης εισιτηρίων και 1.250 που έφτασαν σήμερα στο νησί από τα τουρκικά παράλια και μόλις ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής τους.

Απειλήθηκαν επεισόδια

Λίγο πριν από την αναχώρηση του πλοίου, απειλήθηκαν επεισόδια μέσα στο πλοίο από ομάδα περίπου 300 Σύρων, που διαμαρτυρόμενοι για την αλλαγή πορείας του πλοίου προς τον Πειραιά κινήθηκαν προς το πλήρωμα που βρισκόταν εκείνη την ώρα στη ρεσεψιόν του καραβιού. Τελικά η δημιουργία επεισοδίων αποφεύχθηκε μετά την παρέμβαση ανδρών των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος.



tovima