20.5.15

Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας κάμπτει και την Α.Μέρκελ - Βάζει «πάγο» στον Β.Σόιμπλε


ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ ΓΙΑ ΟΛΑ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ βλέποντας ότι η ελληνική  κυβέρνηση μπορεί να τραβήξει την περόνη και να ανατινάξει την Ευρωζώνη, μη έχοντας άλλη επιλογή από τις πιέσεις που δέχεται να υποκύψει στις απειλές και τους εκβιασμούς τόσο του Β. Σόιμπλε όσο και των Βρυξελλών ενώ έχει λάβει εντολή από τον ελληνικό λαό να σταματήσει την πολιτική λιτότητας, φαίνεται να παίρνει… πάνω της το παιχνίδι για την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας. 
 
Εκείνο όμως που έχει χτυπήσει «καμπανάκι» στη Γερμανίδα καγκελάριο είναι να χάσει το Βερολίνο από τη σφαίρα επιρροής του την Ελλάδα με την εξέχουσα γεωστρατηγική θέση που κατέχει μετά και την ενίσχυση των σχέσεων Αθήνας και Μόσχας.Επισημαίνεται πως τον επόμενο μήνα ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στην Αγία Πετρούπολη και εκεί θα συζητηθεί σοβαρά το θέμα εισόδου της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS μετά από πρόσκληση της Ρωσίας, ενώ οι συζητήσεις για τον «Greek Stream» προχωρούν.
 
Το θέμα αναδεικνύει σήμερα ο γερμανικός Τύπος με την Deutsche Wirtschafts Nachrichten να σημειώνει τις ανησυχίες της κ. Μέρκελ να συμβεί αυτό. Σε ρεπορτάζ τονίζει ότι η Μέρκελ έχει αρχίσει να ασκεί πιέσεις στους διαφωνούντες εντός του κόμματός της να αποδεχθούν ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας. «Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογραμμίζει, όπως και οι ΗΠΑ, τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας ως χώρας-μέλος του ΝΑΤΟ», επισημαίνει το δημοσίευμα της Deutsche Wirtschafts Nachrichten.
 
Έρχεται σαφώς σε συνέχεια των δημοσιευμάτων των προηγούμενων ημερών που έκαναν λόγο για συγκρούσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό μετά και τις δηλώσεις του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας Γκάμπριελ, ο οποίος μιλούσε για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και επέκρινε επί της ουσίας την πολιτική του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, που θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη Γερμανία.
 
Ο γερμανικός Τύπος σήμερα στέκεται ιδιαίτερα στις κοινές δηλώσεις των Μέρκελ-Ολάντ. Η εφημερίδα "Die Welt" έχει βασικό θέμα με τίτλο «επιθυμούν λύση για την Ελλάδα ως τα τέλη Μαΐου» και ζητούν γρήγορα και ξεκάθαρα βήματα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.
 
Όπως επισημαίνουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στη Ρίγα την Πέμπτη και την Παρασκευή θα μπορούσαν να τεθούν οι βάσεις για μια συμφωνία με την Ελλάδα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε για πρώτη φορά μια ουσιαστική λίστα με μεταρρυθμίσεις.
 
Την ίδια στιγμή έχει ανοίξει και μία συζήτηση για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και αρκετούς να σκέφτονται την πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, για αποπληρωμή μέροςς του ελληνικού χρέους προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρησιμοποιώντας πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. 
 
«Οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά την πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών», αναφέρουν τόσο η Frankfurter Allgemeine, ο ιστότοπος Focus Online αλλά και η Welt, επιβεβαιώνοντας πως υπάρχει μία συζήτηση προχωρημένη για το ελληνικό χρέος.
 
Άλλωστε, το έχει δηλώσει και η ελληνική κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να δεχθεί συμφωνία χωρίς σε αυτή να περιλαμβάνεται και το θέμα του χρέους. Έφτασε λοιπόν η ώρα; Μένει να το δούμε. 
 
 defencenet.gr