1.7.15

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ - ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ "ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ" Συμφωνία με το "μαχαίρι" στο λαιμό; - Κυβέρνηση: "Δεχόμαστε τους όρους υπό ... όρους" - Θέλουν "κούρεμα" καταθέσεων οι Γερμανοί

Διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε πλήρως την πρόταση των θεσμών και εξηγεί ότι εστάλη χθες νέα πρόταση, με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενό τους.
«Τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως την πρόταση των θεσμών δεν ευσταθούν», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν ότι χθες κατέθεσε νέα πρόταση με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των θεσμών, «όπως άλλωστε έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας».

Κατά το Μαξίμου, με τη νέα κυβερνητική πρόταση ζητείται μια συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM , ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, με τη νέα πρόταση της κυβέρνησης:
  • Διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά.
  • Αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
  • Το νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις θα ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2015.
  • Δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και τις Κυριακές.
  • Δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Το Μαξίμου σπεύδει τέλος να ξεκαθαρίσει ότι «σειρά μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά, ώστε η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους».
Κατά τα λοιπά η  Ελλάδα θα αποδεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, με την εξαίρεση του 30% στα νησιά και αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με ό,τι ισχυρίζονται οι FT.



Ο Αλέξης Τσίπρας θα αποδεχθεί όλους τους όρους των πιστωτών που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων αυτό το Σαββατοκύριακο, με ελάχιστες μόνο αλλαγές, σύμφωνα με την επιστολή του πρωθυπουργού προς τους θεσμούς που εστάλη το βράδυ της Τρίτης και την οποία αποκαλύπτουν και ισχυρίζονται οι Financial Times.
Η επιστολή των δύο σελίδων στάλθηκε στους προϊσταμένους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αυτή την ώρα γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας κατόπιν αιτήματος για ένα νέο πακέτο διάσωσης ύψους 29,1 δις ευρώ»
Η επιστολή του κυρίου Τσίπρα λέει ότι η Αθήνα θα αποδεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις του ΦΠΑ με μία αλλαγή: μια ειδική έκπτωση 30% για τα ελληνικά νησιά, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.
Στο επίμαχο θέμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, ο κ Τσίπρας ζητά αλλαγές. Θέλει το όριο συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια να μην ισχύσει άμεσα, αλλά από τον Οκτώβριο. Ζητεί, επίσης, το ΕΚΑΣ να μην καταργηθεί από το Δεκέμβριο του 2019, αλλά πιο σταδιακά από τους πιστωτές.
«Η Ελληνική Δημοκρατία είναι διατεθειμένη να δεχθεί τη συμφωνία αυτή με την επιφύλαξη των ακόλουθων τροποποιήσεων, προσθηκών ή διευκρινίσεων, στο πλαίσιο της επέκτασης του προγράμματος [διάσωσης] και τη νέα [τρίτη] σύμβαση δανείου για το οποίο η αίτηση υποβλήθηκε σήμερα, Τρίτη 30 του Ιούνη 2015, "ο κ Τσίπρας, έγραψε. Και πρόσθεσε:
«Η Ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να αποδεχθεί τη συμφωνία διατηρώντας την επιφύλαξη για τυχόν τροποποιήσεις, προσθήκες ή διευκρινίσεις, στο πλαίσιο της επέκτασης του προγράμματος διάσωσης και της νέας δανειακής σύμβασης, η αίτηση της οποίας υποβλήθηκε», υπογραμμίζει ο Τσίπρας.
Επανάληψη στην Ελλάδα του σεναρίου της Κύπρου με κούρεμα καταθέσεων, μετά τις κλειστές τράπεζες, βλέπουν Γερμανοί αναλυτές, που αναφέρουν στη Deutsche Welle τις πιθανότητες για Grexit και για συμφωνία.
 
Υπάρχει ο κίνδυνος Grexit ή θα επέλθει τελικά συμφωνία; Οι εξελίξεις των επομένων ημερών ενδέχεται να ακολουθήσουν το σενάριο που γράφτηκε πριν από δυο χρόνια στην Κύπρο, εκτιμούν Γερμανοί αναλυτές.
 
«Δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας», καθησύχαζε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Οικονομικών. Στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, όμως, η ανάγνωση των γεγονότων ήταν διαφορετική. Οι δείκτες των χρηματιστηρίων υποχωρούσαν εν μέρει δραματικά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, όμως, επέστρεψε η ομαλότητα. Όπως σχολιάζει ο αναλυτής της Baader Bank, Ρόμπερτ Χάλβερ:
 
«Οι αγορές υποχωρούν, ωστόσο δεν πρόκειται για κραχ. Εντέλει, το σοκ περί επαπειλούμενης χρεοκοπίας και ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ δεν ήρθε εν μία νυκτί».
 
Σοκαρισμένοι ήταν αναμφίβολα οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης όταν ενημερώθηκαν για τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. Και αυτό όμως δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήδη, τον Απρίλιο ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι εν ανάγκη θα αποφασίσει ο λαός. Κανείς, όμως, δεν φαίνεται να είχε λάβει σοβαρά υπόψη τη δήλωση αυτή.
 
Μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, η ΕΚΤ αρνήθηκε να αυξήσει το όριο παροχής έκτακτης ρευστότητας. Με τον τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων.
 
Η ΕΚΤ δεν είχε άλλη επιλογή, εκτιμά ο Ρόμπερτ Χάλβερ: «Η ΕΚΤ δεν επιτρέπεται να αποκτήσει τη φήμη ότι βάζει τον εαυτό της πάνω από πολιτικές διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι "εμείς θα συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε την Ελλάδα". Δεν είναι αυτή η εντολή της, τουναντίον θα ήταν παράνομο».
Εντούτοις, ακόμη κι έτσι η ευρωτράπεζα ασκεί πολιτική, σχολιάζει ο οικονομολόγος της Bayer LB, Γιοχάνες Μάιρ. Έχοντας τη δυνατότητα να μην αυξήσει ή και να σταματήσει τελείως την παροχή έκτακτης ρευστότητας, η κεντρική τράπεζα είναι εκ των πραγμάτων σε θέση να ασκεί τρομερές πιέσεις, όπως λέει σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle.
 
«Η περίπτωση της Κύπρου κατέδειξε ότι η ΕΚΤ έχει στα χέρια της ένα αποφασιστικής σημασίας εργαλείο για να αναγκάσει κυβερνήσεις να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αποφασιστούν μεταρρυθμιστικά μέτρα».
 
Οι παραλληλισμοί με την Ελλάδα είναι έντονοι. Και στην Κύπρο οι διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς δανειστές διήρκησαν αρκετό καιρό, μέχρι τελικά που το Μάρτιο του 2013 το κοινοβούλιο απέρριψε τα προτεινόμενα μέτρα περικοπών.
Αντιδρώντας η ΕΚΤ, απείλησε με διακοπή της έκτακτης ρευστότητας. Την επόμενη μέρα η αντίσταση των βουλευτών είχε καμφθεί. Αποδέχθηκαν το πρόγραμμα και το υλοποίησαν.
 
«Πιστεύουμε», εκτιμά ο Γιοχάνες Μάιρ, ότι στο τέλος οι Έλληνες πολίτες θα πουν οριακά "ναι" σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Η συντριπτική πλειονότητα συνεχίζει να στηρίζει το ευρώ. Την ίδια ώρα αρχίζουν και γίνονται αρνητικά αισθητοί οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων».
 
Είναι σαφές ότι η χώρα θα δεχθεί πολλαπλά χτυπήματα από το εξωτερικό, μέχρι να υποκύψει ολοκληρωτικά.
 
 
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr