27.8.15

Τσίπρας, τέλος, μόλις μετά από 213 ημέρες...- Επίθεση Π.Λαφαζάνη κατά Π.Παυλόπουλου: «Παραβιάζεις ωμά το Σύνταγμα»


OΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Μετά από μια αμφίβολης συνταγματικής υφής  διαδικασία -και εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων-  και αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε με τους αρχηγούς των κομμάτων και αφού διέγνωσε αδυναμία σύγκλησης του Συμβουλίου Αρχηγών όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας ο Π.Παυλόπουλος ανακοίνωσε την ορκωμοσία της νέας υπηρεσιακής πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Α.Τσίπρας παρέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου μόλις μετά από 213 ημέρες στα χέρια της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου.
Η Β.Θάνου έλαβε εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντολή να προχωρήσει στο σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, κυβέρνηση η οποία θα ανακοινωθεί αύριο στις 09:00 το πρωί, ενώ λίγο αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 12:00  θα ακολουθήσει  η ορκωμοσία.
Αμέσως μετά την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, αναμένεται η διάλυση της Βουλής.
Η ορκωμοσία της νέας πρωθυπουργού ξεκίνησε  λίγο πριν τις 20:00 με νέα υπηρεσιακή πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.
Αμέσως μετά, ακολούθησε η τελετή παράδοσης/παραλαβής του γραφείου του πρωθυπουργού
Τη νέα υπηρεσιακή πρωθυπουργό της χώρας, υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο απερχόμενος πρωθυπουργός, -ένα «τελετουργικό», που σηματοδοτεί και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από το Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα από θητεία 213 ημερών στον πρωθυπουργικό θώκο.
Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης επέκρινε την μη  σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας υποστηρίζοντας σε ανακοίνωσή τους ότι αυτή είναι υποχρεωτική.
Η ανακοίνωση του Π.Λαφαζάνη
«Έκπληξη προξενεί η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας σήμερα το απόγευμα, κατά την οποία δεν θα πραγματοποιηθεί μετά τις άκαρπες εντολές η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπως προβλέπεται από το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος. Η μη πραγματοποίηση της σύσκεψης, και μάλιστα κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς, παραβιάζει ωμά και προκλητικότατα τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα του Συντάγματος. Η κλήση των αρχηγών σε σύσκεψη είναι υποχρεωτική και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όφειλε να την συγκαλέσει ανεξάρτητα από την διάθεση προσέλευσης κάθε αρχηγού.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι διεκπεραιωτής των αποφάσεων κανενός ούτε εντολοδόχος οποιουδήποτε τρίτου. Οφείλει να υπερασπίζει το Σύνταγμα και τις δημοκρατικές διαδικασίες που αυτό προβλέπει, πράγμα το οποίο στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έπραξε, ευθυγραμμιζόμενος με τις κυβερνητικές απόψεις. Ελπίζουμε να μην πράξει το ίδιο και με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, η οποία δεν πρέπει να ορισθεί νωρίτερα από την 27η Σεπτεμβρίου».