18.8.15

Σόιμπλε σε Μπούντεσταγκ: Ψηφίστε το πρόγραμμα της Ελλάδας

Efenpress: Φυσικά, αφού από την όλη ιστορία ο μόνος κερδισμένος είναι το Δ΄Ράϊχ!

Ο σκληρός κριτής και πολέμιος της Ελλάδας, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανακοίνωσε - εν όψει της ψηφοφορίας στην γερμανική βουλή την Τετάρτη - ότι δεν έχει καμιά απολύτως επιφύλαξη πια για το ελληνικό πρόγραμμα και ζητά από όλους τους Γερμανούς βουλευτές να υπερψηφίσουν το πρόγραμμα. 

"Μπορώ να το υποστηρίξω με απόλυτη βεβαιότητα, εν μέρει διότι δεν έλαβα ο ίδιος ελαφρά αυτή την απόφαση... ότι το σωστό πράγμα είναι να ψηφίσουμε υπέρ" της συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές της, ανέφερε ο Σόιμπλε μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF.
Περιέγραψε τους όρους του δανείου στην Ελλάδα ως "πολύ γενναιόδωρους", πρόσθεσε όμως ότι είναι πεπεισμένος πως θα γίνουν βήματα που θα καθησυχάσουν το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και θα εξασφαλίσουν τη συμμετοχή του.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι «υπάρχει ακόμη κάποιο περιθώριο» και σημείωσε ότι τα 32,5 χρόνια που ορίζει το τρίτο πρόγραμμα δεν αποτελούν το ανώτατο όριο.
"Είχαμε ήδη στο δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο η Ελλάδα δεν μπόρεσε δυστυχώς να ολοκληρώσει, χρόνο αποπληρωμής τα 32,5 χρόνια. Τώρα έχουμε συμφωνήσει την ίδια διάρκεια. Αυτό είναι ήδη εξαιρετικά γενναιόδωρο. Περισσότερο καθοριστικό όμως είναι το πόσο πρέπει μια χώρα κάθε χρόνο να πληρώνει για τόκους και αποπληρωμή του χρέους. Εδώ λέγεται ότι, αν συνολικά αυτά τα δύο δεν υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ ετησίως, τότε αυτό είναι ακόμη βιώσιμο. Και αυτό το όριο η Ελλάδα για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν θα το υπερβεί", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε. 
Υπάρχει ακόμη "κάποιο περιθώριο, τα 32,5 χρόνια δεν είναι το απόλυτο ανώτατο όριο, αλλά είναι σαφές και ότι ούτε τα 100 χρόνια θα ακούγονταν πειστικά", πρόσθεσε.
Ερωτηθείς εάν η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει πλέον φύγει από το τραπέζι, ο Σόιμπλε απάντησε ότι αυτό επαφίεται στην Αθήνα.
"Εάν η Ελλάδα εφαρμόσει όλα αυτά που έχουν συμφωνηθεί, τότε το σκεπτικό του προγράμματος για τα επόμενα τρία χρόνια είναι τέτοιο που θα πρέπει κανονικά να φέρει την Ελλάδα σε βιώσιμο δρόμο ώστε να μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνη της από τις αγορές, χωρίς τις εγγυήσεις του ΕΜΣ". Τόνισε ωστόσο ότι "δεν μπορούμε να αποκλείσουμε καμία εξέλιξη για το μέλλον".

news.gr