8.7.15

Ευρώ ή Grexit - Όλα κρίνονται την Κυριακή


Πετάξτε έξω την Ευρώπη απ την Ελλάδα. Μπορούμε και μόνοι μας, με δραχμή, Ρούβλι κ.λ.π.
ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑΙΜΟΣΤΑΓΕΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΕ.
ΑΛΕΞ
_____________________________________________
Δίνεται νέο περιθώριο στην Ελλάδα μέχρι το τέλος της εβδομάδας και στην Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής θα αποφασιστεί η οριστική λύση ή η έξοδος από το ευρώ. Θα είναι η τελική Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα με τη συμμετοχή και των 28 χωρών, γεγονός που προκάλεσε υπόνοιες ότι θα συζητηθεί έξοδος της Ελλάδας αν δεν υπάρξει συμφωνία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η κ. Μέρκελ μίλησε για διορία μέχρι την Πέμπτη για την κατάθεση προτάσεων από την Αθήνα όσο και ο Γιούνκερ που είπαν ότι μέχρι την Παρασκευή το πρωί στις 8.30 αναμένονται συγκεκριμένα σχέδια.
Δραματικό τελεσίγραφο στον Τσίπρα: «Μέχρι την Κυριακή το μνημόνιο αλλιώς... Grexit
Πολύ δραματικές είναι οι πληροφορίες που έρχονται ότι δόθηκε στον Ελληνα πρωθυπουργό το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι δανειστές σε περίπτωση ρήξης και Grexit. Του είπαν δηλαδή ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να δώσει ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και να προστατέψει με κάθε τρόπο το ευρώ.
"Η Ελλάδα πρέπει να είναι ένα σπίτι αξιών αλλά όχι μόνο οικονομικών", δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι. Τελευταία συνάντηση για την Ελλάδα την Κυριακή, μία Σύνοδο των 28 και αυτό είναι σημαντικό. Εχουμε μερικές ημέρες για να πετύχουμε μία συμφωνία ελπίζω τότε. Ελπίζω ότι θα υπάρχει ευτυχής κατάληξη. Δύο είναι τα ερωτήματα, η επείγουσα κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και να επενδύσουμε σε ένα διαφορετικό όραμα για την Ευρώπη, που θα εστιάζει στην ανάπτυξη και όχι τη λιτότητα. Νομίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε μία συμφωνία, δεν είμαι απαισιόδοξος».
23.26΄
Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής

Γιούνκερ: Η Επιτροπή είναι προετοιμασμένη ακόμα και για Grexit
Η επιτροπή είναι προετοιμασμένη για τα πάντα είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Εχουμε σενάριο για Grexit, για ανθρωπιστική βοήθεια και ένα σενάριο για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρώ. Δεν μπορώ να το αποτρέψω εάν η Ελλάδα δεν κάνει αυτό που ζητούμε, σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Τουσκ: Η τελευταία προθεσμία είναι την Κυριακή
Δείξαμε υπευθυνότητα για αυτό κάλεσα τους ηγέτες της ευρωζώνης, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αν δεν βρούμε κοινό τόπο αυτό θα σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων. Αν δεν βρούμε λύση, σημαίνει ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και αυτό θα επηρεάσει όλη την Ευρώπη. Έχουμε 5 ημέρες για να βρούμε την κατάλληλη συμφωνία. Η τελευταία προθεσμία είναι την Κυριακή, δήλωσε ο κ. Τουσκ.
Δεν αποκλείουμε το κακό σενάριο, δηλαδή καμία συμφωνία έως την Κυριακή. Πρέπει να συζητήσουμε όλες τις συνέπειες για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο για την ευρωζώνη, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Μέρκελ: Χρειαζόμαστε λεπτομερείς ελληνικές προτάσεις

Σε δηλώσεις της η Α. Μέρκελ αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου δήλωσε πως αύριο θα εξεταστεί το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα στον ESM.

Τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση μέχρι την Πέμπτη θα πρέπει να έχει καταθέσει την πρότασή της και ότι αυτή τη στιγμή γίνεται συζήτηση για ένα τρίτο πρόγραμμα το οποίο θα αντιμετωπίσει μακροχρόνια την κατάσταση στην Ελλάδα.Και πρόσθεςσε ότι «έχουμε λίγες ημέρες να συζητήσουμε για την Ελλάδα».

Ξεκαθάρισε πως «δεχόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αλλά η απόφαση για το ευρώ είναι υπόθεση 19 κρατών».

Ρέντσι: Ελπίζω σε ένα «happy end»

Ελπίζω ότι αυτή θα είναι η τελευταία συνάντηση για την Ελλάδα, ελπίζω σ΄ ένα «happy end», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας
Ματέο Ρέντσι και εξέφρασε την ελπίδα για την εξεύρεση λύσης την ερχόμενη Κυριακή, σε νέα Σύνοδο Κορυφής , των 28 χωρών μελών της ΕΕ.
 19.53' Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής.
19:35' Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, γράφει στο Twitter πως το σημερινό Eurogroup ήταν «χρήσιμο», πως αναμένει για αίτημα της Ελλάδας στον ESM και μετά θα ακολουθηθούν οι κανονικές διαδικασίες
19:33' Συνάντηση Τουσκ με Μέρκελ και Ολάντ. Καθυστερεί η έναρξη της Συνόδου Κορυφής
19:32' Ξεκινάει η πιο κρίσιμη για την Ελλάδα Σύνοδος Κορυφής όπου ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει το σχέδιο της ελληνικής για τη συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές
19:30' Ολοκληρώθηκε η τετραμερής συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ - Γιούνκερ
Πρώτη ενημέρωση:
Παρακολουθείστε λεπτό προς λεπτό όσα θα γίνουν σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου από τις 14:00 συνεδριάζει το Eurogroup και στις 19:30 η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα και την επόμενη μέρα των διαπραγματεύσεων μετά το Όχι του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής!

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στον οποίο εξέθεσε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την έντονη επιθυμία των ΗΠΑ για ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων.
Η Ουάσινγκτον έχει πολλές φορές δηλώσει ότι απαιτείται να βρεθεί γρήγορα λύση, προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
Σε εξέλιξη η νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Μέρκελ και Ολάντ, παρουσία Γιούνκερ.
Προσερχόμενη στη συνάντηση, η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι μετά το δημοψήφισμα δεν υπάρχει ακόμα η βάση για να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για πρόγραμμα από τον ESM.
Η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ευθύνη σε εθνικό επίπεδο είναι σημαντικά, σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος. Χωρίς αλληλεγγύη και χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, πρόσθεσε.
«Δεν είναι πλέον ζήτημα εβδομάδων, αλλά ζήτημα ημερών» προειδοποίησε η Μέρκελ και σημείωσε ότι περιμένει να ακούσει τον έλληνα πρωθυπουργό.
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες περιμένουν από την Ελλάδα σοβαρές και συγκεκριμένες προτάσεις.
Σημείωσε ότι στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και τόνισε ότι είναι σημαντικό να δείξει η Ευρώπη αλληλεγγύη στην Ελλάδα, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν γίνεται κάθε τρεις μήνες να συζητάει η Ευρώπη για αυτό το θέμα.
Πρέπει να δράσουμε γρήγορα και με υπευθυνότητα για να υπερβούμε μια και καλή τη δύσκολη κατάσταση, σημείωσε.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν προσερχόμενος στη συνάντηση, σημείωσε ότι οι ξένοι ηγέτες περιμένουν να ακούσουν τι έχει να πει ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο έλληνας πρωθυπουργός δεν έκανε δηλώσεις προσερχόμενος.
Η πρόταση που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση βασίζεται στην τελευταία πρόταση που υπέβαλε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις 26 Ιουνίου, αλλά με ορισμένες αλλαγές.
Να σημειωθεί πάντως ότι ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ζητούν να συμφωνηθεί ένα «πρόγραμμα-γέφυρα», και όχι ένα διετές πρόγραμμα στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), μέχρι η ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει ορισμένα από τα μέτρα που θα συμφωνηθούν, δείχνοντας την πρόθεσή της για πραγματικές μεταρρυθμίσεις.
Μέσω αυτού του «προγράμματος-γέφυρα» θα ανοίξει προσωρινά η στρόφιγγα της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και θα διασφαλιστούν τα 3,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του ομολόγου που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το οποίο λήγει στις 20 Ιουλίου.

ΠΗΓΗ:patrastimes