22.5.15

Πολιτική στήριξη Μέρκελ-Ολάντ στον Α.Τσίπρα αλλά... θολό τοπίο για το τι μέλλει γενέσθαι με τη συμφωνία


ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Ζ.Κ.ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ 

Την πολιτική στήριξη για συμφωνία φέρεται πως έλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αλλά μένει να αποδειχθεί πώς μεταφράζεται αυτή η πολιτική στήριξη σε επίπεδο πρακτικό. Μέχρι στιγμής πάντως το τοπίο για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής παραμένει θολό, αν και υπάρχει η αναφορά του κ. Ολάντ για έκτακτο Eurogroup και ασφαλώς η μεσημεριανή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.  
 
Στα θέματα που έθεσε ο κ. Τσίπρας στην τρίωρη συνάντηση που είχε χθες τη νύχτα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας, με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ και αφορούσαν σε μία συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, δηλαδή σε αυτή να μπει μέσα και το θέμα του «κουρέματος» του χρέους, ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να έλαβε τη συγκατάβαση και κατανόηση των δύο ξένων ηγετών όπως και τις υποσχέσεις τους ότι θα βοηθήσουν ακόμη και με προσωπικές πρωτοβουλίες στην εξεύρεση λύσης. 
 
Ωστόσο, δεν υπήρξαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και ρητές διαβεβαιώσεις για το πώς μπορεί να αρθεί το αδιέξοδο και να προκύψει μια λύση βιώσιμη για το χρέος και το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας.
 
Διαπιστώθηκε δε ότι το αγκάθι ή άλλως μεγάλο πρόβλημα για να κοπεί ο γόρδιος δεσμός είναι η στάση του ΔΝΤ, με το οποίο δεν υπάρχει σύγκλιση για μια συμφωνία που θα επανακαθορίζει το θέμα του χρέους και το αναπτυξιακό σχέδιο της επόμενης ημέρας, που τόσο επίμονα ζητά η Αθήνα.
 
Τουλάχιστον αυτό άφηναν να εννοηθεί μετά τη συνάντηση κυβερνητικές πηγές. Μάλιστα η αίσθηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι οι δυο ηγέτες θέλουν να βοηθήσουν. Με κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο για συνάντηση που «διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα» και σημείωναν ότι «οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος. Εστίασαν τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα».
 
Όπως ειπώθηκε πάντως το ζήτημα παραμένει θολό ως προς τη δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία πακέτο μέσα στο Μάιο. Είναι αβέβαιο εάν θα γίνει έκτακτο Εurogroup την επόμενη εβδομάδα και πιθανόν το μόνο που μπορεί να τεθεί, όπως φαίνεται, είναι απλά μια βραχυπρόθεσμη λύση για το άμεσο χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας.
 
Σε αυτό το κλίμα θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο θα συζητήσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων και τον τρόπο με τον οποίο ο τελευταίος θα βοηθήσει. 
 
Τα περιθώρια πάντως μειώνονται δραματικά, αφού η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως λεφτά για να πληρωθούν οι δόσεις προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο δεν υπάρχουν, ενώ το θερμόμετρο της έντασης και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει με τα στελέχη να ζητούν ρήξη με τους δανειστές που εμφανίζονται, όπως επισημαίνουν, να ροκανίζουν το χρόνο για να φέρουν ακόμη σε πιο δύσκολη θέση την κυβέρνηση και να την εκβιάσουν με μία λύση επώδυνη για τον ελληνικό λαό.
 
Μέγαρο Μαξίμου
 
"Σε εποικοδομητικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
 
Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος και εστίασαν τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα.
 
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι δύο ηγέτες, Μέρκελ και Ολάντ, κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία".
 
Γερμανός εκπρόσωπος: Φιλικό το κλίμα, συνέχεια συνομιλιών
 
Για φιλικές συνομιλίες, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην «επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος», έκανε λόγο ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, μετά το τέλος της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στην Ρίγα.
 
Ο κ. Ζάιμπερτ, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, επισήμανε ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών καθώς και να παραμείνουν σε στενή συνεργασία. 
 
Brussels Group
 
Στο μεταξύ πάντως στο Brussels  Group οι δανειστές έθεταν νέα ζητήματα και συγκεκριμένα νέες αξιώσεις όσον αφορά στο θέμα του ΦΠΑ με βασική στόχευση την εξασφάλιση δημοσιονομικών οφελών από τις αλλαγές στους συντελεστές. Συγκεκριμένα, τόνιζαν πως πρέπει να υπάρξουν δύο συντελεστές, χωρίς καμία εξαίρεση και κανένα μπόνους.
 
Ζητούν να υπάρξει υψηλός συντελεστής 23% και μειωμένος συντελεστής 11% ή 12%, αντί 13% που υπάρχει σήμερα αλλά με την ταυτόχρονη κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή του 6,5%, όπως και με κατάργηση των εξαιρέσεων και των εκπτώσεων του 30% στα νησιά του Αιγαίου.
 
Για να προκύψει μεγαλύτερο κέρδος για το Δημόσιο, οι «θεσμοί» προτείνουν να μεταταγούν και πολλά βασικά είδη κατανάλωσης στον υψηλό συντελεστή 23%, αφήνοντας λιγοστές εξαιρέσεις στο χαμηλό (κυρίως φάρμακα, βιβλία και κάποια τρόφιμα).
 
Σύμφωνα πάντως με ένα άλλο σενάριο, οι θεσμοί πρότειναν να υπάρξει βασικός-υψηλός συντελεστής ΦΠΑ 19% ή 20% (αντί 23% σήμερα) και μειωμένος 9% ή 10% (αντί 13% σήμερα) με κατάργηση όποιων άλλων εκπτώσεων ισχύουν. 
 
Από την πλευρά της πάντως η Αθήνα απέρριψε και τα δύο αυτά σενάρια των δανειστών και επέμεινε πως πρέπει να υπάρχουν τρεις συντελεστές, ένας υψηλός στο 22% (αντί 23% που ισχύει σήμερα), ένας πιο μειωμένος 14% (αντί 13%) και ο χαμηλός 7% (αντί 6,5%), με μεταφορά πολλών ειδών ευρείας κατανάλωσης (και τρόφιμα) από το 13% στο 7%.
 
Πληροφορίες, μάλιστα, από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι το υπουργείο επιμένει στο bonus των τριών μονάδων του ΦΠΑ, στην περίπτωση που βρεθεί η νομική φόρμουλα, με στόχο να μειώνεται ο μεσαίος συντελεστής στο 11%. Εναλλακτικά εξετάζεται να δοθεί σαν κίνητρο η επιστροφή του 3% της καθαρής αξίας της συναλλαγής, ώστε να μην θεωρείται επιστροφή μέρους του ΦΠΑ αλλά κίνητρο χρήσης του πλαστικού χρήματος αντί μετρητών.
 
Ο ΦΠΑ, όπως επίσης και το ασφαλιστικό και τα εργασιακά παραμένουν αγκάθια στις διαπραγματεύσεις και ουδείς γνωρίζει πώς μπορούν να ξεπεραστούν. Ίσως χρησιμοποιούνται από τους δανειστές ως μέσο πίεσης και εκβιασμού προς την κυβέρνηση να αποδεχθεί μία συμφωνία που θα εξασφαλίζει τα δικά τους συμφέρονται και σε κάθε περίπτωση θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού.
 defencenet.gr