19.5.15

Πάμε για συμφωνία με "κούρεμα" του χρέους - Ραγδαίες εξελίξεις


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ "'Η ΟΛΑ Ή ΤΙΠΟΤΑ" 

Συμφωνία που θα προβλέπει "κούρεμα" του χρέους με επιμήκυνσή του κατά 50 έτη (λήξη αποπληρωμής το έτος 2107!) και αρνητικό επιτόκιο ή με μία ανάλογη λύση που θα εξασφαλίζει την σεισάχθεια της χώρας κατά 40-60% των 334,5 δισ. ευρώ είναι ο βασικός στόχος της διαπραγμάτευσης αναφέρουν έγκυρες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου .

Aυτή είναι η έννοια non paper που κυκλοφόρησε η κυβέρνηση το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ενιαία συμφωνία επιθυμεί η κυβέρνηση, γεγονός που έχει κατ' επανάληψη τονίσει και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας».
Και συνεχίζει: "Ο Πρωθυπουργός τόνισε στην ετήσια συνέλευση ΣΕΒ [18.05.2015] ότι με την συμφωνία δεν επιδιώκει «απλώς μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική ανάσα» αλλά να αντιμετωπιστεί «μέσο και μακροπρόθεσμα το χρηματοδοτικό πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου έως ότου βγούμε με ασφάλεια στις αγορές".
"Σε καμία περίπτωση, δηλαδή, η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μια συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή κάποιας δόσης. Αυτή η λογική, που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου, οδηγεί συνεχώς σε νέα μέτρα και ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία" αναφέρεται στο non-paper.
Αντίθετα η κυβέρνηση με την ενιαία συμφωνία επιδιώκει να τερματιστεί η λιτότητα, να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να ανοίξει η προοπτική ανάπτυξης για την χώρα.
Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα [Economist, 15.05.15] για την συμφωνία που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση.
"Αυτή η συμφωνία προϋποθέτει αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα.
Και ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης κατά την διάρκεια χθεσινής συνέντευξής του τόνισε ότι "Δεν θα δεχθεί κανείς μια συμφωνία που δεν θα προβλέπει αναδιάρθρωση του χρέους".
Αυτή ήταν και η έννοια της δήλωσης Μέρκελ-Ολάντ "Να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη αλλά με μακροπρόθεσμη λύση για το χρέος της"...
Δείτε το σχετικό βίντεο
 defencenet.gr