5.8.15

Απολύτως εφικτός ο στόχος της 20ης Αυγούστου εκτιμά η κυβέρνηση


Την εκτίμηση ότι είναι απολύτως εφικτή η συμφωνία με τους θεσμούς έως την 20η Αυγούστου επιβεβαίωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συνεδρίασης, εάν όλες οι πλευρές τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου, τότε ο στόχος για συμφωνία πριν την 20η Αυγούστου είναι απόλυτα εφικτός.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, επικαιροποιήθηκε και ο στόχος για την τρέχουσα φάση της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Στον απόηχο άλλωστε, των σημερινών επαφών των θεσμών με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι υπάρχουν μόλις «τρία - τέσσαρα σημεία που είναι ακόμη ανοικτά, σε τεχνικό και όχι σε πολιτικό επίπεδο».
Όπως εξήγησε,  το ένα από τα «ανοιχτά» ζητήματα συνίσταται στο χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων. «Ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν τώρα, ποιες τον Οκτώβριο, ποιες θα ακολουθήσουν και τι επίπτωση έχουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές στα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη» εξήγησε χαρακτηριστικά.
Ως παράδειγμα μάλιστα, επικαλέστηκε τις αγροτικές μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι «πρέπει να δούμε ποια μπορούν να έρθουν πιο νωρίς και ποια μπορούν να πάνε πιο πίσω».
Ένα δεύτερο σημείο διαφωνιών, συμπλήρωσε, είναι το τρόπος λειτουργίας του νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Ο κ. Τσακαλώτος παράλληλα, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» στις τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών .
«Οι δανειστές, όπως και εμείς, επιθυμούν η διαδικασία να ολοκληρωθεί σύντομα, δηλαδή έως τα τέλη του έτους» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Παράλληλα, συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει κούρεμα στις καταθέσεις» πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΜΠΕ