19.5.15

Πρόταση Ζ.Κ.Γιουνκέρ: Ποιοι και γιατί τη διέρρευσαν; - Κέντρα που δεν θέλουν έντιμη συμφωνία "βλέπει" η κυβέρνηση

Η πρόταση του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας εμπεριέχει αρκετά θετικά σημεία για τη χώρα μας δεδομένων και των απαιτήσεων των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ. Ποιοι είναι ωστόσο αυτοί που επιχείρησαν να την "κάψουν" προφανώς επιχειρώντας να τορπιλίσουν τις διαπραγματεύσεις τη στιγμή που εκφράζεται αισιοδοξία και από τις δύο πλευρές.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πώς κάποια κέντρα κυρίως εκτός Ελλάδας, αλλά σε συνεργασία με εγχώρια συστήματα επιδιώκουν συστηματικά να βάζουν εμπόδια προκειμένου η συμφωνία να μην καταλήξει υπέρ της κυβέρνησης, αλλά σε βάρος της χώρας και του ελληνικού λαού. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η διαρροή της πρότασης Γιουνκέρ. 
Χθες, κυβέρνηση και Κομισιόν δεν έκρυβαν τη δυσφορία και την ενόχλησή τους από τη διαρροή της πρότασης που φέρεται να έχει ετοιμάσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το συμβιβασμό της Ελλάδας με τους δανειστές.
Μάλιστα καμία από τις δύο πλευρές, κυβέρνηση και Κομισιόν δεν επιβεβαιώνει επισήμως την ύπαρξη του εγγράφου. Από το Μέγαρο Μαξίμου έλεγαν ότι τέτοιο έγγραφο δεν έχει φθάσει ποτέ στην κυβέρνηση.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ έγραψε στο twitter ότι «δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τις αναφορές Μέσων Ενημέρωσης για την πρόταση Κομισιόν/Γιούνκερ για την Ελλάδα. Δεν είμαστε ενήμεροι για τέτοια πρόταση. Εργαζόμαστε για μια επικοδομητική συμφωνία».
Για τη διαρροή εκφράστηκαν ακόμη και απόψεις περί «σαμποτάζ» στις διαπραγματεύσεις, καθώς πρόκειται για μία λεπτή φάση των συζητήσεων, κατά την οποία η παραμικρή λάθος κίνηση να προκαλέσει πρόβλημα. Μάλιστα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έγραψε στο twitter ότι «κάποιοι ίσως επιδιώκουν να κάψουν την προσπάθεια για διέξοδο».
Επειδή μάλιστα η πρόταση Γιούνκερ είναι αρκετά κοντά στις ελληνικές θέσεις, εκφραζόταν η εκτίμηση ότι η διαρροή έγινε για να δοθεί χρόνος στους «σκληρούς» των δανειστών να αντιδράσουν και να ανατρέψουν την πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής. Από τις Βρυξέλλες και πηγές κοντά στην Κομισιόν λεγόταν ότι ο κ. Γιούνκερ αιφνιδιάστηκε από την αποκάλυψη, καθώς επεδίωκε να παρουσιάσει την πρόταση στη σύνοδο κορυφής της Ρίγα και να ζητήσει την έγκρισή της, ώστε να μην αφήσει περιθώρια στο Eurogroup να διαφωνήσει.
 defencenet.gr