11.5.15

Με θετικό πρόσημο η κοινή δήλωση του Eurogroup: «Προσβλέπουμε σε επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης σε σύντομο χρονικό διάστημα»

ΑΠΟΜΕΝΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ

Ολοκληρώθηκε το σημερινό Eirogroup με την κοινή δήλωση των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζεται η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και της πρόθεσης της ελληνικής πλευράς για την επίσπευση των σχετικών επαφών ώστε η αξιολόγηση να αποβεί θετική. Παράλληλα σημειώνεται πως υπάρχουν θέματα προς επίλυση ώστε να γεφυρωθούν και οι τελευταίες διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων.
Διαβάστε τη δήλωση:

«Το Eurogroup σήμερα κατέγραψε την κατάσταση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.
Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί.
Επισημαίνουμε ότι η αναδιοργάνωση και η βελτίωση των διαδικασιών κατέστησε δυνατή την επίσπευση και συνέδραμε σε μία πιο ουσιώδη συνομιλία.
Την ίδια ώρα, αναγνωρίζουμε ότι χρειάζονται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια ώστε να γεφυρωθούν τα κενά στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.
Επομένως, καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επισπεύσουν το έργο τους με τους θεσμούς, με την προοπτική να επιτευχθεί μία επιτυχής κατάληξη της αξιολόγησης σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Το Eurogroup επανέλαβε ότι η δήλωση της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει το ισχύον πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις. Από την στιγμή που οι θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για την πιθανή αποδέσμευση των εναπομεινουσων δόσεων της τρέχουσας συμφωνίας».
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά ο υπουργός Οικονομικών, αφού ανακοίνωσε στους ομόλογούς του ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει αύριο τη δόση του ΔΝΤ, τόνισε όμως  πως και η Φρανκφούρτη πρέπει τώρα να «κάνει αυτό που πρέπει».
Αφού αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της σύντομης δήλωσης του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υπενθύμισε ότι με βάση τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου απαιτείται ένας πλήρης κατάλογος μεταρρυθμίσεων για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις.
«Στη σύντομη δήλωση μας αναγνωρίζουμε την πρόοδο που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις. Εχει διαπιστωθεί μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από το Eurogroup της Ρίγας, υπάρχει πιο γρήγορη πρόοδος, εμβαθύνονται οι συζητήσεις»,ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας όμως ότι απαιτείται χρόνος για να γεφυρωθούν τα κενά και να υπάρξει συμφωνία.
«Οπως συμφωνήσαμε την 20η Φεβρουαρίου, χρειαζόμαστε έναν πλήρη και περιεκτικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων, ως προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις. Δηλώνουμε έτοιμοι να συναντηθούμε όταν οι θεσμοί επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση».
Για το ζήτημα του δημοψηφίσματος ο Ολλανδός είπε ότι είναι ζήτημα της ελληνικής κυβέρνησης αλλά αν έχουμε δημοψήφισμα, δεν θα υπάρξει εκταμίευση, γιατί θα πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος - Συνεπώς, θα υπάρξει μια χρονική πίεση
«Σε σχέση με την τελευταίο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα έχει υπάρξει πρόοδος. Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις με την ελληνική πλευρά για την μεταρρύθμιση του ΦΠΑ. Οι ελληνικές αρχές έχουν ζητήσει να υπάρξει μία ανεξάρτητη αρχή για την είσπραξη των εσόδων, ενώ στο τραπέζι είναι και τα κόκκινα δάνεια», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο Πιέρ Μοσκοβισί για το θέμα της Ελλάδας, ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι δεν υπάρχει χρόνος και πρέπει να υπάρξει σύντομα συμφωνία.
«Υπάρχουν ακόμη μεγάλες αποκλίσεις στις μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό. Η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει δηλώσει ότι κάποια θέματα δεν τα δέχεται, αλλά θα πρέπει να παρουσιάσει εναλλακτικές λύσεις. Θεωρούμε ότι με αποφασιστικότητα θα περάσουμε στα επόμενα επίπεδα, ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία.Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία πριν το τέλος Ιουνίου».
«Η πρόοδος της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στη δήλωση του Eurogroup. Δεν έχουμε πολύ χρόνο ακόμα στη διάθεσή μας και αυτόν που απομένει πρέπει να τον αξιοποιήσουμε. Όταν επιτευχθεί συμφωνία η Ελλάδα θα μπορέσει να αποταμιεύσει και το 1,8 δις και τα 1,9 δις ευρώ που υπάρχουν στα ταμεία για την χώρα» τόνισε στη κοινή συνέντευξή Τύπου ο  επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος σημείωσε πως αυτά τα ποσά είναι: «διαθέσιμα για να καλυφθούν τα οποία προβλήματα δημιουργηθούν στις ελληνικές τράπεζες».
Παράλληλα,  ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε πως: «ο EFSF έλαβε σήμερα μια μικρή πληρωμή της τάξης των  200 εκατ. ευρώ . Είναι σημαντικό να μπορεί η Ελλάδα να πληρώνει ακόμα και τις μικρές δόσεις που έχει στην ώρα τους προκειμένου να μην έρθει η χώρα αντιμέτωπη με νομικές κυρώσεις». 
Μετά από τις δηλώσεις των Ντάισελμπλου, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ, οι δημοσιογράφοι άρχισαν να κάνουν ερωτήσεις.
Ενας από αυτούς ζήτησε διευκρινίσεις για το πότε θα μπορέσει να γίνει εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.
Στο σημείο εκείνο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ συνειδητοποίησε ότι το Eurogroup είχε ξεχάσει να καταγράψει στο κείμενο πως η εκταμίευση δόσης θα πραγματοποιηθεί μόνο όταν η κυβέρνηση εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις χωρίς όμως να αποκλείει τμηματική καταβολή για κάθε μέτρο που λαμβάνεται.

 defencnet.gr