7.5.15

ΕΚΤΑΚΤΟ: Επιχείρηση απόκρουσης τουρκικής "εισβολής" στο Αν.Αιγαίο - Ενεργοποιήθηκε όλο τη σύστημα αεράμυνας της χώρας


ΑΣΚΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ 

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη, με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και στο πλαίσιο άσκησης «Πυρπολητής 2/15» ενεργοποίηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης («Δ») με σκοπό την αποτροπή "επίθεσης" από την Τουρκία σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας.
Συμμετέχουν δυνάμεις αεροκίνητες και αεροαποβατικές. Η άσκηση διεξάγεται μετά απο στοιχεία που δείχνουν ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο με συνεχείς εμπλοκές και αερομαχίες στα νησιά του ανατολικου΄Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ το σενάριο της άσκησης έχει να κάνει με αποτροπή, εξασφάλιση ζωτικών περιοχών (α/δ νήσων Ανατολικού και Κεντρικού Αιγαίου) και εξασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
Οι ανωτέρω επιχειρήσεις θα διεξαχθούν μέσω: 
-Αεροκίνητων και Αεροαποβατικών ενεργειών
-Ανάπτυξης τμημάτων ειδικών επιχειρήσεων των Κλάδων των ΕΔ
-Συνέργεια με τοπικές δυνάμεις αμέσου επεμβάσεως
-Ενεργοποίηση αεροπορικών δυνάμεων
Στην άσκηση μετέχουν μεταφορικά Ε/Π του ΣΞ, μεταφορικά α/φ της ΠΑ και τμήματα ειδικών επιχειρήσεων των Κλάδων των ΕΔ. Η άσκηση λαμβάνει χώρα σε περιοχές (νήσους) του Κεντρικού και Ανατολικού Αιγαίου.
Ταυτόχρονα, ενεργοποιήθηκε το Σύστημα Αεράμυνας της χώρας με συμμετοχή του συνόλου των σταθμών ελέγχου (ΣΑΕ), κέντρων επιχειρήσεων, Α/Α συστημάτων και όπλων των 3 κλάδων των ΕΔ της χώρας.
 defencenet.gr