3.5.15

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Έκτακτη σύσκεψη για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group, πραγματοποιεί αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Όπως έγραψε σήμερα το naftemporiki.gr, οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές συνεχίζονται, με το ασφαλιστικό και τα εργασιακά να παραμένουν τα δύο μεγάλα αγκάθια για τη λεγόμενη «μικρή» συμφωνία.

Εν τω μεταξύ, ο ανταποκριτής της «Ν» Νίκος Μπέλλος μεταδίδει από τις Βρυξέλλες πως οι εκπρόσωποι των δανειστών και της κυβέρνησης που συνεδρίαζαν από την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Βrussels Group, διέκοψαν το βράδυ του Σαββάτου και πιθανότατα θα επαναρχίσουν τη Δευτέρα, με στόχο την γεφύρωση των διαφωνιών σε βασικά θέματα.
Παρά τις δυσκολίες, οι οποίες είναι δεδομένες, οι διαπραγματεύσεις προχωρούν και σημειώνουν πρόοδο, υπογραμμίζουν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες.
Αναφορικά με την ουσία, στη βελγική πρωτεύουσα επιβεβαιώνουν ότι το ΔΝΤ είναι σκληρό στο συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας. Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι δανειστές ρίχνουν στην παρούσα φάση το βάρος τους περισσότερο στο δημοσιονομικό και στη φορολογική μεταρρυθμιση, θεωρώντας ότι το συνταξιοδοτικό και η αγορά εργασίας μπορούν να συζητηθούν τον Ιούνιο στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του προγράμματος και του καθορισμού της επόμενης μέρας.
Εκτιμούν ότι στο τέλος της ημέρας η θέση τους αυτή θα επικρατήσει και το ΔΝΤ θα υποχωρήσει.
Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι για να καταγραφεί και επισήμως πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που θα μπορούσε να χαλαρώσει και τη στάση της ΕΚΤ στο θέμα της έκδοσης εντόκων γραμματίων του δημοσίου, θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά από ελληνικής πλευράς στο δημοσιονομικό σκέλος.
Ειδικότερα, από ελληνικής πλευράς οι δανειστές ζητούν να συμφωνηθούν εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίζουν βιώσιμα έσοδα, ενώ οι εταίροι θα κάνουν τη δική τους υποχώρηση περιορίζοντας το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015.
Σχετικά με τη διαδικασία, όπως έγινε γνωστό, γίνονται κάποιες συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών ομάδων, ενώ εκτός απροόπτου, οι επικεφαλής θα συνεδριάσουν εκ νέου τη Δευτέρα και πιθανότατα τις επόμενες μέρες μέχρι να γεφυρωθούν οι διαφορές σε βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης.
naftemporiki.gr/