6.5.15

Συνελήφθη η γυναίκα που παρίστανε την ψυχίατρο του ΟΚΑΝΑ στην υπόθεση της Αννυ



Συνελήφθη η γυναίκα η οποία το πρωί της Τετάρτης σε τηλεοπτικές εκπομπές προέβη σε ψευδείς καταγγελίες σχετικά με την υπόθεση της τετράχρονης Άννυ.

Αναμένεται να δικαστεί την Πέμπτη ενώπιον του Αυτοφώρου, κατηγορούμενη για διασπορά ψευδών ειδήσεων και ψευδή αναφορά στις Αρχές περί τέλεσης πλημμελήματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, η γυναίκα είχε δηλώσει ψευδή στοιχεία ταυτότητας και ιδιότητα, παριστάνοντας ψυχίατρο του ΟΚΑΝΑ και μετά τη σύλληψή της θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα και ακολούθως στο αυτόφωρο.



Νωρίτερα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών είχε διατάξει την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή τις καταγγελίες που έγιναν από τη γυναίκα σε τηλεοπτικές εκπομπές σχετικά με ολιγωρία της Εισαγγελίας στον χειρισμό της υπόθεσης της 4χρονης Άννυ. 

Όπως αναφέρεται σε αναλυτική ανακοίνωση, οι καταγγελίες στις οποίες η εν λόγω γυναίκα προέβη εμφανιζόμενη σαν ψυχίατρος του ΟΚΑΝΑ δεν έχουν βάση και είναι χαρακτηριστικό ότι η γυναίκα που τις έκανε δεν έχει εντοπιστεί, ενώ δηλώθηκε και κλοπή του κινητού τηλεφώνου από το οποίο έγιναν οι κλήσεις. 

Συγκεκριμένα, το πρωί της Τετάρτης, μία γυναίκα που υποστήριξε ότι ονομάζεται Μαρία Καλογεροπούλου και πως είναι ψυχίατρος του ΟΚΑΝΑ, δήλωσε σε μια σειρά από τηλεοπτικούς σταθμούς που έσπευσαν να της δώσουν βήμα, ότι παρακολουθούσε το ζευγάρι επί τρία χρόνια και είχε επανειλημμένα ζητήσει να αρθεί η κηδεμονία του παιδιού, ωστόσο δεν εισακούστηκε από τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Η ίδια προχώρησε σε «αποκαλύψεις» σχετικά με το υποτιθέμενο ιατρικό ιστορικό του πατέρα της Αννυ, καθώς και για το εάν οι γονείς αγαπούσαν ή κακοποιούσαν το παιδί τους.

Αμεση ήταν η παρέμβαση της Εισαγγελίας που ανέφερε ότι ουδέποτε κατατέθηκε καταγγελία που να αφορά στην τετράχρονη.

Σημειώνεται ότι η σχετική έρευνα στους κοινωνικούς φακέλους που τηρούνται στην Εισαγγελία έγινε όχι μόνο με τα στοιχεία της μητέρας αλλά και με τα στοιχεία του πατέρα έστω κι αν δεν ήταν αναγνωρισμένο τέκνο του.

Η καταγγέλλουσα, φερόμενη ως Μαρία Καλογεροπούλου, όπως προκύπτει και από ανακοινώσεις του Ο.ΚΑ.ΝΑ, ουδέποτε ανήκε στο ανθρώπινο δυναμικό του εν λόγω οργανισμού ενώ οι γονείς της ανήλικης ουδέποτε παρακολούθησαν πρόγραμμα απεξάρτησης ή υπέβαλαν αίτηση για να ενταχθούν σε πρόγραμμα ούτως σώστε να εξετασθούν από ψυχίατρο του ΟΚΑΝΑ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας που αφορά στο θάνατο της ανήλικης, η τελευταία ήρθε στην Ελλάδα μόλις τον Μάρτιο του 2015.Η Εισαγγελία παρά το γεγονός ότι προσπάθησε επανειλημμένως να επικοινωνήσει με την καταγγέλλουσα δεν κατάφερε να επικοινωνήσει αφού μόλις της αναγγέλθηκε ότι την αναζητεί ο Εισαγγελέας διέκοψε αμέσως την επικοινωνία. 

«Έκτοτε είναι αδύνατη κάθε επαφή μαζί της, ενώ σημειώνεται ότι αμέσως μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε έλαβε χώρα καταγγελία κλοπής του κινητού τηλεφώνου από το οποίο έγιναν οι καταγγελίες. Το θέμα ερευνάται» αναφέρει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Επισημαίνεται, τέλος ότι ουδέποτε η καταγγέλλουσα κλήθηκε είτε από την Ασφάλεια είτε από την ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση για να καταθέσει σχετικά παρά τις αντίθετες δηλώσεις της, αλλά ούτε υπάρχει εισαγγελέας με το επίθετο Σκανδαλάκης -όπως επικαλέστηκε η γυναίκα στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ταυτοχρόνως, ο ΟΚΑΝΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία, επίσης, διέψευσε την καταγγελία της «ψυχιάτρου». 

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει ψυχίατρος στον ΟΚΑΝΑ με αυτό το όνομα, καθώς και ότι ουδέποτε οι γονείς της Αννυ είχαν επικοινωνήσει με τον ΟΚΑΝΑ για να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του ΟΚΑΝΑ αναφέρεται: «Σε συνέχεια της δημόσιας αναστάτωσης που προκλήθηκε σήμερα μετά από δηλώσεις κάποιας κυρίας σε τηλεοπτικά κανάλια ότι ως ψυχίατρος του ΟΚΑΝΑ παρακολουθούσε τους γονείς της Άννυ Μπορισόβα και μετά από ενδελεχή έρευνα που διενήργησε ο Οργανισμός, σας ενημερώνουμε ότι:

»Στο ανθρώπινο δυναμικό του ΟΚΑΝΑ δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ εργαζόμενη οποιασδήποτε ειδικότητας με το όνομα Μαρία Καλογεροπούλου. Από τον ΟΚΑΝΑ τηλεφωνικά αναζητήθηκε αλλά δεν βρέθηκε να υπάρχει το όνομα της κας Μαρίας Καλογεροπούλου ούτε στους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας ή Πειραιά.

»Από τα αρχεία του θεραπευτικού προγράμματος υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ δεν βρέθηκε να είναι μέλη ούτε ο πατέρας Στανισλάβ Μπακαρτζίεφ ούτε η μητέρα Ντιμιτρίνα Μπορισόβα. Ούτε βρέθηκαν αιτήσεις τους σε αναμονή για ένταξη στο πρόγραμμα υποκατάστασης. Τα ονόματά τους δεν βρέθηκαν, επίσης, σε κανένα αρχείο κάποιας άλλης δομής ή υπηρεσίας του Οργανισμού. »Ο ΟΚΑΝΑ θεωρεί ότι τόσο επώδυνα περιστατικά, όπως η περίπτωση της Άννυ, που συνδέονται με έντονη δημόσια συναισθηματική φόρτιση, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με πολλή προσοχή και ευαισθησία από όλες τις πλευρές και να αξιολογούνται η αξιοπιστία και η εγκυρότητα των πηγών, από τις οποίες αντλούνται όσες πληροφορίες έρχονται στη δημοσιότητα σχετικές ή μη».
tanea