14.5.15

Σκόπια: Η Μόσχα βλέπει αμερικανικό «δάκτυλο» στην επίθεση Αλβανών ανταρτών στο Κουμάνοβο


«Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΠΙΣΩ ΑΠO ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ» 

Με τον αγωγό που πρόκειται να περάσει από την Τουρκία και την Ελλάδα με ρωσικό φυσικό αέριο συνδυάζει την πρόσφατη αναταραχή στο Σκόπια ο γεωπολιτικός αναλυτής Μάρκο Γκάσιτς σε συνέντευξή του στο ρωσικό δίκτυο RT, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες ελληνικών υπηρεσιών που δημοσιεύσαμε ήδη .

Δεν πρόλαβε να περάσει ούτε μια εβδομάδα από τότε που το defencenet.gr αποκάλυψε τον αμερικανικό σχεδιασμό για δημιουργία "Μεγάλης Αλβανίας" και "θραύσης" του ορθόδοξου τόξου από Αθήνα και Βελιγράδι μέχρι την Μόσχα, ώστε να εμποδιστεί ο νέος αγωγός που θα φέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην κεντρική Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία και στα Σκόπια έχουν ξεσπάσει αιματηρές ταραχές στο αλβανόφωνο Κουμάνοβο, από ομάδα εισβολέων Αλβανών που μπήκαν από τα σύνορα με το Κόσοβο.
Μάλιστα oι ταραχές συσχετίζονται με τον διορισμό του νέου Αμερικανού πρεσβευτή στα Σκόπια Τζες Μπέιλι ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής Ισβέστια πριν έρθει στην ΠΓΔΜ «έστηνε πλατείες Μαιντάν στην Τουρκία και τώρα επιχειρεί να στήσει πλατείες Ταξίμ στα Σκόπια».
Χαρακτηριστικό είναι ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια εξέφρασε τη λύπη της «για τους νεκρούς αστυνομικούς και πολίτες» κατά την ένοπλη σύρραξη στο Κουμάνοβο και ήταν η μοναδική που έκανε επισήμως λόγο για νεκρούς.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το RT αξίζει προσοχής το ενδιαφέρον του Τζες Μπέιλι, ο οποίος δήλωσε ότι «η κατάσταση στη χώρα προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες για την προσήλωση της κυβέρνησης της χώρας στις δημοκρατικές αρχές και αξίες», όπως και του κομισάριου της ΕΕ για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να «συνεργαστεί με την αντιπολίτευση».
«Μου προκαλεί καχυποψία κάθε φορά, που οι ΗΠΑ επικρίνουν κάποια κυβέρνηση, απαιτώντας να λάβει μέτρα ως προς τα νόμιμα δίκαια του λαού» αναφέρει ο αναλυτής  Μάρκο Γκάσιτς  για να συνεχίσει:
« Αναμφίβολα στην περιοχή ανθεί η διαφθορά και πολλοί είναι δυσαρεστημένοι με αυτό, εδώ δεν υπάρχει κάτι καινούριο. Το ερώτημα είναι γιατί τώρα. Οι Αλβανοί εξτρεμιστές αποτελούν ήδη από καιρό πρόβλημα για την περιοχή, σκοπεύουν να δημιουργήσουν τη Μεγάλη Αλβανία, η οποία θα συνενώσει τμήματα κυρίαρχων κρατών. Συνήθως οι ΗΠΑ τους υποστηρίζουν και δεν έχουμε εξαίρεση αυτή τη φορά»,διαπιστώνει ο Μ.Γκάσιτς, συνδέοντας τις εξελίξεις με την πορεία του υπό σχεδίαση ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου του “Turkish-Greek Stream” όπως τον ονομάζει. .
«Еάν ο αγωγός παρόλα αυτά κατασκευαστεί, για τις ΗΠΑ αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα, καθώς επιθυμεί να στείλει αέριο στην Ευρώπη μέσω Κατάρ, πράγμα, που θα τους επέτρεπαν να διακόπτουν την παροχή καυσίμου στην ΕΕ, όποτε το επιθυμήσουν.
Η Ουάσιγκτον δεν θέλει να της αφαιρέσει το ρωσικό σχέδιο αυτό το μοχλό πίεσης. Της χρειάζεται μια εναλλακτική επιλογή και εάν γι' αυτό χρειαστεί να εμποδιστεί η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου στην ΠΓΔΜ, θα το πράξει.
Και για να μην ρισκάρουν Ρωσία και ΕΕ να δημιουργήσουν αυτή τη δίοδο, τί θα ήταν καλύτερο από την πρόκληση μιας εξαιρετικά ασταθούς κατάστασης;», αναρωτιέται ο ίδιος.
Ο Ολέγκ Μπονταρένκο αρθογράφος στη ρωσική Ισβέστια  προειδοποιεί ότι η γειτονική χώρα θα μπορούσε να μετατραπεί σε νέα Ουκρανία.
Ο Μπονταρένκο υποστηρίζει ότι ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ Τζες Μπέιλι, μέχρι την άφιξή του στα Σκόπια «έστηνε "πλατείες Μαϊντάν στην Τουρκία, όμως ο συντονιστής των περιβόητων ταραχών στην πλατεία Ταξίμ δεν πέτυχε την αποστολή του και ανακλήθηκε εσπευσμένως. Τώρα οργανώνει επιχειρήσεις "Ταξίμ" στα Σκόπια και γι' αυτό το σκοπό χορηγείται σοβαρή χρηματοδότηση μέσω των δομών του γνωστού σε εμάς Ιδρύματος Σόρος».
Τι σημαίνει η όλη εξέλιξη στα Σκόπια για την Ελλάδα: Σε καμία περίπτωση δεν συμφέρει την χώρα, να ξεσπάσουν στα βόρεια σύνορά της συγκρούσεις και να διαλυθούν τα Σκόπια εν μέσω μιας εθνοτικής δίνης όπου το αλβανικό στοιχείο θα κυριαρχήσει.
Το 2001 την σύγκρουση μεσα στα Σκόπια μεταξύ αλβανόφωνων και σλαβόφωνων, την ακολουθούσε η επέκτασή της στην Ελλάδα. Υπήρχαν έτοιμα σχέδια, έτοιμα οπλοστάσια, ήταν θέμα χρόνου να ξεκινήσει το αντάρτικο στην βόρεια και βορειοδυτική Ελλάδα μέχρι που συνέβη η επίθεση στους δίδυμους πύργους και άλλαξαν οι προτεραιότητες των διαφόρων "κύκλων" των ΗΠΑ...
 defencenet.gr