4.7.15

Δημοψήφισμα: Ο Στίγλιτς καλεί τους Έλληνες να ψηφίσουν «ΟΧΙ»



Αιχμηρή κριτική στους δανειστές για τη στάση τους στο ελληνικό ζήτημα ασκεί ο νομπελίστας οικονομολόγος και υποστηρίζει πως αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ θα ευθύνεται η Γερμανία και η αδιάλλακτη στάση της.
Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», χαρακτηρίζει «κολοσσιαίο λάθος» να ασκούνται πιέσεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ερωτηθείς «αν η Ελλάδα είναι ένοχη για ένα πιθανό Grexit», ο Stiglitz τονίζει πως όχι και προσθέτει ότι «τα υποτιθέμενα προγράμματα διάσωσης είναι εντελώς εσφαλμένα...
Φυσικά και υπήρχαν προβλήματα τα οποία σε τελευταία ανάλυση οδήγησαν στην κρίση του 2010, όμως η τρόικα με τα μέτρα της επιδείνωσε τα πάντα.Η τελευταία πρωτοβουλία ακολουθεί την ίδια λανθασμένη προσέγγιση. Αυτά είναι κακά προγράμματα ύφεσης και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από την εξαθλίωση που έχουν προκαλέσει αυτά τα προγράμματα. Είναι ξεκάθαρο: οι Έλληνες ψηφίζουν την Κυριακή για τα μέτρα λιτότητας και το παράλογο χρέος, το οποίο δεν υπάρχει περίπτωση να αποπληρωθεί».
Ερωτηθείς «ποια θα ήταν η καλύτερη διέξοδος από την κρίση», ο Stiglitz επισημαίνει «να ψηφίσουν "όχι" οι Έλληνες την Κυριακή και στη συνέχεια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να διαπραγματευτούν εκ νέου».
Ερωτηθείς αν είναι ένοχοι οι Γερμανοί, απαντά πως «βασικά ναι, είναι η ανυποχώρητη στάση της Γερμανίας η οποία συνέβαλε στο να μετατραπεί ένα διαχειρίσιμο πρόβλημα σε τεράστιο».


newsbomb