13.5.15

Θεσσαλονίκη: Εφοπλιστής καταγγέλλει ότι εξαπατήθηκε από τράπεζες


του Βασίλη Παπαναστασούλη
Ναυτιλιακές μπίζνες με τραπεζικές συναλλαγές, αγορά προβληματικού δανείου, αγγλικό Δίκαιο κ.α εμπεριέχει υπόθεση που βρίσκεται υπό εισαγγελικά έρευνα. Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε ο εισαγγελέας διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος με βάση την καταγγελία- έγκληση Θεσσαλονικιού εφοπλιστή που υποστηρίζει ότι εξαπατήθηκε από τις τράπεζες Proton και Eurobank σε δανειοδότηση που αφορούσε αγοροπωλησίες πλοίων.

Όπως αναφέρει ο εφοπλιστής στην έγκληση του, «τον εξαπάτησαν και του χρέωσαν 58 εκατ. δολάρια ενώ του πήραν πίσω τα 20 εκατ. ευρώ». Ακόμη επισημαίνει ότι ξεκίνησε ως εμποροπλοίαρχος, ενώ δραστηριοποιείται σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις και από το 1985 και είναι συνιδρυτής Ομίλου που περιλαμβάνει επιμέρους αλλοδαπές πλοιοκτήτριες εταιρείες, με περιουσιακά στοιχεία, εμπορικά πλοία ξηρού φορτίου κ.α.
Ο εισαγγελέας ζητεί από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) να διακριβώσει αν στοιχειοθετούνται τα εγκλήματα της κακουργηματικής απάτης, της πλαστογραφίας μετά χρήσεως, της υπεξαίρεσης, της απόπειρας απάτης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες από υπαλλήλους υπόχρεους ενώ η υπόθεση εκκρεμεί και στα διοικητικά δικαστήρια.
Στο πλαίσιο της έρευνας το ΣΔΟΕ καλείται να λάβει καταθέσεις από τον καταγγέλλοντα εφοπλιστή, τους προτεινόμενους μάρτυρες (από τη διοίκηση δύο ανώνυμων εταιρειών), να επισυνάψει αποφάσεις, έγγραφα και παραστατικά της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων της τράπεζας Proton για την αναφερόμενη δανειακή σύμβαση ύψους 58 εκατ. δολαρίων. Πλήρη αντίγραφα κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών εταιρειών του εγκαλούντα στις τράπεζες Proton, FBB και Eurobank.
Με την παραγγελία του ο κ. Δημόπουλος ζητεί:
– Να διερευνηθεί αν υπήρχε εντολή για μετακίνηση 20 εκατ. ευρώ από λογαριασμό όψεως των εταιρειών του εγκαλούντα, αν γνωστοποιήθηκαν τα εμβάσματα στην τράπεζα της Ελλάδος. Να διενεργηθεί έλεγχος περιουσιακών καταστάσεων τραπεζικών υπαλλήλων της Proton που μετακινήθηκαν στην Eurobank.
– Να διαπιστωθεί αν έχει σχηματιστεί δικογραφία στην Αθήνα-όπου υπέβαλλε έγκληση ο εφοπλιστής- και σε ποιο στάδιο βρίσκεται για το ενδεχόμενο συσχετισμού των ερευνών.
Απ’την Omegabank στην Eurobank
Στην έγκληση του, ο εφοπλιστής αναφέρει ότι, την πρώτη 20ετία, η επιχείρηση του αναπτύχθηκε με την επανεπένδυση των κερδών χωρίς τραπεζικούς δανεισμούς ότι απέκτησε καλή φήμη στις θαλάσσιες μεταφορές ενώ είναι μια απ” τις ελάχιστες ναυτιλιακές με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το 2004 συνεργάστηκε με τον επικεφαλής ναυτιλιακού τμήματος της Omega Bank SA που το 2006 συγχωνεύτηκε με την Proton Bank SA και μέχρι το 2009 έλαβε τέσσερα δάνεια συνολικής αξίας 35 εκατ. δολαρίων τα οποία εξυπηρετούνται πλήρως.
Τον Μάρτιο 2010 οι δύο εταιρείες του Ομίλου σύναψαν δανειακή συμφωνία με την τράπεζα Proton για δάνειο ύψους 58 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με τον εγκαλούντα, το ποσό επρόκειτο να χορηγηθεί σε δύο δόσεις. Η πρώτη, ύψους 20 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ , επρόκειτο να χορηγηθεί για την πληρωμή εκχώρησης ορισμένων δικαιωμάτων (πλειστηριασμούς πλοίων κα) που είχε η Proton έναντι συγκεκριμένων ναυτιλιακών εταιρειών που είχαν δανειακές οφειλές στην ίδια τράπεζα. Με τη δεύτερη δόση οι δανειολήπτριες εταιρείες επρόκειτο να χρηματοδοτήσουν για την αγορά δύο πλοίων.
Στη συνέχεια έσκασε το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης της Proton με την εμπλοκή του επικεφαλής Λ. Λαυρεντιάδη. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η Proton δεν ήταν η μόνη δανείστρια στο δάνειο, τα δικαιώματα του οποίου θα αποκτούσε ο Όμιλος του εγκαλούντα, αλλά ήταν συν- δανείστρια με την τραπεζική εταιρεία First Business Bank (FBB), συμφερόντων του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη. Αρα δεν είχε στη διάθεση της το 100% των εξασφαλίσεων του δανείου που αγόρασε ο εγκαλών, αντί 20 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με την έγκληση.
Με τη συνδρομή διεθνούς ελεγκτικής εταιρείας, το Νοέμβριο 2011, διαπιστώθηκε η μεταφορά 20.000.000 δολ. από τους λογαριασμούς όψεως των εταιρειών του Ομίλου, με άγνωστη αιτιολογία και χωρίς να υπάρχει έγγραφη τραπεζική εντολή. Ακολούθως τα δάνεια μεταβιβάστηκαν στις τράπεζες «Νέα Proton» και Eurobank, ενώ η τελευταία τραπεζική εταιρεία εξέδωσε διαταγές πληρωμής επικαλούμενη καθυστερήσεις στην αποπληρωμή τους.
Η Eurobank, διεκδικώντας περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου, τελικά υπέβαλλε αγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς κατά την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων προβλέφτηκε η επιλογή της προσφυγή σε ελληνικά ή αγγλικά δικαστήρια για ενδεχόμενες διεκδικήσεις. Στην Αγγλία ασκήθηκε επίσης συναφής ανταγωγή του Ομίλου με την επιδίωξη αποζημίωσης 300 εκατ. δολαρίων για ζημιά που υπέστη λόγω εξαπάτησης.
voria.gr/e-nautilia.gr