3.5.15

Ο "αντιπολεμικός" Θανάσης Βέγγος που σαν σήμερα μας "έφυγε"


Ο Θανάσης Βέγγος τέτοια μέρα το 2011 μας αποχαιρέτησε για πάντα. Όλοι τον έχουμε στο μυαλό και την καρδιά μας σαν έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες κωμικούς ηθοποιούς. Γιατί μας έκανε πάντα να γελάμε. Αλλά εκείνο το βλέμμα του, ακόμη και στις πιο ξεκαρδιστικές του κινηματογραφικές στιγμές, είχε μια γλυκειά θλίψη. Το πρόσωπο του Θανάση Βέγγου για όλους τους απλούς ανθρώπους που τον λάτρεψαν ήταν το πρόσωπο του βασανισμένου Έλληνα που ποτέ δεν έζησε μια ήρεμη ζωή. 


Πόλεμοι, Εμφύλιος,χούντες και ακόμη κι αν δεν υπηρχαν αυτά , υπήρχε η σκληρή καθημερινότητα. Τα “έπαιξε” όλα αυτά με ξεχωριστή μαεστρία ο Βέγγος, που είχε περάσει από την Μακρόνησο. Ήταν παιδί αριστερής οικογένειας και όταν ήρθε η ώρα να κάνει τη θητεία του τον έστειλαν εκεί για να γίνει “εθνικόφρων”. Ευτυχώς αντί γι΄ αυτό έγινε κορυφαίος ηθοποιός. Ο οποίος μέσα από τη δουλειά του πέρασε και ηχηρά αντιπολεμικά μηνύματα.

Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη “Ψυχή Βαθειά”. Λίγα λεπτά ήταν η παρουσία του στην ταινία,αλλα τα όσα είπε για τον Εμφύλιο παίζοντας τον παππού που πήγε να παραλάβει τον νεκρό εγγονό του ήταν αρκετά για να συγκινηθούν οι παλαιότεροι και να καταλάβουν -ελπίζουμε- οι νεότεροι.

Στο βίντεο ο Θανάσης Βέγγος στο “Ψυχή Βαθειά”.



onalert