5.5.15

Forbes: "Εάν η Ελλάδα καταρρεύσει τότε η Ευρωζώνη θα μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας"


"Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ" 

"Εάν η Ελλάδα καταρρεύσει τότε η Ευρωζώνη θα πάει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας" λένε αμερικανικά ΜΜΕ, κάτι που δείχνει την μεγάλη ανησυχία των Αμερικανών όχι μόνο για τις μακροπρόθεσμες γεωπολιτικές ανακατατάξεις αλλά και για την άμεση επίπτωση που θα έχει κάτι τέτοιο στην ίδια την αμερικανική οικονομία.
 
Την ίδια στιγμή θέτουν θέμα γερμανικών αποζημιώσεων, βάζοντας σε δύσκολη θέση τη Γερμανία για τη μέχρι τώρα στάση της και την άρνησή της να αναλάβει τις ευθύνες της.
 
Προφανώς, στις ΗΠΑ σκέφτονται ότι θα μπορούσε να υπάρξει ανταλλαγή/διαγραφή χρέους με τις γερμανικές αποζημιώσεις, για να αποφύγουν τα χειρότερα και οι ίδιοι,αφού βλέπουν την Ελλάδα ως "πυροκροτητή" μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, από την οποία θα επιβιώσουν προσαρμοσμένες και "κλειστές" οικονομίες όπως η ρωσική και η αργεντίνικη, οι οποίες δεν δανείζονται και εισάγουν ελάχιστα.
 
"Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της αβύσσου και θα μπορούσε να παρασύρει ολόκληρη την Ευρωζώνη στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, θέτοντας τέλος στο καταπληκτικό σχέδιο οικονομικής συνεργασίας, ευμάρειας και ειρήνης σε μια ήπειρο που πλήττονταν για αιώνες από πολέμους και άλλες μάστιγες, καταλήγοντας στις φρικαλεότητες του Β΄ παγκοσμίου πολέμου", αναφέρεται σε άρθρο στο FORBES με τίτλο «Ναι, η Γερμανία θα πρέπει να συμφωνήσει να κάνει κάποια κίνηση προς την Ελλάδα σε σχέση με τις πολεμικές επανορθώσεις και να σώσει επίσης και το ευρώ».
 
"Η Γερμανία ξεκίνησε και έχασε αυτόν τον πόλεμο πριν από 70 χρόνια, ενώ σήμερα ασκεί πιέσεις για τη συνέχιση της λιτότητας σε μια αναιμική ευρωπαϊκή οικονομία. Οι επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις για μέτρα στήριξης της ανάπτυξης από χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα προσκρούουν σε μια ευρεία συντηρητική συναίνεση, ενώ μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατόρθωσε να υπερνικήσει τη γερμανική αντίσταση με την επεκτατική νομισματική της πολιτική παρέχοντας ανάσα στην οικονομία, παρά τα άδεια κρατικά ταμεία", αναφέρεται στο άρθρο.
 
Όπως επισημαίνεται, τον Απρίλιο η ελληνική κυβέρνηση όρισε το γερμανικό χρέος στα 280 δισ. ευρώ. Ο υπουργός οικονομίας της Γερμανίας, Σ. Γκάμπριελ, χαρακτήρισε «ανοησίες» τη διασύνδεση των πολεμικών χρεών με τις τρέχουσες συνομιλίες για το ελληνικό χρέος.
 
Το θέμα, ωστόσο, είναι πολύ σοβαρό και δεν επιδέχεται χλευασμού ούτε μπορεί να παρακαμφθεί εύκολα νομικά. Ο Γερμανός Πρόεδρος, Γ.Γκάουκ, δήλωσε το Σάββατο ότι η Γερμανία οφείλει να εξετάσει τις ιστορικές της ευθύνες έναντι της Ελλάδας.
 
Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής λεηλατήθηκε η ελληνική οικονομία, καθώς αγαθά και πρώτες ύλες απομακρύνθηκαν από τη χώρα χωρίς να καταβληθεί η όποια πληρωμή. Η Ελλάδα ανέλαβε το κόστος της κατοχής, ενώ η κεντρική τράπεζα παραχώρησε άτοκο δάνειο στη ναζιστική Γερμανία για να μπορέσει να καλύψει το κόστος των κλαπέντων αγαθών στα εθνικά στατιστικά στοιχεία.
 
Το δάνειο που παραχωρήθηκε ανέρχονταν στα 500 εκ. μάρκα, στα τέλη του πολέμου. Η Γερμανία κατέβαλε το 1960 115 εκ. τα οποία κάποιοι θεωρούν ότι πρόκειται για προκαταβολή, ενώ άλλοι για διευθέτηση του ζητήματος.
 
Χιλιάδες Έλληνες είχαν εκτελεσθεί ή σφαγιασθεί, ενώ χιλιάδες επίσης πέθαναν από την πείνα. Εξοντώθηκαν επίσης χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι. Ένα εκατομμύριο Έλληνες βρέθηκαν άστεγοι στο τέλος του πολέμου, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών υπολογίζεται μεταξύ των 320.000 έως 800.000.
 
Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα βυθίστηκε στον εμφύλιο πόλεμο. Ο πόλεμος διήρκησε έως το 1949 καταστρέφοντας περαιτέρω την ελληνική οικονομία.
 
Η Γερμανία και η Ιταλία έχουν ένα ηθικό χρέος έναντι της Ελλάδας και ήρθε ο καιρός να λύσουν αυτά τα ιστορικά ζητήματα πριν διαπραχθούν νέα ιστορικά λάθη.
 
Εάν καταρρεύσει η Ελλάδα τότε θα πληγεί και το ευρώ, ενώ και η Γερμανία θα αισθανθεί τις συνέπειες και το κόστος, καταλήγει το άρθρο στο FORBES.
 
 
Αυτό καθιστά επιτακτική την εξεύρεση μιας άμεσης λύσης μεταξύ Ελλάδος και δανειστών, καθώς εάν η χώρα προχωρήσει σε στάση πληρωμών προς το εξωτερικό, αυτό θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και θα "σκάσουν" και οι αμερικανικές "φούσκες".
 
Αυτό που λίγοι έχουν καταλάβει είναι ότι τα περισσότερα χρήματα δεν υπάρχουν και απλώς το ίδιο χρήμα γίνεται συνέχεια ομόλογα απ'όλους και μοιράζονται προς όλους. Εάν κάποιο από αυτό "σκάσει" τότε έχουν σειρά και τα υπόλοιπα.
 
Μια κρίση στην ευρωζώνη θα αποτελέσει τον "πυροκροτητή" για οικονομικές "εκρήξεις" και στις ΗΠΑ.
 
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της αμερικανικής τράπεζας Morgan Stanley, η οποία έχει ίδια κεφάλαια σε ποσοστό 4%, πράγμα που σημαίνει ότι το 96% του ισολογισμού της αποτελεί  χρέος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
 
Αυτό με οικονομικούς όρους (να δημιουργείς ομόλογα με χρήματα που δεν έχεις) ονομάζεται μόχλευση. Όταν δηλαδή μια τράπεζα δανείζει το ίδιο χρήμα πολλές φορές. Στην ουσία ολόκληρο το πλανητικό οικονομικό σύστημα βασίζεται σε έναν αέναο εις το διηνεκές δανεισμό.
 
 defencenet.gr