7.7.15

Ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής: Ιδού ο οδικός χάρτης για συμφωνία «γέφυρα» και τελική συμφωνία


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ Χ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ - ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ 

Οριστικοποιείται σύμφωνα με πληροφορίες το χρονοδιάγραμμα της υπό εξέτασης συμφωνίας μετάξύ της Ελλάδας και των δανειστών. Με τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα ο οποίος κατέθεσε τις ελληνικές θέσεις κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής όλες οι πληροφορίες  συγκλίνουν σε ένα χρονοδιάγραμμα με επικύρωση της συμφωνίας την Κυριακή.

Πιο συγκεκριμένα και αν όλα εξελιχθούν ομαλά αύριο το πρωί η Ελλάδα θα αποστείλει το επίσημο αίτημα στον ESM για την χρηματοδότηση της χώρας διετούς ή τριετούς διάρκειας.  Προϋπόθεση για το δάνειο είναι η ένταξη σε αυστηρό δημοσιονομικό πρόγραμμα και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Στη συνέχεια αύριο το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη Euroworking Groupπροκειμένου να την μεταβιβάσει για αξιολόγηση στους θεσμούς. ενώ την Πέμπτη θα ακολουθήσει Eurogroup μες αντικείμενο την εξέταση των προτάσεων της Ελλάδας. Νέο eurogroup θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο για να εγκρίνει τη νέα συμφωνία, συμφωνία η οποία θα οριστικοποιηθεί την Κυριακή σε νέα σύνοδο κορυφής πρώτα για τα 19 μέλη της Ευρωζώνης και ύστερα για τους 28 της Ε.Ε.
Εάν όλα εξελιχθούν με βάση το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τότε η ΕΚΤ θα αυξήσει τον ELA στα  100 δισ. ευρώ με στόχο να ανοίξουν ξανά οι τράπεζες. Όσον αφορά το πρόγραμμα «γέφυρα» αυτό ενδέχεται να γίνει προκειμένου να εκταμιευτούν άμεσα 3,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη των τραπεζών του εξωτερικού από τα ελληνικά ομόλογα.
Τόσο τη διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup το Σάββατο, 11 Ιουλίου, όσο και της συνόδου κορυφής την επομένη επιβεβαιώνει σε δημοσίευμά του, το πρακτορείο Bloomberg.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, τον οποίο επικαλείται το αμερικανικό πρακτορείο, επισημαίνει ότι υπάρχει η πιθανότητα διεξαγωγής έκτακτου Eurogroup το προσεχές Σάββατο, προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα της Ελλάδας για την παροχή προγράμματος - γέφυρας, ώστε να καλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
Στο μεταξύ η υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον, χαρακτήρισε ως «Τραγωδία» την ελληνική κρίση όπως μεταδίδει το Reuters, ενώ σε παρέμβασή της προέτρεψε τους Ευρωπαίους να συνεχίζουν να καταβάλλουν προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας.
Δείτε ζωντανά τις δηλώσεις:


defencenet.gr