2.5.15

Νέα δυναμική για επανορθώσεις και χρέος - Πρόεδρος της Βουλής: «Σήμερα οι αποζημιώσεις αύριο το χρέος»


ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΑΣΗ ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΛΥΣΗ ΠΑΚΕΤΟ 

Σε νέα δυναμική φαίνεται πως εισέρχεται τόσο το θέμα των αποζημιώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα όσο και αυτό του χρέους και όλα αυτά την ώρα που η ενδιάμεση συμφωνία είναι θέμα ημερών.

Τόσο οι δηλώσεις του Γερμανού προέδρου όσο και της Γερμανίδας καγκελαρίου με διαφορά λίγων ωρών δείχνουν πάρα πολλά.
Δείχνουν πως η ώρα της διεκδίκησης έχει αρχίσει να φέρνει «καρπούς» και φυσικά αυτή τη δυναμική που έχει αρχίσει να φαίνεται πια καθαρά φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης η οποία όχι μόνο δεν αδρανοποίησε την εθνική αυτή προσπάθεια παρά τη δυσχερή που βρίσκεται η Ελλάδα, αλλά φρόντισε αυτό και να την θωρακίσει θεσμικά μέσω της Επιτροπή Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών της Βουλής.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού προέδρου Γιοακίμ Γκάουκ αναφορικά με τις ευθύνες της χώρας του για τα δεινά που επέφερε η κατοχή της Ελλάδα  έκανε το επόμενο βήμα, αυτό που αποτελεί το δεύτερο μεγάλο ζήτημα δηλαδή του χρέους.
«Η διεκδίκηση αποφέρει καρπούς. Σήμερα οι αποζημιώσεις, αύριο το χρέος»  δήλωσε μεταξύ άλλων η πρόωρος της Βουλής δίνοντας ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, και ιδιαίτερα προς τις προηγούμενες εντολοδόχες μνημονιακές κυβερνήσεις  που καταδίκασε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του  ότι όλα αποτελούν θέμα διεκδίκησης και ισχυρής πολιτικής βούλησης.
Η πρόεδρος της Βουλής είπε πιο συγκεκριμένα:  
 «Τιμώντας την επέτειο εκτέλεσης των αγωνιστών της Καισαριανής ο Πρόεδρος της Γερμανίας προέβη εχθες σε μια ιστορικής σημασίας δήλωση, με την οποία συνομολογεί την ανάγκη διερεύνησης της προοπτικής καταβολής των επανορθώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Είναι η πρώτη φορά που με τόσο επίσημο τρόπο ανοίγει το ζήτημα των γερμανικών οφειλών από γερμανικής πλευράς.
Και αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με το γεγονός ότι για πρώτη φορά το ζήτημα προωθείται με συντονισμένο και επίσημο τρόπο από ελληνικής πλευράς:
-        από την διακομματική επιτροπή της Βουλής,
-        από τους Έλληνες ευρωβουλευτές με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο,
-        από τον Πρωθυπουργό της χώρας και την Κυβέρνηση,
-        από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ας θυμηθούμε όλοι τον Υπουργό που, προ τριετίας, δήλωνε ότι «δεν υπάρχει φάκελος για τις γερμανικές αποζημιώσεις» κι ας συνειδητοποιήσουμε ότι τα πάντα είναι ζήτημα διεκδίκησης και πολιτικής βούλησης.
Σήμερα, οι γερμανικές αποζημιώσεις, αύριο το χρέος». 
Το μήνυμα αυτό της πρόεδρου της Βουλής ουσιαστικά καταδεικνύει αφενός την κινητικότητα που έχει αναπτυχθεί στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και αφετέρου τις ευθύνες των προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών του τόπου οι οποίες όχι μόνο αρνούνταν να το θέσουν αλλά ένιωθαν και ενοχή(!) κάθε φορά που αναγκαστικά έστω μπορεί να έφερναν στη δημοσιότητα.
Τόσο οι δηλώσεις του Γερμανού προέδρου όσο και οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Α.Μέρκελ που ακολούθησαν σήμερα λέγοντας πως «Εμείς, οι Γερμανοί, έχουμε σε αυτό το ζήτημα μία ιδιαίτερη ευθύνη να αντιμετωπίζουμε με προσοχή, ευαισθησία και επίγνωση τα όσα προκαλέσαμε την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού» δικαιολογούν απόλυτα τη στάση  της ελληνικής κυβέρνησης.
Από την άλλη πλευρά η δήλωση του Ζ. Κωνσταντοπούλου  διασυνδέονταν αποζημιώσεις και χρέος μόνο τυχία δεν ήταν.
Ως γνωστόν η επικείμενη συμφωνία η οποία συζητήθηκε σήμερα στο Brussels Groupθα είναι ενδιάμεση. Αυτό σημαίνει  πω; η τελική συμφωνία θα έχει να κάνει με το χρέος της Ελλάδας και τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του.
Είναι σαφές ότι οι Γερμανοί θα επιδιώξουν να βάλουν τις αποζημιώσεις στο ίδιο "καλάθι", καθώς είναι κάτι το οποίο θέλουν να κλείσει οριστικά, διότι γνωρίζουν ότι νομικά είναι διεκδικήσιμες.
Αυτό που ελπίζουν οι Γερμανοί και που θα επιδιώξουν είναι να τελειώνουν μια και καλή με το ελληνικό πρόβλημα (χρέος-αποζημιώσεις) κάνοντας μια συνολική λύση η οποία θα περιέχει και τα δύο θέματα αμέσως μετά μόλις επιτευχθεί η ενδιάμεση συμφωνία.
Αυτό που προσπαθούν να αποφύγουν είναι ένα νέο σήριαλ αντιπαράθεσης με την Ελλάδα αυτή τη φορά για τις αποζημιώσεις αντιπαράθεσης που όχι μόνο θα «ξύσει» πληγές στην πάντα ευαίσθητη για τέτοιου είδους γερμανική κοινή γνώμη αλλά πολύ χειρότερα θα σύρει το Βερολίνο σε διεθνή δικαστήρια όπου ο μεγάλος φόβος είναι πως θα χάσει.
Έτσι και βλέποντας πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε κανένα από τα δύο μεγάλα θέματα θεωρεί πως ήρθε η ώρα για συμβιβασμό. Για ένα έντομο συμβιβασμό αυτή τη φορά όμως από την πλευρά του Βερολίνου. Σίγουρα οι επόμενες εβδομάδες και μήνες αναμένονται ιδιαίτερα ενδιαφέροντες.
 defencenet.gr