11.5.15

Αυτή η μέρα μένει: Ή δήλωση στήριξης από το Eurogroup σήμερα ή ποτέ...


ΓΙΑΤΙ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΣΗΜΕΡΑ

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup (16:00) κρίνονται όλα. Αν δεν υπάρξει μία σαφής δήλωση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ότι η Ελλάδα έχει παρουσιάσει «πρόοδο» και ως εκ τούτου πρέπει να στηριχθεί, κάτι που θα ανοίξει και τη γραμμή χρηματοδότησης της ΕΚΤ την Τετάρτη, τότε όλα τελειώνουν. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην πληρώσει τη δόση των 750 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ αύριο και όλα στη συνέχεια είναι ανοιχτά…
 
Το σύνθημα το έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αλλά και τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους που ο ίδιος προσωπικά χειρίστηκε τις τελευταίες ημέρες. «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί μία συμφωνία που εξοντώνει τον ελληνικό λαό», ήταν το μήνυμα που βγήκε από το υπουργικό συμβούλιο.
 
Αν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν διαπιστώσουν στο σημερινό Eurogroup την πρόοδο που έχει γίνει από ελληνικής πλευράς προκειμένου να υπάρξει μία έντιμη συμφωνία που θα σέβεται τη λαϊκή εντολή, τότε θεωρείται δεδομένο πως η κυβέρνηση θα προτιμήσει να έχει χρήματα να πληρώνει μισθούς και συντάξεις παρά να πληρώνει τις οφειλές προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τις χώρες της ΕΕ. Σε αυτό το ενδεχόμενο το πρώτο «μπάμ» θα ακουστεί αύριο με τη δόση προς το ΔΝΤ.
 
Στη συνεδρίαση του Eurogroup τη χώρα μας θα εκπροσωπήσουν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης, που επί δέκα μέρες έχει εγκατασταθεί στις Βρυξέλλες δίνοντας τη μάχη στα Brussels Group για να συμφωνήσει τα νέα μέτρα που θα αποτελέσουν τη βάση της νέας συμφωνίας. 
 
Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν πως πριν τη συνεδρίαση πιθανόν να υπάρξει συνάντηση του Γ. Βαρουφάκη με το Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος και κινεί τα νήματα κατά της Ελλάδας, αφού είναι οπαδός της σκληρής γραμμής που θέλει την «υποταγή» της ελληνικής κυβέρνησης. Η στάση του μάλιστα φέρεται να έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και από την Άνγκελα Μέρκελ, αφού κανείς δεν μπορεί να μετρήσει τις ζημιές στην Ευρωζώνη από ένα Grexit.
 
Στην Αθήνα έχει σημάνει συναγερμός γιατί από την περασμένη εβδομάδα και στη συνάντηση Δραγασάκη-Ντράγκι, ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης έστειλε το μήνυμα στην κυβέρνηση πως δεν μπορεί πλέον να ελέγξει τις αντιδράσεις των κεντρικών τραπεζών των άλλων χωρών της ευρωζώνης και ότι αν στο Eurogroup δεν υπάρξει μία σαφής δήλωση στήριξης προς την Ελλάδα που θα του «λύνει» τα χέρια, τότε δεν μπορεί να εγγυηθεί για καμιά βοήθεια μετά τη χορήγηση των 2 δισ. που αποφασίστηκε την περασμένη Πέμπτη από τον ELA.
 
Το μήνυμα αυτό ελήφθη από την κυβέρνηση και με την επισήμανση των σχετικών κινδύνων προς την ΕΚΤ, αφού μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο πρέπει να καταβληθούν στην ΕΚΤ δόσεις 6,7 δις. ευρώ.Ως εκ τούτου ανέλαβε πιο ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις ο Αλέξης Τσίπρας με τις συνομιλίες που είχε με την Μέρκελ, τη Λαγκάρντ και τον Γιούνκερ.  
 
Στις συνομιλίες αυτές ο κ. Τσίπρας φέρεται να δήλωσε πως η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικές κινήσεις καλής θέλησης σε μείζονα θέματα, όπως τον ΦΠΑ, τις ιδιωτικοποιήσεις, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, αλλά δεν μπορεί να ανεχθεί πλέον την απαξιωτική συμπεριφορά των Ευρωπαίων, οι οποίοι καλούνται και αυτοί να αποφασίσουν αν θέλουν να υπάρξει κοινά αποδεκτή συμφωνία ή αν τα πράγματα θα οδηγηθούν σε μία ρήξη.
 
Και εκεί… γαία πυρί μιχθήτω. Αν δηλαδή δεν υπάρξει η δήλωση στήριξης της Ελλάδας στο σημερινό Eurogroup, τότε κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι ακριβώς θα ακολουθήσει. Το μόνο δεδομένο είναι πως την Τρίτη δεν θα πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν θα ανοίξει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα την Τετάρτη.  
 
defencenet.gr