8.7.15

ESM: Λάβαμε αίτημα από την Ελλάδα για δάνειο

ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΣΤΟ EUROWORKING GROUP

Επίσημη αίτηση για δάνειο διάσωσης από τον ESM κατέθεσε η Ελλάδα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM
«Λάβαμε το αίτημα της Ελλάδας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπός του, Βόλφγκανγκ Προσλ.
Το ελληνικό αίτημα θα εξετάσει τελικά το EuroWorking Group και δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Προς το παρόν πάντως δεν έχουν γίνει γνωστοί οι νέοι όροι του προγράμματος.
Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει την πρότασή της προς τους Ευρωπαίους με στόχο να είναι μορφοποιημένη μέχρι αύριο. Στην πρόταση θα περιλαμβάνεται και λίστα με τις προαπαιτούμενες δράσεις.
Εκτιμάται ότι την Πέμπτη θα μεταφερθεί στο Eurogroup που θα κάνει παρατηρήσεις για τους θεσμούς και εν συνεχεία το Eurogroup του Σαββάτου θα την προωθήσει στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μία συμφωνία που θα δίνει οριστική διέξοδο από την κρίση.
«Βρίσκομαι ενώπιόν σας λίγες ημέρας μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, που μας έδωσε εντολή να συνεχίσουμε τις προσπθειές μας για μία βιώσιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα χωρίς τα λάθη του παρελθόντος», ανέφερε.
«Η γενναία επιλογή του ελληνικού λαού, το όχι του ελληνικού λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη, το κοινό οικοδόμημα ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει δυσκολίες να επιβιώσει στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια είπε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη όσων συνέβησαν τους τελευταίους πέντε μήνες, ωστόσο, υπογράμμισε ότι στα αδιέξοδα, τόσο εντός Ελλάδος, όσο και στην Ευρώπη βασική ευθύνη έχει η εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας των τελευταίων πέντε ετών.
Μαξίμου: Βρισκόμαστε σε τροχιά βιώσιμης συμφωνίας 
Την πεποίθηση της ελληνικής πλευράς ότι βρισκόμαστε σε τροχιά βιώσιμης συμφωνίας η οποία θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μέχρι την Παρασκευή, εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές σήμερα.
Όπως ανέφεραν, υπάρχει πλέον σαφής παραδοχή απ'όλες τις πλευρές ότι ένα Grexit δεν είναι επιθυμητό για γεωπολιτικούς λόγους, ενώ παράλληλα έχει τεθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους και αναζητείται λύση που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ελληνική πλευρά πλευρά είναι ικανοποιημένη καθώς στο τραπέζι βρίσκεται ένα ενιαίο πακέτο προαπαιτουμένων, το οποίο περιλαμβάνει τόσο μια προρύθμιση που θα καλύψει τα άμεσα χρηματοδοτικά προβλήματα της χώρας για τις επόμενες 30 με 40 ημέρες και το οποίο θα λύσει το ζήτημα αξιοπιστίας, όσο και μια βιώσιμη λύση μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.
ethnos