28.8.15

Δημοσκόπηση: Στο 3,5% η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, τρίτος ο Λαϊκός Σύνδεσμος - Η συσπείρωση το μεγάλο στοίχημα για τον Α.Τσίπρα (vid)


ΒΑΡΥ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΑΝΕΛ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΑΙΚΑΛΗ - "ΜΑΣ ΠΗΓΑΝ ΠΙΣΩ ΤΩΡΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ" ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΗΣ ΝΔ 

Προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ με 3,5 μονάδες δίνει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας ProRata με μεγάλο το ποσοστό των αναποφάσιστων οι οποίοι έρχονται...πρώτο κόμμα. Συγκεκριμένα, η εκτίμηση ψήφου έχει ως εξής: 
ΣΥΡΙΖΑ: 23%
ΝΔ: 19,5%
Λαϊκή Ενότητα: 3,5%
Λαϊκός Σύνδεσμος: 6,5%
Ποτάμι: 4%
ΚΚΕ: 5%
ΠΑΣΟΚ: 4,5%
ΑΝΕΛ: 2%
Aναποφάσιστοι: 25,5%
Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, επιλέγει «ευρώ πάση θυσία», ενώ πάνω από το 50% εκτιμά ότι η νέα συμφωνία με τους δανειστές δεν είναι καλή.
Όλες οι άλλες δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο, δημοσκοπήσεις που ολοκληρώθηκαν θα δείχνουν ντέρμπι με οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ από 0,5% ώς 2,5% αλλά μεγάλο το ποσοστό του στη παράσταση νίκης. Σε όλες τις μετρήσεις το πρώτο κόμμα παίρνει κάτω από 30% και με αναγωγή αναποφάσιστων ψηφοφόρων και δεν υπάρχει καμία δυναμική αυτοδυναμίας. Όλες οι μετρήσεις καταγράφουν επίσης άνοδο του Λαϊκού Συνδέσμου αλλά η κάθε εταιρεία την καταγράφει με τον δικό της τρόπο και περίπου στα ίδια ποσοστά το κόμμα Λαφαζάνη, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Ακολουθούν το κόμμα του Λεβέντη το οποίο όπως φαίνεται θα μπει στη Βουλή και ο Πάνος Καμμένος με τους ΑΝΕΛ που κινείται ακριβώς στο όριο του 3%. Να σημειώσουμε ότι ο μέσος όρος των μετρήσεων δίνει ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων λίγο πάνω από το 12% 
Αυξάνονται τα προβλήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει χάσει το κόμμα, δεν έχει μηχανισμό αλλά ούτε και η νεολαία είναι στο πλευρό του. Μετά και την διαρκή αιμορραγία του κόμματος με δεκάδες μέλη του να παραιτούνται, οι εξελίξεις με τον Παύλο Χαϊκάλη αναμένονται να αποτελέσουν βαρύ επικοινωνιακό πλήγμα για ΑΝΕΛ αλλά και ΣΥΡΙΖΑ αφού το θέμα θα παίζει σε όλη τη προεκλογική περίοδο
Ταυτόχρονα, μία πρώτη πικρή γεύση από τα νέα οικονομικά δεδομένα που φέρνουν οι αλλαγές του τρίτου Μνημονίου θα έχουν από σήμερα οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του Δημοσίου, καθώς οι συνταξιοδοτικές τους αποδοχές που έχουν αρχίσει να πιστώνονται από το βράδυ της Πέμπτης είναι «κουτσουρεμένες» από την ενσωμάτωση της αύξησης της παρακράτησης υπέρ του ΕΟΠΥΥ γεγονός που θα επηρεάσει την ψήφο τους...
Eπιπλέον, η Λαϊκή Ενότητα ενισχύεται διαρκώς, έπειτα από τη προσχώρηση του πρώην γενικού γραμματέα κοινωνικής ασφάλισης Γιώργου Ρωμανιά, δύο ακόμη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να ενταχθούν την Πέμπτη στο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Πρόκειται για τον πρώην Γενικό Γραμματέα Πολιτικής ΠροστασίαςΤάσο Μαυρόπουλο και τον πρώην Ειδικό γραμματέα Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Αποστόλη Καψάλη, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα με τον κ. Λαφαζάνη, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που είχε λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Με τα εως τώρα δεδομένα θεωρείται σχεδόν βέβαιη η συμπόρευση με την Ζωή Κωνσταντόπουλου και δεν αποκλείεται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν σε καλό κλίμα διεξάγονται και οι συζητήσεις με τον κ. Μανώλη Γλέζο και δεν αποκλείουν το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς να μην περιοριστεί σε μια δήλωση συμπαράστασης στην «Λαϊκή Ενότητα» αλλά να συμμετέχει στα ψηφοδέλτια του κόμματος, είτε στο επικρατείας, είτε σε κεντρική περιφέρεια της Αθήνας ή στις Κυκλάδες.
Πάντως, η κατάρτιση των ψηφοδελτίων μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι καθώς σε ορισμένες  περιφέρειες όπου η «Λαϊκή Ενότητα» δεν μπορεί να διεκδικήσει περισσότερες της μιας έδρας «στριμώχνονται» δύο εν ενεργεία βουλευτές. 
Πρόκειται για νομούς όμως Μεσσηνίας όπου εντοπίζονται οι Θανάσης Πετράκος και Ελένη Ψαρρέα, Κοζάνης όπου εκλέγονται οι Ραχήλ Μακρή και Ευγενία Ουζουνίδου ή Βοιωτίας όπου βρίσκονται οι Γιάννης Σταθάς και Θανάσης Σκούμας. Σε αυτή την περίπτωση θα αναζητηθούν λύσεις ανάγκης με την μεταγραφή υποψηφίων σε γειτονικούς νομούς  ή στην πρωτεύουσα.  Παράλληλα, ο κ. Λαφαζάνης έχει αποσπάσει και την στήριξη των μεγαλύτερων συνδικαλιστικών φορέων και εργατικών σωματείων. Σύμφωνα με ανακοινώσεις με την «Λαϊκή Ενότητα» θα «συμπλεύσουν» τουλάχιστον 16 συνδικαλιστές μεταξύ των οποίων οι Νίκος Φωτόπουλος και Παναγιώτης Καλφαγιάννης. Παράλληλα, σε «ναυάγιο» φαίνεται πως οδηγείται η απόπειρα κοινής καθόδου με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Πιο αναλυτικα, σε ομολογία κατοχής εξωχώριας εταιρίας προχώρησε ο κ. Παύλος Χαϊκάλης μετά τον ασφυκτικό κλοιό που δημιούργησαν οι ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη.
Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι διαθέτει offshore εταιρία με έδρα στην Κύπρο, υποστήριξε όμως ότι την ίδρυσε για να προστατέψει πνευματικά δικαιώματα που είχε ως ηθοποιός κατά την περίοδο που συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις στην μεγαλόνησο.
Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι η συγκεκριμένη εταιρία δεν έχει κέρδη γι αυτό και δεν την δήλωσε στο «πόθεν έσχες» που κατέθεσε στην Βουλή. Είπε επίσης ότι δεν έχει αποκρύψει από τις αρχές φορολογητέα ύλη. Ανέφερε τέλος ότι η offshore είναι ουσιαστικά ανενεργή από το 2011.
Ωστόσο, παρά τους ισχυρισμούς του κ. Χαϊκάλη προκύπτει παραβίαση του σχετικού νόμου καθώς απέκρυψε από το αρμόδιο Συνταγματικά όργανο την κατοχή της εξωχώριας εταιρίας. Εκτός αυτού ο ίδιος νόμος απαγορεύει σε υπουργούς να έχουν στην κατοχή τους offshore εταιρίες.
Χωρίς να κοιτούν πίσω και θέλοντας κλείσουν το συντομότερο δυνατό τον κύκλο των διαρροών τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περνούν από σήμερα στην αντεπίθεση. Ο «βραχνάς» των αποχωρήσεων χτυπά τώρα τις νομαρχιακές επιτροπές, με τα στελέχη της Κουμουνδούρου να προβληματίζονται όχι τόσο για το αναμενόμενο αριθμό στελεχών που χάνουν προς την Λαϊκή Ενότητα, αλλά για τον αρνητικό αντίκτυπο τέτοιων κινήσεων στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου.
Δυο πρώτες στοχεύσεις έχουν ήδη βάλει οι επιτελείς της Κουμουνδούρου
-  Η συσπείρωση του κόμματος να επιστρέψει στα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου. Αυτό αποτελεί το κλειδί για την νίκη, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη, τα οποία επισημαίνουν, πως αν και τώρα κινείται μόλις στο 50% ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι σταθερά πρώτα κόμμα.
- Το άνοιγμα στην κοινωνία που θα επιτευχθεί με την παρουσίαση των αντισταθμιστικών μέτρων που ετοιμάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ και θα λειτουργήσουν παράλληλα στη συμφωνία με τους δανειστές.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πιθανότατα στις 5-6 Σεπτεμβρίου, ενώ από τη Δευτέρα ξεκινά την περιοδεία του σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
Σε δεύτερη φάση, αντισταθμίζοντας τις απώλειες από το κόμμα Λαφαζάνη, στην Κουμουνδούρου εξετάζουν ήδη το άνοιγμα που μπορεί να επιτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, που παλαιότερα, λόγω της Αριστερής Πλατφόρμας ήταν απαγορευτικό.
Στόχος του κόμματος είναι «κόψουν» και τις διαρροές που υπάρχουν προς τη Ν.Δ.
Τις κατευθυντήριες γραμμές θα δώσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στον μαραθώνιο συνεδριάσεων που θα πραγματοποιηθεί στην Κουμουνδούρου από τις 10 το πρωί, ενώ  στις 2 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία από κοινού με την Εκλογική Επιτροπή.
Με το ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανταποκριθεί θετικά στα καλέσματα της αντιπολίτευσης για δημόσιο διάλογο. Θεωρείται σίγουρο, αν τα κόμματα δεν χαθούν για άλλη μια φορά στην «μετάφραση», πως μετά από πολλά χρόνια η προεκλογική περίοδος θα περιλαμβάνει ίσως και περισσότερα από ένα debate.
Αυτό που διευκρινίζουν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο και τον ζητούσε επίμονα ακόμα και όταν βρισκόταν στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μία πρώτη πικρή γεύση από τα νέα οικονομικά δεδομένα που φέρνουν οι αλλαγές του τρίτου Μνημονίου θα έχουν από σήμερα οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του Δημοσίου, καθώς οι συνταξιοδοτικές τους αποδοχές που έχουν αρχίσει να πιστώνονται από το βράδυ της Πέμπτης είναι «κουτσουρεμένες» από την ενσωμάτωση της αύξησης της παρακράτησης υπέρ του ΕΟΠΥΥ.
Η αύξηση, η οποία είναι της τάξεως του 2%, δηλαδή από 4% σε 6%, αφορά τόσο τις κύριες όσο και τις επικουρικές συντάξεις, ενώ οι μειώσεις θα επιβληθούν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου.
Σημειώνεται ότι τα επιπλέον ποσά από τις αναδρομικές παρακρατήσεις για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο θα διαμοιραστούν ισόποσα στους τρεις τελευταίους μήνες του έτους και θα διοχετεύονται στον τομέα της Υγείας, υπέρ ΕΟΠΥΥ.
Σημειώνεται ότι για τις κύριες συντάξεις ο υπολογισμός της επιβάρυνσης από την εισφορά θα γίνεται επί του μικτού ποσού προ εφαρμογής μνημονίου, ενώ στις επικουρικές οι απώλειες καθώς η εισφορά αποφασίστηκε να επιβληθεί στο καταβαλλόμενο και όχι στο αρχικό ποσό.
Αντίστοιχες θα είναι οι μειώσεις που θα δουν οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ στις απολαβές τους, οι οποίες θα γίνουν την 1η Σεπτεμβρίου.
Τέλος, παραιτήθηκαν από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ 15 μέλη της που ήταν στην Αριστερή Πλατφόρμα και τώρα προσχωρούν στη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Σε κοινή δήλωση τους τονίζουν ότι δεν μπορούν να υπηρετήσουν ένα νέο Μνημόνιο και δηλώνουν ότι θα υπερασπιστούν το «περήφανο και μαζικό όχι» στο δημοψήφισμα μέσα από τις γραμμές της Λαϊκής Ενότητας.
Το κείμενο υπογράφουν οι: Αζούδης Θόδωρος, Αναστασιάδης Νίκος, Αθανασιάδου Μυρσίνη, Βοσκόπουλος Γιώργος, Γκίγκας Μάκης, Μαλαχτάρης Παύλος, Μοναστηρίδης Μηνάς, Μορέλλας Βασίλης, Ρασπάκου Σούλα, Σουλτανίδου Χριστίνα, Στακτόπουλος Παναγιώτης, Σταματόγιαννη Κική, Ταρπάγκος Ανέστης, Χατζηαριστεράς Δημήτρης, Ψωμά Νίκη.
Επιπλέον, την παραίτηση τους υπέβαλαν 9 μέλη της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ που κινούνται στο κλίμα της ομάδας «53», ενώ αναμένεται η αντίδραση άλλων 4 που ανήκουν στο ίδιο κλίμα.
Μεταξύ των παραιτηθέντων είναι και ο Νίκος Σαμανίδης, ο οποίος είναι δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και ήταν ο τελευταίος γραμματέας της οργάνωσης του παλαιού Συνασπισμού, αλλά και της Ν.Ε. Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στις εκλογές του Ιανουαρίου παραιτήθηκε από τη θέση αυτή και έκτοτε δεν αναπληρώθηκε. Ο κ. Σαμανίδης αποχωρεί και από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα. Οι παραιτηθέντες ασκούν κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης και κάνουν λόγο για ακύρωση της επιλογής του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνεται ότι σήμερα μετά την παραίτηση της Αθηνάς Γιανουλάκη και του Μιλτιάδη Κλωνιζάκη, παραιτήθηκαν ακόμα πέντε στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ.
Να συνδέσει το κλασσικό μπαλκόνι με το Διαδίκτυο, αλλά και να συνδυάσει το «σκληρό ροκ» κατά του Αλέξη Τσίπρα με τη θετική πρόταση που θα επαναφέρει το κόμμα του σε τροχιά εξουσίας επιχειρεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
Θέλοντας να επιβεβαιώσουν τον ισχυρισμό του αρχηγού τους ότι η απόφαση για εκλογές δεν αιφνιδίασε τη Νέα Δημοκρατία, οι επιτελείς της Συγγρού να αναρτήσουν το βράδυ της Πέμπτης και πριν από την ορκωμοσία της υπηρεσιακής πρωθυπουργού το πρώτο μέρος της διαδικτυακής καμπάνιας με σύνθημα «Μας πήγαν πίσω - Τώρα πάμε μπροστά».
Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα, το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος της ΝΔ θα κάνει την πρώτη ομιλία του σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Χαλκίδα και αφού προηγουμένως περιοδεύσει στην Βοιωτία και στην Εύβοια. 
Ταυτόχρονα και σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει τους παλαιούς αποστασιοποιημένους νεοδημοκράτες, ο κ. Μεϊμαράκης, ανακοίνωσε ότι την προσεχή Τρίτη θα οργανωθεί μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση έξω από την «ιστορική» έδρα του κόμματος στην οδό  Ρηγίλλης «για να συμβολίσουμε ότι ξεκινάμε από τις ρίζες μας, για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός στο δρόμο, που είχαμε χαράξει από το 1974». 
Τέλος, ορκίζεται σήμερα στις 12.00 η υπηρεσιακή κυβέρνηση και αμέσως μετά προκηρύσσονται εκλογές. Υπηρεσιακή πρωθυπουργός - πρώτη φορά γυναίκα - θα είναι η κα Βασιλική Θάνου η οποία ορκίστηκε χθες ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα απαρτίζεται από 22 μέλη και σύμφωνα με πληροφορίες τέσσερα πρόσωπα που βρίσκονται πολύ κοντά στον Κώστα Καραμανλή θα αναλάβουν υπηρεσιακά υπουργεία.
Πρόκειται για τον Πέτρο Μολυβιάτη που αναλαμβάνει το υπ. Εξωτερικών, τον Δ. Παπαγγελόπουλο που αναβαθμίζεται σε υπ. Δικαιοσύνης, τον Αντώνη Μακρυδημήτρη που μάλλον θα γίνει υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τον Ιωάννη Γιάγκο που αναλαμβάνει το υπ. Άμυνας, μετά τον Προκόπη Παυλόπουλο που προτάθηκε για Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς, στην υπηρεσιακή κυβέρνηση μπαίνουν τέσσερις Καραμανλικοί... 
Μεταξύ των υπηρεσιακών υπουργών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι 
υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, 
υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης,
υπουργός Εθνικής 'Άμυνας Ιωάννης Γιάγκος, πτέραρχος εν αποστρατεία, 
υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης, 
υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, 
υπουργός Προστασίας του Πολίτη Αντώνης Μακρυδημήτρης, 
υπουργός Πολιτισμού Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, 
υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, 
υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, 
υπουργός Παιδείας Φρόσω Κιάου, 
υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, 
υπουργός Εργασίας Δημήτρης Μουστάκας, 
υπουργός Τουρισμού 'Αλκηστις Πρωτοψάλτη, 
υπουργός Υγείας ο καθηγητής Ιατρικής Αθανάσιος Δημόπουλος, 
υπουργός Επικρατείας για τη Διαφθορά παραμένει ο Παναγιώτης Νικολούδης 
και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ροδόλφος Μορώνης

Τμήμα ειδήσεων pronews.gr