18.5.15

Τσίπρας: Είμαστε στην τελική ευθεία για συμφωνία

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ

 Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο ξεκίνημα της ομιλίας του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ. Δώσαμε ως κυβέρνηση σκληρό αγώνα για να πείσουμε τους εταίρους ότι η προηγούμενη κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη, σημείωσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι προϋπόθεση είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ρευστότητας.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι εργαζόμαστε με ειλικρίνεια και αφοσίωση για την επίτευξη συμφωνίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «παρότι βρισκόμαστε σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, ύψους 8 δισ. ευρώ».
«Υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν συμφωνία με σχέδια διχαστικά για την Ευρώπη» παρατήρησε ο πρωθυπουργός αλλά πρόσθεσε ότι διατηρεί την ελπίδα ότι «υπάρχουν φωνές που γνωρίζουν πως η συμφωνία αφορά όλη την Ευρώπη». «Πιστεύω οτι αυτές οι μέρες θα καταγραφούν ως επανεβαίωση της πεποίθησης για την Ευρώπη», είπε.
«Δεν αποτελεί ούτε επιλογή ούτε ευθύνη της κυβέρνησης η έλλειψη ρευστότητας», δήλωσε ο πρωθυπουργός και απέδωσε την δυσάρεστη κατάσταση στη «σκληρή διαπραγματευτική τακτική των εταίρων».
«Όλοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις» ανέφερε ο κ.Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως προτεραιότητα για την κυβέρνηση η επίτευξη συμφωνίας. «Τότε θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο άλμα μπροστά, αφήνοντας πίσω την λιτότητα και περνώντας σε έναν "ενάρετο κύκλο" ανάπτυξης» τόνισε.
«Συμφωνία που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα και θα περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του χρέους, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
» Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος και του χρόνου.
» Συμφωνία που θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη. Συμφωνία που δεν θα επιβάλλει νέα μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις» σημείωσε ο πρωθυπουργός, θέτοντας το πλαίσιο των προϋποθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης.
«Το θέμα για όλους μας είναι η επεξεργασία εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα εγγυάται την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή ως προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Χρειαζόμαστε ανάπτυξη που θα στηρίζεται και στην ενίσχυση της ενεργού συζήτησης και όχι στηριζόμενη αποκλειστικά στην ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας», υπογράμμισε.
» Ανάπτυξη που θα στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας και πρώτα από όλα στο ανθρώπινο δυναμικό.
» Δεύτερο πλεονέκτημα είναι οι φυσικοί πόροι της χώρας, τρίτον η γεωπολιτική θέση της χώρας, ο ενεργειακός κόμβος και ο τουρισμός.
» Η ανάπτυξη που χρειαζόμαστε και θέλουμε, οφείλει να σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα ώστε να ενισχυθεί η εσωτερική ζήτηση. Πρέπει να στηρίζεται στις επιχειρήσεις έντασης κεφαλαίου» ανέφερε ο κ.Τσίπρας και κάλεσε τα μέλη του ΣΕΒ στον κοινωνικό διάλογο, λέγοντας «απαραίτητη η συστράτευσή σας στον αγώνα για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».
Αναφερόμενος στα προβλήματα της οικονομίας που εμποδίζουν το ξεπέρασμα της κρίσης, ο πρωθυπουργός είπε πως «είναι αναγκαίο να εξαλειφθούν οι στρεβλώσεις και οι παθογένειες της οικονομίας που υπονόμευσαν την πορεία και το μέλλον της χώρας, που βγήκαν στην επιφάνεια με το ξέσπασμα της κρίσης. Κατά τη διάρκεια της μνημονιακής πενταετίας τα προβλήματα αυτά όχι μόνο δεν επιλύθηκαν αλλά επιδεινώθηκαν.
» Το κυριότερο πρόβλημα αφορά την λειτουργία και τις δομές της Δημόσιας Διοίκησης: Αδυναμία στρατηγικού σχεδιασμού, επικάλυψη αρμοδιοτήτων.
» Κύριος στόχος της κυβέρνησης μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης είναι να ασχοληθεί με την βελτίωση των παθογενειών χωρίς μειώσεις μισθών και προσωπικού», είπε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε τους άξονες της στρατηγικής της κυβέρνησης.
Πρώτος άξονας ο νέος οργανισμός των Υπουργείων, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Δεύτερος άξονας η απλοποίηση των διαδικασιών της Δημόσιας Διοίκησης συμπεριλαμβανομένων των αδειοδοτήσεων για τις επιχειρήσεις.
Κωδικοποίηση της νομοθεσίας, αιτούμενο του επιχειρηματικού κόσμου και όλων των πολιτών.
Απλοποίηση φορολογικού συστήματος και φορολογικών διαδικασιών.
Καταπολέμηση φοροδιαφυγής και δημιουργία σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος.
Αμείλικτη πάταξη της διαφθοράς.
Επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης πολιτικής και διοικητικής.
Βασικός διαπραγματευτικός στόχος η επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας που θα διασφαλίζει γενναίο ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα, υπογράμμισε επιπλέον ο πρωθυπουργός. «Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να εξαρτάται στο διηνεκές από την εξωτερική χρηματοδότηση. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα εσωτερικά εργαλεία χρηματοδότησης.
» Πρώτη προτεραιότητα η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας» ανακοίνωσε ο κ.Τσίπρας.
ethnos