12.5.15

Με το δημοψήφισμα "παρά πόδα" η κυβέρνηση: "Να επιλέξουν οι πολίτες" αν οι δανειστές επιμείνουν στη ρήξη

ENOXΛΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ Α.ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ BRICS TON IOYNIO 

Mε το δημοψήφισμα "παρά πόδα" βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση, μετά την αδιάλλακτη, ως προς τη ρευστότητα της χώρας, στάση των δανειστών στο χθεσινό eurogroup στο οποίο περιορίστηκαν απλά σε μια "φιλική" δήλωση "περί προόδου" αλλά επιμένουν να παρθούν μέτρα "γδαρσίματος" του ελληνικού λαού.
 
Κυβερνητική πηγή αναφέρει χαρακτηριστικά "να επιλέξουν οι πολίτες για το μέλλον τους".
 
Οποιαδήποτε εναλλακτική θα εμφανιστεί στην πορεία, προς τη συμφωνία ή τη ρήξη με τους δανειστές. Η ρωσική πρόταση για να γίνει η Ελλάδα μέλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS έγινε την κατάλληλη στιγμή.
 
Η ενόχληση των δανειστών είναι δεδομένη, αλλά πιστεύουν ότι η κυβέρνηση πιθανώς δεν είναι αποφασισμένη για να επιλέξει μια τέτοια γεωπολιτική στροφή και την τεστάρουν παίζοντας ένα "chicken game" όχι μόνο μαζί της αλλά και με τον ελληνικό λαό τον οποίο φροντίζουν να τρομοκρατούν με τη βοήθεια των εγχώριων ΜΜΕ.
 
Χαρακτηριστικό είναι το κατάπτυστο άρθρο της Bild.
 
«Η χρεοκοπημένη χώρα απέφυγε τη χρεοκοπία κλέβοντας», αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας. «Τα χρήματα πήγαν από τη δεξιά στην αριστερή τσέπη, καθώς η πληρωμή έγινε όχι με χρήματα του ελληνικού κράτους, αλλά με όσα προορίζονταν για να πληρωθεί η συνεισφορά της Ελλάδας ως μέλους του ΔΝΤ».
 
Για να συμπληρώσει πως τώρα είναι τελείως ανοικτό το πώς η Ελλάδα θα πληρώσει το ποσό που χρειάζεται να καταβάλλει για τη συμμετοχή της στο ΔΝΤ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, που επικαλείται κυβερνητικούς κύκλους της Αθήνας, οι δανειστές συμφώνησαν στην απάτη. Ο λόγος: δίχως αυτό το τρικ η Αθήνα θα χρεοκοπούσε σήμερα και θα βρισκόταν, δίχως πλέον άλλα χρήματα, αυτομάτως εκτός ευρώ.
 
Ωστόσο, οι Έλληνες, αναφέρουν οι αρθρογράφοι Πέτερ Τίντε και Λιάνα Σπυροπούλου, έδειξαν μόνο περιορισμένη ευγνωμοσύνη στους πιστωτές τους, καθώς, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών στις Βρυξέλλες έψαχναν μια λύση στο πρόβλημα του χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε το ενδιαφέρον του για ένταξη στη νέα τράπεζα των BRICS, μια εναλλακτική παγκόσμια τράπεζα υπό την ηγεσία της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Κίνας, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής.
 
Οι πράκτορες της Μέρκελ σε όλο τους το μεγαλείο "απορούν" με περίσσειο θράσος πως τολμάνε οι Έλληνες να θέλουν να επιβιώσουν και να αναζητούν μια εναλλακτική. Προφανώς και πάσχουν από σύνδρομο "γενετικής ανωτερότητας" όπως και οι πρόγονοί τους Ούννοι που αιματοκύλισαν τον κόσμο δύο φορές.
 
 
Τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση για την επίσπευση των διαπραγματεύσεων και το «κλείδωμα» της συμφωνίας με τους δανειστές, αλλά και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στο σημερινό Κυβερνητικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον απόηχο του χθεσινού Eurogroup. 
 
Στη σημερινή νέα συνεδρίαση, με το κυβερνητικό συμβούλιο να συνέρχεται για δεύτερη φορά μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Κυριακής, αναμένεται να χαραχτεί η πορεία πάνω στην οποία θα βαδίσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, τόσο έναντι των ευρωπαίων εταίρων όσο και στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο. 
 
Όπως διαμήνυαν το βράδυ της Δευτέρας από το Μέγαρο Μαξίμου, αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις, τονίζεται όμως ότι σημαντικά θέματα παραμένουν ανοιχτά και χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι διαφορές. 
 
Στο κυβερνητικό επιτελείο σκοπεύουν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, για ακόμα μεγαλύτερη σύγκλιση με στόχο μία συμφωνία. Εξάλλου το μήνυμα από τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν σαφές για ρευστότητα μόνο κατόπιν έγκρισης των θεσμών. Παράλληλα, στο κυβερνητικό συμβούλιο θα εξεταστεί το ενδεχόμενο έκτακτου Eurogroup ή ακόμα και σύγκλισης Συνόδου Κορυφής για μία οριστική συμφωνία.
 
Στην πολιτική βούληση που επέδειξε για να υπάρξει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία, αποδίδει η κυβέρνηση την απόφαση του Eurogroup και υπό αυτό το πρίσμα τονίζει ότι η απόφαση «ήταν η αναμενόμενη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης», τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει επίσπευση των διαπραγματευτικών διαδικασιών υπό τη δαμόκλειο σπάθη της δημοσιονομικής ασφυξίας. 
 
Θρυαλλίδα εξελίξεων τόσο για το πεδίο της διαπραγμάτευσης όσο και για τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση αναμένεται να αποτελέσει το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ την Τετάρτη, καθώς από το κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστούν σε μία «χαλάρωση» της ασφυξίας.
 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απόφαση κατέγραψε την ικανοποίηση των εταίρων για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις. Προσθέτει ότι στην κρίσιμη αυτή καμπή των διαπραγματεύσεων όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ευρωζώνης, ούτε και των πιστωτών.
 
Μπορεί οι ίδιες πηγές να κάνουν λόγο για «λίγα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά», ωστόσο το γεγονός ότι πρόκειται για πρόσθετα μέτρα στα εργασιακά και το Ασφαλιστικό (απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων και ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που επιφέρει μεγάλες περικοπές στις συντάξεις), πέραν του ΦΠΑ, των κόκκινων δανείων και της ανεξαρτησίας της ΓΓΔΕ για τα οποία υπάρχει σύγκλιση, καθιστούν τη συμφωνία εάν δεν υποχωρήσουν οι δανειστές εξαιρετικά επώδυνη για την κυβέρνηση. 
 
Έτσι, στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Νίκος Παππάς, οι οποίοι εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο Eurogroup μαζί με τον πρόεδρο του ΣΟΕ, Γιώργο Χουλιαράκη, θα ενημερώσουν τους υπουργούς για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, εν μέσω αυξανόμενων φωνών για προσφυγή στη λύση του δημοψηφίσματος καθώς οι δανειστές επιμένουν ουσιαστικά στην πλήρη ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης, όπως φάνηκε και χθες από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε. 
 
Το θέμα της προσφυγής στις κάλπες, είτε για δημοψήφισμα είτε για εκλογές, με το δεύτερο σενάριο να συγκεντρώσει λιγότερες πιθανότητες, αποτελεί μέρος της διαπραγματευτικής γραμμής της κυβέρνησης και θα εξεταστεί συναρτήσει των νέων δεδομένων από το σημερινό κυβερνητικό συμβούλιο. 
 
Οι υποστηρικτές του δημοψηφίσματος, οι οποίοι βρίσκονται και εντός του Μεγάρου Μαξίμου πέραν της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν ότι με το δημοψήφισμα θα καταφέρουν να «νομιμοποιήσουν» έτι περαιτέρω με νωπή λαϊκή εντολή μία σκληρή συμφωνία που δεν θα έρχεται σε πλήρη αρμονία με τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης, ενώ θα φέρουν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία θα αναγκαστούν να στηρίξουν την κυβερνητική πρωτοβουλία. 
 
Την ώρα που το Eurogroup παραδεχόταν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις αλλά υπογράμμιζε ότι πρέπει να γίνουν και άλλα από την πλευρά της Ελλάδας στα «καυτά» θέματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό αυξάνονται οι θετικά διακείμενοι στο ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την τελική συμφωνία με τους δανειστές.
 
Από το χθεσινό Eurogroup όπως ήταν λογικό δεν έλειψαν οι αναφορές στο δημοψήφισμα, καθώς οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών και αξιωματούχοι έκαναν ιδιαίτερη μνεία στο ενδεχόμενο. Από τις δηλώσεις τόσο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσο και των Γερούν Ντάισελμπλουμ και Μάρτιν Σουλτς προκύπτει ότι οι εταίροι έχουν αναθεωρήσει τη στάση τους για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος σε σχέση με το 2011 επί Γιώργου Παπανδρέου. Ωστόσο εμμέσως πλην σαφώς αυτό που αφήνεται να εννοηθεί πίσω από τις γραμμές είναι ότι το δημοψήφισμα ουσιαστικά, ασχέτως του ερωτήματος, θα αφορά την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
 
«Εάν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να κάνει δημοψήφισμα, τότε αφήστε τη να κάνει δημοψήφισμα. Αυτό θα μπορούσε μάλιστα να είναι ένα χρήσιμο μέτρο για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός κατά πόσο είναι έτοιμος να δεχθεί αυτό που είναι αναγκαίο ή κατά πόσο επιθυμεί κάτι διαφορετικό».
 
Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε ότι «αν είναι απαραίτητο, εναπόκειται στους Έλληνες πολιτικούς να το αποφασίσουν και να το διοργανώσουν».
 
Από το κυβερνητικό επιτελείο την ίδια ώρα όχι μόνο συντηρείται αλλά εντατικοποιείται η συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, καθώς φαντάζει ορατό το ενδεχόμενο η όποια συμφωνία με τους δανειστές να βγαίνει εκτός των κόκκινων γραμμών που έχει θέσει η κυβέρνηση, γεγονός που καθιστά απαραίτητη κατά πολλούς την επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης των πολιτών. Το θέμα εξάλλου τέθηκε επί μακρόν και στην πολύωρη συνεδρίαση τόσο του κυβερνητικού συμβουλίου όσο κυρίως της Πολιτικής Γραμματείας, με πολλά στελέχη να τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, αφού η συμφωνία όπως όλα δείχνουν θα περιλαμβάνει επώδυνες παρεμβάσεις στο φορολογικό, εργασιακό και ασφαλιστικό.
 
Κατά τη διάρκεια του χθεσινού briefing ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης σημείωσε για το θέμα ότι «έχουμε μία νωπή εντολή που πήραμε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Η συμφωνία πρέπει να είναι στο πλαίσιο των κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης. Το δημοψήφισμα είναι μέσο για την έγκριση ή απόρριψη της θέσης της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση δεν φοβάται τη λαϊκή βούληση», αφήνοντας ουσιαστικά ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο.
 
 
defencenet.gr