10.5.15

Κυβέρνηση προς δανειστές: "Σαφή δήλωση στήριξης στο αυριανό Eurogroup ή...τέλος"


Η ΠΡΩΤΗ "ΠΙΣΤΟΛΙΑ" ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΟ ΔΝΤ - ΕΤΟΙΜΑ ΤΑ ΒRICS NA ANAΛΑΒΟΥΝ ΔΡΑΣΗ 

Αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να τραβήξει "πιστόλι" στις οφειλές της αρχής γενομένης με το ΔΝΤ εάν αύριο δεν υπάρξει σαφής θετική δήλωση μετά την συνεδρίαση του Eurogroup η οποία θα "απελευθερώσει" τις "φιλελληνικές" δυνάμεις της ΕΚΤ. 
 
Ολοκληρώθηκε έπειτα από 7,5 ώρες η μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου και αποφασίστηκε να μην υπάρξει η παραμικρή υποχώρηση απέναντι στην ΕΕ και το ΔΝΤ.
 
Οι δανειστές το έχουν πια "κουράσει" το θέμα, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω και να δεχτεί να "γδάρει" τον ελληνικό λαό που την εξέλεξε για το ακριβώς αντίθετο.
 
Ο Α.Τσίπρας ζητά να υπάρξει μία «έντιμη συμφωνία που θα σέβεται τη λαϊκή εντολή» και τονίζει σε κάθε περίπτωση ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι πρέπει για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και είναι θέμα πολιτικής βούλησης αν η Ευρώπη θα ανεχθεί, όχι μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά την ίδια τη Δημοκρατία στη χώρα που γεννήθηκε».
 
Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι «η Αθήνα δεν θα υποχωρήσει σε ακραίες αξιώσεις των τεχνικών κλιμακίων για συντάξεις, εργασιακές σχέσεις, ΦΠΑ και δημοσιονομικούς στόχους».
 
Μια ρήξη ξεκινά από την ΕΚΤ.
 
Αμέσως μετά η κυβέρνηση θα καλέσει κράτη και θεσμούς να ταποθετηθούν απέναντι στην προσπάθεια χρεοκοπίας της χώρας από τους δανειστές με την Ρωσία και την Κίνα, αλλά και γενικότερα τους BRICS να στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας και να κάνουν ότι μπορούν (και ότι πρέπει) για να διατηρηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη έστω έχοντας "πιστολίσει" το ΔΝΤ και σε δεύτερη φάση και τους λοιπούς δανειστές.
 
Εναλλακτικά σενάρια χρηματοδότησης εξετάζει σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση, τα οποία μάλιστα θα προέρχονται εκτόςΕυρωπαικής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
 
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ως πιθανές πηγές χρηματοδότησης της Τράπεζα Βrics , αλλά και άλλες ευρωασιατικές Τράπεζες ανάπτυξης, οι οποίες θα μπορέσουν να παράσχουν στην χώρα επενδυτικά κεφάλαια και χρηματοδοτικά εργαλεία ανάπτυξης , στην περίπτωση οριστικού και αμετάκλητου αδιεξόδου με τους εταίρους δανειστές.
 
Το σενάριο αυτό προυποθέτει φυσικά, μη συμφωνία με τους εταίρους και συνολική ρήξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας , λόγω "μη έντιμου συμβιβασμού" , όπως είναι η χαρακτηριστικά φράση , που αναφέρεται συχνά πυκνά , από κορυφαία χείλη του Μεγάρου Μαξίμου.
 
Αλλωστε όλοι θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ: Ακόμα και οι ΗΠΑ δεν θα αντιδράσουν: Μια Ελλάδα εντός ευρωζώνης είναι λιγότερο κοντά σε μια ανατροπή των συμφωνιών της Γιάλτας...
 
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους υπουργούς του, τόνισε: «Στο αυριανό Eurogroup περιμένουμε μια καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει. Όμως, σε κάθε περίπτωση, η όποια συμφωνία θα πρέπει να κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει».
 
Από τη συνεδρίαση αποχώρησαν οι  υπουργοί κκ Γιάννης Δραγασάκης και Πάνος Καμμένος, με τον υπουργό εθνικής άμυνας να υπογραμμίζει μιλώντας σε δημοσιογράφους πως " η κυβέρνηση εκτελεί το έργο της ενωμένη κ αποφασισμένη", ενώ βάζοντας...πάγο στα σενάρια περί εκλογών ανέφερε πως "η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή και με αυτή πορεύεται".
 
Οι τρεις ημέρες που θα κρίνουν πολλά σε ότι αφορά όχι μόνο την διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδος και δανειστών αλλά και το μέλλον της ίδιας της ευρωζώνης,ξεκινούν από την Δευτέρα.
 
- Τη Δευτέρα 11 Μαΐου συνεδριάζει το Eurogroup.
 
- Την Τρίτη, στις 12 Μαΐου, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη νέα δόση, ύψους 750 εκατ. ευρώ.
 
- Την Τετάρτη 13 Μαΐου συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με σκοπό την απόφαση για παράταση της παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.
 
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει θετική δήλωση μετά την συνεδρίαση του Eurogroup η οποία θα "απελευθερώσει" τις "φιλελληνικές" δυνάμεις της ΕΚΤ για να αποφασίσουν όχι μόνο αύξηση της ρευτότητας των τραπεζών μέσω ELA, αλλά και την δυνατότητα οι ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν κρατικά ομόλογα κάτι που έχει απαγορευθεί από την ΕΚΤ από τις 18 Φεβρουαρίου (εκεί έχει φτάσει την χώρα η "νομισματική ενοποίηση" και τα Μνημόνια...).
 
Υπάρχει μια μειoψηφία στην ΕΚΤ που θέλει να ακολουθηθεί "σκληρή γραμμή" κατά της Ελλάδας. Ειδικά αν δεν υπάρξει κάποια θετική δήλωση την Δευτέρα.
 
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πολλά, μεταξύ των οποίων και έναρξη διαδικασιών de facto καταγγελίας των Μνημονίων, μέσω άρνησης καταβολής των δόσεων από την πλευρά της Ελλάδας.
 
Η τύχη τα έχει φέρει έτσι ώστε το Eurogroup της Δευτέρας να το ακολουθεί η πληρωμή της Τρίτης στο ΔΝΤ. Υπάρχει περίπτωση να μην πληρωθεί το ΔΝΤ; Ο ΥΠΟΙΚ Γ.Βαρουφάκης έχει δηλώσει ότι "Δεν υπάρχει χώρα που να μην έχει πληρώσει δόση στο ΔΝΤ". Αλλά για όλα υπάρχει "πρώτη φορά" όπως σημείωνε στο defencenet.gr υπουργός της κυβέρνησης προσκείμενος στην "Αριστερή Πλατρφόρμα".
 
Τι σημαίνει αυτό: Αν δεν υπάρξει ικανοποιητική δήλωση την Δευτέρα, που να ¨ξεκλειδώνει" την ρευστότητα από την ΕΚΤ την Τετάρτη κάτι που θα πυροδοτήσει εξελίξεις αρντητικές για την ευρωζώνη υπάρχει μια ισχυρή μειοψηφία στην κυβέρνηση που λέει 'Να μην πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ αλλά η χώρα να κρατήσει δυνάμεις και να οχυρωθεί στο εσωτερικό μέτωπο πληρώνοντας μισθούς και συντάξεις"!
 
 defencenet.gr