27.8.15

Με «καρφιά» κατά Παυλόπουλου παρέδωσε την εντολή ο Λαφαζάνης


Με αιχμές κατά του Πρ. Παυλόπουλου, επέστρεψε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, την διερευνητική εντολή, ανοίγοντας τον δρόμο για την ορκωμοσία υπηρεσιακής κυβέρνησης και προσφυγή στις κάλπες. Κατά την σημερινή παράδοση, ο Π. Λαφαζάνης επέμεινε στην σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, καλώντας τον Πρ. Παυλόπουλο να κινηθεί βάσει Συντάγματος, ενώ εξερχόμενος του Μεγάρου, τόνισε ότι ο Πρόεδρος «δεν είναι εντολοδόχος κανενός» και χαρακτήρισε «πρόκληση» την διεξαγωγή εκλογών πριν τις 27 Σεπτεμβρίου.







Κατά τη παράδοση της διερευνητικής εντολής, σήμερα το μεσημέρι, υπήρξε ένας αιχμηρός διάλογος μεταξύ του Π. Λαφαζάνη και του Πρ. Παυλόπουλου.

Ο επικεφαλής της ΛΑΕ, ανέφερε ότι μονολότι δεν έβγαλε κυβέρνηση, η εντολή που του είχε δοθεί την Δευτέρα, αξιοποιήθηκε, καθώς όπως σημείωσε είχε επαφές «με τους εκπροσώπους σχεδόν όλης της κοινωνίας από την άποψη των κοινωνικών φορέων».
Πρόσθεσε πως το συμπέρασμα είναι ότι «πάνω απ΄όλα είναι το Σύνταγμα και ο ελληνικός λαός. Δεν είναι οι αρχηγοί πάνω από το Σύνταγμα...ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πάνω από το Σύνταγμα, πάνω από τη θέληση, τη βούληση του ελληνικού λαού...»
Ο Πρ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε τον Π. Λαφαζάνη ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας που θα ακολουθήσει, θα τηρήσει στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος:
«Θα επικοινωνήσουμε τηλεφωνικώς μαζί στο πλαίσιο της εφαρμογής αυτής (της διαδικασίας)...Θέλω να πιστεύω ότι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διεργασιών, τις οποίες θα ακολουθήσω και το αποτέλεσμα των διεργασιών αυτών - εφόσον φθάσουμε σε εκλογές- οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν μέσα σε ένα κλίμα όπως ταιριάζει στον πολιτικό πολιτισμό της Ελλάδας, στην κρισιμότητα των περιστάσεων και ιδίως στις προσδοκίες του Ελληνικού Λαού».
Εμμένοντας, ο Π. Λαφαζάνης υποστήριξε οτι «οι μεγαλύτερες εκτροπές...γίνονται στο όνομα της τήρησης του Συντάγματος και στο όνομα της Δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι τ«ο Σύνταγμα δεν προβλέπει τηλεφωνικές επικοινωνίες, αλλά συσκέψεις αρχηγών κομμάτων». Ο Πρ. Παυλόπουλος τον διαβεβαίωσε εκ νέου ότι το Σύνταγμα θα τηρηθεί.
Στη συνέχεια, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο επικεφαλής της ΛΑΕ, επανήλθε στο θέμα, δηλώνοντας:
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι εντολοδόχος κανενός δεν διεκπεραιώνει αποφάσεις τρίτων έχει ένα και μόνο χρέος να προασπίζει το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και κυρίως να προασπίζεται την δυνατότητα του ελληνικού λαού να εκφράζεται και να ψηφίζει ελεύθερα και ενημερωμένος», είπε ο κ. Λαφαζάνης και συνέχισε:
«Είναι πρόκληση να πάμε άρον άρον σε εκλογές και να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια που προβλέπει το Σύνταγμα για την ημερομηνία των εκλογών και επομένως αυτές δεν μπορεί να γίνουν νωρίτερα από τις 27 του Σεπτεμβρίου. Είναι ευθύνη του Προέδρου να ανταποκριθεί σε αυτή την δημοκρατική πρόσκληση...αν δεν το πράξει εμείς θα υποχρεωθούμε να κάνουμε δηλώσεις τις οποίες δεν θα θέλαμε να κάνουμε».
Τηλεφωνικές επαφές-Ορκωμοσία Θάνου και υπηρεσιακής κυβέρνησης
Μετά την συνάντηση πάντως, ο Πρ. Παυλόπουλος φαίνεται ότι ξεκίνησε τις τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς. Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των επαφών και αφού διαπιστωθεί και τυπικά η αδυναμία σύγκλισης απόψεων, αναμένεται να προχωρήσει αμέσως στην αποδοχή της παραίτησης του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και να ορίσει την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, υπηρεσιακή πρωθυπουργό.
Όπως ορίζει το Σύνταγμα, αυτή η εντολή δίνεται στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή σε αυτόν του Αρείου Πάγου. Ωστόσο στα πρώτα δυο δεν έχουν οριστεί νέοι πρόεδροι μετά την παραίτηση των προηγουμένων στα τέλη Ιουνίου.
Η ορκωμοσία της Β. Θάνου προγραμματίζεται σύμφωνα με πληροφορίες για απόψε, γύρω στις 20.00, ενώ αύριο θα ακολουθήσει η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Η επιλογή των προσώπων αποτελεί ευθύνη της υπηρεσιακής πρωθυπουργού, σε συνεννόηση με τα κόμματα.
Επιπλέον, αύριο θα θυροκολληθεί και το προεδρικό διάταγμα που θα αναφέρει ότι διαλύεται η Βουλή μαζί με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών αλλά και αυτή της πρώτης συνεδρίασης της νέας Βουλής.
πηγη: ethnos/ youtube