5.7.15

Ραγδαίες εξελίξεις: Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες

Συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ για το ελληνικό ζήτημα - Εξετάζεται και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής

Αναταραχή έχει προκαλέσει στους Ευρωπαίους εταίρους το μήνυμα των Ελλήνων πολιτών στο δημοψήφισμα.
Η προπαγάνδα και το κλίμα τρομοκρατίας που δημιούργησαν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο όλες τις προηγούμενες ημέρες δεν κατάφερε να πείσει τους Έλληνες πολίτες που έκλεισαν τα αυτιά τους στην τρομοκρατία των Μέσων Ενημέρωσης και έστειλαν το μήνυμα της αλλαγής στην Ευρώπη.

Αμέσως μετά τα πρώτα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για το δημοψήφισμα ήρθαν οι πρώτες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που έκαναν λόγο για μούδιασμα των δανειστών.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν να συναντηθούν εκτάκτως στο Μέγαρο των Ηλυσίων το βράδυ της Δευτέρας.
Στην ανακοίνωση του Ελιζέ, η οποία αναρτήθηκε και στο Twitter, επισημαίνεται ότι η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της μόνιμης συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας προς την κατεύθυνση μίας βιώσιμης λύσης για την Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες ζητούν τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής, αίτημα για το οποίο δεν έχει δοθεί ακόμα απάντηση.

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το EuroWorking Group
Συνεδριάζει τη Δευτέρα, μέσω τηλεδιάσκεψης, το EuroWorking Group, με στόχο την προετοιμασία του Eurogroup, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.
Οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Eurogroup, αλλά και ηγετών, έχουν παγώσει από την 1η Ιουλίου έως και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Πληροφορίες, δε, ανάφεραν ότι από ελληνικής πλευράς Παππάς, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης είναι έτοιμοι να φύγουν για Βρυξέλλες.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, δεν υπάρχουν σχέδια για επείγουσα σύγκληση του Eurogroup αύριο.
«Σε καμία περίπτωση. (Οι υπουργοί) δεν θα ξέρουν τι να συζητήσουν», φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Reuters.
Σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ για τη ρευστότητα - Αίτημα της ΤτΕ στην ΕΚΤ για αύξηση του ELA
Κάτω από τη δικαίωση της κυβερνητικής επιλογής για διεξαγωγή του δημοψηφίσματος δείχνοντας τη σαρρωτική επικράτηση του όχι στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι τώρα θα πραγματοποιηθεί απόψε το βράδυ σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ με τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Εθνικής, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη παρόντος του Γιάννη Δραγασάκη. Στη συνεδρίαση θα λάβει μέρος και η διοίκηση της Attica Bank.
Στο τραπέζι θα τεθεί η ρευστότητα, αλλά και η επαναλειτουργία του τραπεζικού συστήματος μιας και η τραπεζική αργία λήγει τη Δευτέρα το βράδυ.
Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος απόψε διά του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα ζητά με νέο αίτημά της την αύξηση του ορίου έκτακτης ρευστότητας που παρέχει η Ευρωπαίκή Κεντρική Τράπεζα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να εξετάσει το ελληνικό αίτημα, την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, τη Δευτέρα το πρωί.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας στον ANT1 ανέφερε πως «πιστεύουμε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να υπάρξει μία αύξηση στη ρευστότητα του ELA», προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην υπάρξει μία αύξηση της ρευστότητας».
Η σύσκεψη στο υπουργείο θα γίνει στις 22:00. Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες και οι επαφές πυρετώδεις.
Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται μαζί με τον πρωθυπουργό οι υπουργοί Επικρατείας Α. Φλαμπουράρης, Τ. Κουίκ καθώς και τα μέλη της Κυβέρνησης Ι. Τσιρώνης, Ε. Κουντουρά. Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας έφτασε στο Μαξίμου στις επτά συνοδευόμενος από τη σύντροφο του Μπέτυ Μπαζιάνα.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματιικές πηγές στις Βρυξέλλες αύριο θα συνεδριάσει το Euro Working Group, μέσω τηλεδιάσκεψης.


newsbomb.gr