6.5.15

Προς αποχώρηση του ΔΝΤ από το γκρουπ των δανειστών και γιατί το "κούρεμα" του χρέους είναι μονόδρομος


-Σε τι διαφέρουν αυτοί που μας έβαλαν στα μνημόνια, από τον Βούλγαρο που τεμάχισε ( κ.λ.π.) το παιδί του;

 -Διαφέρουν στο ότι ακόμη αυτοί είναι "εξω" και δεν απολαμβάνουν τον "κώδικα τιμής" των φυλακών...ΑΛΕΞ


WIRTSCHAFTSBLATT: "ΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕ ΘΑ ΟΔΗΓΟΥΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ"


Σχέδιο αποχώρησης του ΔΝΤ από την ομάδα δανειστών είναι σαφές ότι εξυφαίνεται στο τρίγωνο Αθήνας-Βερολίνου-Ουάσιγκτον και αυτό με μία βασική στόχευση: Να καταστεί δυνατό το "κούρεμα" του χρέους.

Με απλά λόγια: Η Ελλάδα χρωστά κάπου 5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ. Το οποίο και λόγω του καταστατικού του αδυνατεί να δεχθεί "κούρεμα" στο χρέος. Άλλωστε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα συναντούσε την αντίδραση των "φτωχών" αφρικανικών και λατινοαμερικανικών χωρών που δικαίως απορούν και ενίστανται για την τακτική διάσωσης μέσω αθρόας δανειοδότησης της Ελλάδας των ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών που είχαν δανείσει την χώρα.
Είναι πλέον πολύ πιθανό τα 5 δισ. να προέλθουν από μία αμέσως επόμενη δανειοδότηση των Ευρωπαίων δανειστών, να εξοφληθεί το ΔΝΤ και να προχωρήσει πλέον η ευρωζώνη και η ΕΚΤ στην έναρξη μίας μεγάλης αλλά τελική συζήτησης για ένα "κούρεμα" που θα φέρει σε βιώσιμα όρια το χρέος. Αλλωστε το μεγαλύτερο μέρος του εναπομείναντος χρέους των 320 δισ. ευρώ είναι τόκοι.
Δύο αριθμοί δείχνουν το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε η καταστροφική πολιτική που επέβαλε στην Ελλάδα το γκρουπ των δανειστών: Το 2010 όταν μπήκαμε στο Μνημόνιο η χώρα χρωσρρτούσε στους δανειστές 320 δισ, ευρώ περίπου τα οποία αντιστοιχούσαν στο 125% του τότε ΑΕΠ.
Τώρα, μετά από ένα "κούρεμα" 200 δισ. ευρω το οποίο κατέστρεψε τα ασφαλιστικά Ταμεία και χιλιάδες μικρομετόχους, χρωστά πάλια το ίδιο ποσό, μόνο που πλέον ξεπερνά το 180% επί του ΑΕΠ!
Η απόλυτη παράνοια μετά από μία πενταετία αίματος (6.000 αυτοκτονίες), διάλυσης του κοινωνικού ιστού σε μεγάλο ποσοστό και πρόκλησης μεταναστευτικού ρεύματος που είχε να γνωρίσει η Ελλάδα από την δεκαετία του 1960.
Πώς θα γίνει το "κούρεμα"; Δεν χρειάζεται να ακολουθήσει την πεπατημένη του 2012.Μπορεί να υπάρξει μετατόπιση της εξόφλησης σε έναν ορίζοντα 50, 70, ή περισσότερων ετών με αρνητικό επιτόκιο. Αυτόματα τα μεγέθη αλλάζουν και μπορεί το χρέος να μειωθεί λογιστικά κατά 60%, κάτι που σχεδόν αυτόματα ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή της χώρας στις αγορές.
Διαφορετικά αν δεν υπάρξει "κούρεμα" τι θα συμβεί; Μια κακή συμφωνία που θα οδηγήσει πάλι τη χώρα σε αδιέξοδο πολύ σύντομα και βέβαια θα διαλύσει και αυτή την κυβέρνηση όπως αποσυντέθηκε και η προηγούμενη
Η μεγαλύτερη αυστριακή οικονομική εφημερίδα "Wirtschaftsblatt" σε άρθρο της περιγράφει με μεγάλη ακρίβεια τη θα μπορούσε να προκαλέσει ένας ενδεχόμενος απλός "συμβιβασμός" της Ελλάδας με τους πιστωτές:  Θα οδηγούσε τη χώρα ακόμα πιο κοντά στην καταστροφή. "Αν περάσουν οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το αποτέλεσμα θα είναι να καταστραφούν και την επόμενη χρονιά αποθέματα κεφαλαίων στην χώρα, μια εξέλιξη που είναι γνωστή μόνον από περιόδους πολέμου", προειδοποιεί σε σημερινό άρθρο της.
"Πολλοί «καλοπροαίρετοι» παρατηρητές ανακουφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ακούγοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέσυρε τον αμετακίνητο στη στάση του υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη από την απευθείας γραμμή βολής των διαπραγματεύσεων με το Eurogroup και οι ίδιοι βλέπουν την πόρτα για τον ποθούμενο συμβιβασμό να έχει ανοίξει τώρα και πάλι κατά μια σχισμή", γράφει η εφημερίδα.
"Ακούγεται επίσης, μερικές φορές, συνεχίζει η εφημερίδα, ότι η κυρία Μέρκελ ή ο κύριος Σόιμπλε έχουν καταλάβει ήδη προ πολλού, πως οι συνταγές τους για λιτότητα έχουν καταστρέψει την Ελλάδα και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, αλλά υπάρχουν και οι ψηφοφόροι στη Γερμανία, στους οποίους πρέπει να παρουσιαστεί ότι οι Έλληνες δεν επιτρέπεται να «σέρνουν από τη μύτη» τα πλούσια έθνη των πιστωτών, αυτοί οι Έλληνες, οι οποίοι επί δεκαετίες ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους και άφηναν να αναπτύσσονται διαφθορά και κακοδιαχείριση.
Ακούγεται επίσης πως, εάν η Αθήνα αποδεχόταν τουλάχιστον τυπικά τους όρους μεταρρυθμίσεων και περικοπών, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια, τότε θα μπορούσαν να χαλαρώσουν κάπως και οι όροι όπως είχε γίνει ήδη το 2014.
Ακριβώς εδώ, βρίσκεται μια πλάνη, διότι και τον περασμένο χρόνο δεν υπήρξε καμιά στροφή προς το καλύτερο, την οποία φαντάζονταν κάποιοι πολιτικοί και παρά την ελαφρά αύξηση των δημοσίων εσόδων δεν πρέπει να αγνοείται ότι η Ελλάδα βίωσε την τέταρτη χρονιά της καταστροφής των κεφαλαιακών αποθεμάτων της, όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία της κοινοτικής τράπεζας δεδομένων Ameco.
Σύμφωνα με την «Wirtschaftsblatt», μια τέτοια καταστροφή βιώνει μια χώρα μόνον σε περίοδο πολέμου, με τα κεφαλαιακά αποθέματα να έχουν αυξηθεί μεταξύ 1960 και 2010 ακόμη και σε χρονιές με οξεία ύφεση, και οι κοινοτικές προβλέψεις που λαμβάνουν εκ των προτέρων υπόψη την επίδραση των όρων, δείχνουν ότι το κεφαλαιακό απόθεμα θα συρρικνωθεί και μέσα στο 2016 και έως τότε η Ελλάδα θα έχει χάσει ολόκληρες επτά ποσοστιαίες μονάδες".
Το άρθρο της αυστριακής οικονομικής εφημερίδας καταλήγει με το συμπέρασμα ότι αυτό σημαίνει απλά και μόνον ότι οι πιστωτές θέλουν να καθηλώσουν την Ελλάδα για ακόμη μια χρονιά σε «εμπόλεμη (οικονομικά) κατάσταση».
Πραγματικά ένα ακριβές και αντικειμενικό άρθρο που ο συντάκτης του δείχνει να γνωρίζει όλες τις πτυχές του ελληνικού δράματος...
 defencenet.gr