13.8.15

Στο ίδιο έργο θεατές…





Αθήνα, 13 Αυγούστου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Η κωμωδία της δημιουργικής ασάφειας κατέληξε σε τραγικό σενάριο

Το τελικό κείμενο της Συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης και Δανειστών αντί να οδηγεί στην απαγκίστρωση της Πατρίδας μας από τα Μνημόνια εντείνει το μνημονιακό της εναγκαλισμό εις το διηνεκές…


Το περιεχόμενου του 3ου Μνημονίου, όσο και αν κάποιοι επιχειρούν να “βαπτίσουν το κρέας ψάρι”, υπηρετεί απαρέγκλιτα τη “λάθος συνταγή”, κινείται στο ίδιο-γνωστό “μοτίβο” ακραίας λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης υπερβαίνοντας σε αναλγησία τα προηγούμενα, με τη σωρευτική εφαρμογή παλαιών & νέων επαχθών δεσμεύσεων.

Η κοινωνία και η πραγματική οικονομία τοποθετούνται ξανά στο στόχαστρο ενώ η ασυλία των εγχώριων και ξένων οικονομικών ελίτ παγιώνεται.

Από τη νέα Δανειακή Σύμβαση εκλείπουν σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα όταν πλεονάζουν αδιέξοδα υφεσιακά, εισπρακτικά και φορομπηχτικά μέτρα που βάζουν “ταφόπλακα” σε κάθε προοπτική ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Η μικρομεσαία τάξη, ο κόσμος της μισθωτής εργασίας -άνεργοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι- η υγιής επιχειρηματικότητα και οι μικροαγρότες, καλούνται για μια ακόμη φορά να σηκώσουν δυσανάλογα το βάρος της σκληρής και αβέβαιης δημοσιονομικής προσαρμογής την ώρα που έχουν εξαντλήσει προ πολλού την φοροδοτική τους ικανότητα.

Οι ανείσπρακτες οφειλές από 32δις€ το 2009 έχουν εκτοξευθεί πλέον στα 80δις€ και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω καθώς ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος.

Το κοινωνικό κράτος αποδομείται με ανεξέλεγκτες συνέπειες για την όξυνση της ανθρωπιστικής κρίσης και το κράτος δικαίου καταλύεται οριστικά με την πλειάδα των έμμεσων και άμεσων φόρων που πλήττουν για μια ακόμη φορά  αποκλειστικά τους μη έχοντες.

Η επάρκεια του Ασφαλιστικού Συστήματος καταρρέει και σε συνδυασμό με την κλιμάκωση της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, μέσω της εισαγωγής και νέων μορφών ευελιξίας, τροφοδοτούν και πυροδοτούν αφενός το φαινόμενο της μαύρης-αδήλωτης εργασίας με επώδυνες επιπτώσεις στην εκροή ασφαλιστικών και φορολογικών εσόδων, και αφετέρου τη γενικότερη παραβατικότητα στην αγορά εργασίας.

Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός και βηματισμός της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτος, όμως ένα κράτος-μέλος του στενού πυρήνα της Ε.Ε. δεν μπορεί να βρίσκεται σε “ειδικό καθεστώς” εξαίρεσης από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και απόκλισης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο.

Η Ελλάδα είναι Ευρώπη και οι Έλληνες ευρωπαίοι πολίτες. Κανείς εντός και εκτός Ελλάδος δεν δικαιούται και δεν νομιμοποιείται να μας συγκρίνει με τις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ ούτε να επιζητά την απομόνωση μας. Άλλωστε αυτά τα διλλήματα οι Έλληνες τα απαντήσαμε πριν από 70 χρόνια.

Η επαναφορά του πλαισίου των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού στα 751€, η ευνοϊκή φορολόγηση -γενναίες φοροαπαλλαγές- για τις επιχειρήσεις που επαναεπενδύουν τα κέρδη τους στη χώρα μας δημιουργώντας θέσεις εργασίας και η αυστηρή φορολόγηση εκείνων που τα “φυγαδεύουν” σε φορολογικούς παραδείσους, η μείωση του ενεργειακού κόστους και η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό με λελογισμένα και όχι ληστρικά επιτόκια, καθώς και η ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στην κοινωνική κανονικότητα όσο τείνει να μετατραπεί σε Ειδική Οικονομική Ζώνη - σύμφωνα με τους διαχρονικούς στόχους του 1ου Μνημονίου - όσο αναγκάζει σαν “σύγχρονη Μήδεια” τη νεολαία της στην εξωτερική μετανάστευση, όσο “εξοστρακίζει” από τον Τόπο ολόκληρους κλάδους που συνιστούν τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, όσο “κλείνει τα μάτια” στην ανάγκη επιβίωσης των πολιτών και “κλείνει το μάτι” στα κατεστημένα συμφέροντα.  

Η δανειοδότηση της χώρας από το Μεικτό Μηχανισμό Στήριξης θα αγγίξει τα 326δις€, το “κούρεμα” αποτιμήθηκε σε 130δις€, τα μέτρα ξεπερνούν τα 70δις€…υπέρ, λοιπόν, ποιών τρίτων πηγαίνουν τα λεφτά, γιατί με κατώτατους μισθούς 586€ και 510€ μεικτά μόνο μαζί δεν τα φάγαμε;  

Οι πολιτικές κοινοβουλευτικές δυνάμεις αλλά κυρίως η Κυβέρνηση, οφείλουν να διαπραγματευτούν "όχι με το χέρι απλωμένο" παριστάνοντας τους "ζητιάνους" της Ευρωπαϊκής οικογένειας αλλά ως ισότιμα μέλη της. Με σύνεση, με σοβαρότητα, μέτρο και μετριοπάθεια  προτάσσοντας το συμφέρον των πολλών και όχι προστατεύοντας τα συμφέροντα των λίγων οφείλουν να απαιτήσουν:
·         να αρθεί το ειδικό καθεστώς που οι ετερόκλητες οικονομικές συμμαχίες ( Ε.Ε.-ΔΝΤ-ΕΚΤ) αυθαίρετα θέσπισαν για τη χώρα μας οδηγώντάς την ουσιαστικά εκτός Ευρωπαϊκού κεκτημένου, εκτός ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου και εκτός ευρωπαϊκής κανονικότητας.
·         Ενιαίους όρους και κανόνες - οικονομικούς και θεσμικούς-για τις χώρες του στενού πυρήνα της Ευρώπης.

Οφείλουν να απομονώσουν τις άφρονες επιλογές ακραίων πολιτικών και ιδεοληψιών εντός και εκτός Ελλάδος που εντείνουν τα ήδη σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες.

Το οικονομικό πείραμα και η εφαρμογή του Δόγματος του Σοκ απέτυχε παταγωδώς. Το "ΟΧΙ" των Ελλήνων στο δημοψήφισμα ήταν ΟΧΙ στα μνημόνια ,στη λιτότητα και στη φτώχεια. Το "ΝΑΙ" ήταν ΝΑΙ στην Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ΝΑΙ στην ανάπτυξη, ΝΑΙ στην ευημερία. Κανείς δεν είπε ΟΧΙ στην Ευρώπη και στην ευημερία  αλλά και κανείς  δεν είπε ΝΑΙ στα μνημόνια και στη φτώχεια. Κάθε άλλη ερμηνεία που δίνεται, εκφράζει και υπηρετεί άλλους στόχους προφανώς ΟΧΙ εθνικούς, ΟΧΙ ελληνικούς, ΟΧΙ ευρωπαϊκούς.

Σ' αυτήν την νέα κρίσιμη για την πατρίδα μας και για τους πολίτες της συγκυρία, η ΔΑΚΕ Ι. Τ. θα συνεχίσει να μάχεται εντός και εκτός Ελλάδας καταθέτοντας καθαρές θέσεις, τεκμηριωμένες προτάσεις μέχρι την τελική δικαίωση του κόσμου της εργασίας, μέχρι να ξαναβρούν δουλειά οι εκατοντάδες χιλιάδες των συμπολιτών μας και έως ότου η πατρίδα μας επιστρέψει στην κανονικότητα και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΣΤΑΘΕΡΑ & ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ  ΑΓΩΝΑ .

ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

ΟΧΙ ΣΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ







ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ