4.5.15

Η Μέκα των Τσάμηδων βρίσκεται πλέον στην Τζάρα Πηγή: www.himara.gr

Το 2012 σε δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής αφιερωμένης στα θύματα της ελληνικής «γενοκτονίας» απέναντι στο τσάμικο πληθυσμό στο φερώνυμο νεοανεγειρόμενο μνημείο κοντά στο χωριό Τζάρα, ο επικεφαλής του τσάμικου κόμματος (PDIU) ShpetimIdrizi μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εδὠ τοποθετούμε το λίθο της παντοτινής μνήμης και αυτός ο τόπος θα αποτελεί πλέον την Μέκα όλων των αλβανών τσάμηδων».

Τρία χρόνια μετά, λοιπόν, και φαίνεται πως η βαρύγδουπη διάκηρυξη του κ. Ιντρίζι περἰ «μεκοποίησης!» παίρνει σάρκα και οστά. Εκτός από το μνημείο με τα ονόματα των νεκρών τσάμηδων της ελληνικής «γενοκτονίας» αρχίσε να αχνοφαίνεται και ο θόλος ενος πελώριου τζαμιού που χτίζεται μέσα στο συγκρότημα-μνημείο.
Αυθόρμητα λοιπόν σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο-και μάλιστα βορειοηπειρώτη- γεννιούνται καποιές εύλογες απορίες. ΄Ομως ας εξετάσουμε το θέμα από δύο οπτικές γωνίες, θρησκευτική και πολιτική.
Θρησκευτική διάσταση 
Ξέρουμε όλοι πως ενας λατρευτικός χώρος χτίζεται για να εξυπηρετεί τις συγκεκριμένες ανάγκες μιας θρησκευτικής κοινότητας. Ως εδώ ωραία, έλα όμως που στην περίπτωσή μας χτίζεται τζαμί αλλά μας λείπουν οι μουσουλμάνοι(!) που θα πάνε να προσευχηθούν μέσα σ’ αυτό. Άρα το συγκεκριμένο τζαμί δεν εξυπηρετεί της ανάγκες καμιάς μουσουλμανικής κοινότητας αλλά τις σκοπιμότητες ενός συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος, του PDIU. Είναι γνώστο πως στην επαρχία της Τζάρας ( Μουρσί, Τζάρα, Σκάλα, Βρίνα) επικρατεί συντριπτικά το χριστιανικό στοιχείο και πως ήδη το χωριό Τζάρα διαθέτει ένα τζαμί, το οποίο σημειωτέον δεν λειτουργεί σχεδόν ποτέ γιατί απλούστατα δεν πατάει κανείς. Οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το συγκεκριμένο ισλαμικό κέντρο στην καρδιά μιας κατά πλειοψηφία ελληνορθόδοξης περιοχής αποτελεί ξένο σωμα και επαίσχυντο στίγμα. Κύριος στόχος των δημιουργών του είναι η αλλοίωση του θρησκευτικο - γιατί όχι και του εθνικού—χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής. Αν λάβουμε υπόψη δε και την παγκόσμια ανησυχία για την άνοδο του τέρατος που ακούει στο όνομα Τζιχαντισμός το θέμα προσλαμβάνει όλο και πιο τρομακτικές διαστάσεις. Ηδη στην περιοχή της Τζάρας έχουν κάνει την εμφάνιση τους ξένοι ιμάμηδες κήρυκες του ριζοσπαστικού ισλάμ. Μέχρι τώρα οι κάτοικοι κατάφερναν να τους κρατούν σε απόσταση όμως με την ολοκλήρωση αυτού του ισλαμικού θυλάκα οι ομάδες αυτές θα βρουν πρόσφορο έδαφος για την οριστική εγκατάστασή τους στην περιοχή. Και αν σας φαίνεται μακρινό ρίξτε μια ματία στις εκθέσεις διεθνών οργανισμών που συγκαταλέγουν την Αλβανία στις χώρες-δεξαμενές που τροφοδοτούν με έμψυχο υλικό φανατικές ισλαμικές ομάδες τύπου ISIS.
Στο επόμενο μέρος θα αναφερθούμε και στην πολιτική διάσταση της «Μέκας των τσάμηδων» που συνυφαίνεται άμεσα με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τις τοπικές εκλογές της 21ης Ιουνίου για το νέο διευρυμένο δήμο Κονίσπολης.


Πηγή: www.himara.gr