16.5.15

"Πιστολιά" στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου εάν συνεχιστεί ο εκβιασμός των δανειστών

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ Η ΔΟΣΗ

Από χθες όλα τα συστημικά ΜΜΕ μιλούν για επικείμενη "χρεοκοπία" της Ελλάδας, επειδή εάν δεν υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο της Ρίγας, απλά η κυβέρνηση θα αρνηθεί να πληρώσει και θα "πιστολίσει" το ΔΝΤ για να μην χρεοκοπήσει πραγματικά η χώρα και οι πολίτες της.
Υποτίθεται ότι αυτό το έλεγε "αποκαλυπτικό" έγγραφο του ΔΝΤ.
Η δόση είναι ιδιαίτερα υψηλή και ανέρχεται στο ύψος των 1,5 δισ. ευρώ στις 5 Ιουνίου και είναι πρακτικά αδύνατο να πληρωθεί χωρίς συμφωνία, αφού η χώρα δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτούς που οφείλει να το κάνει, στους πολίτες της.
Aυτό κάποιοι προσπαθούν να το παρουσιάσουν σαν "χρεοκοπία" προσπαθώντας να χτυπήσουν στο θυμικό των πολιτών που αδυνατούν να καταλάβουν αυτές τις λεπτές έννοιες και τις επιπτώσεις στις ζωές τους.
Όπως όμως αποδείχτηκε ούτε και αυτό στέκει εξ'ολοκληρου καθώς το υποτιθέμενο "αποκαλυπτικό" έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου εκτιμάται πως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει στις αρχές Ιουνίου αν δεν φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές της, δεν ανήκε στο Ταμείο αλλά στην... ιταλική έδρα του Ταμείου!
Δηλαδή κάποιος ηθελημένα παίζει παιχνίδια στην "πλάτη" της Ελλάδας και προπαντώς επιχειρεί ψυχολογικό πόλεμο στον ευάλωτο Έλληνα πολίτη
Το έγγραφο ανήκει στην ιταλική έδρα στο Δ.Σ. του ΔΝΤ και ουσιαστικά σε αυτό περιγράφονται οι σκέψεις του Ιταλού αντιπροσώπου, ο οποίος με βάσει την ενημέρωση του Τόμσεν, πιστεύει πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη χρεοκοπία χωρίς τη συμφωνία με τους δανειστές της. 
Δηλαδή μιλάμε για μια έκθεση ιδεών...κάποιου...κάποτε.
"Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές έχουν μόλις μερικές μέρες για να καταλήξουν σε συμφωνία με την Ελλάδα αλλιώς η κρίσιμη δόση στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου μάλλον δεν θα καταβληθεί" αναφέρει ο έγγραφο που έχει διαρρεύσει και έφτασε στην κατοχή του Paul Mason και του Channel 4 News. 
"Δεν υπάρχει πιθανότητα οι ελληνικές αρχές να ξεπληρώσουν όλο το ποσό εκτός αν υπάρξει συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές", τονίζεται στο απόρρητο έγγραφο. 
Όπως αναφέρει το Channel 4 News "οι Έλληνες διαπραγματευτές έκαναν σαφές την περασμένη εβδομάδα ότι το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβληθεί τον Ιούνιο, αρχής γενομένης από τη δόση της 5ης Ιουνίου, δεν μπορεί να καταβληθεί χωρίς συμφωνία". 
Μαλλον από ότι έχει ειπωθεί μέχρι τώρα αυτό είναι και το πιο αληθινό.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συντάκτες του "απόρρητου" εγγράφου του ΔΝΤ επιβεβαιώνουν πως έχει γίνει "κάποια πρόοδος" στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της. Η πρόοδος αυτή, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, αφορά στον ΦΠΑ, στην είσπραξη φόρων και στην πάταξη της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις. 
"Όμως το σφιχτό χρονοδιάγραμμα και η αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους σημαίνουν πως η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα στη Ρίγα μοιάζει ως η τελευταία ευκαιρία για συμφωνία πριν η Ελλάδα δεν πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ στις αρχές Ιουνίου". 
Παράλληλα, το ΔΝΤ επιβεβαιώνει και τις διαφωνίες των δυο πλευρών σε συνταξιοδοτικό, εργασιακά και στην επαναπρόσληψη 4000 δημοσίων υπαλλήλων. Είναι τα θέματα που μπλοκάρουν τη συμφωνία, τονίζει. 
Σύμφωνα με το έγγραφο είχε γίνει πρόοδος στα εργασιακά στο παρελθόν και επισημαίνει ότι αυτά που στέκονται ανάμεσα στην Ελλάδα και τη συμφωνία μέσα στην εβδομάδα είναι οι επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο και το εργασιακό. 
Το απόρρητο έγγραφο αποκαλύπτει επίσης σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. "Η Ε.Ε. ψάχνει για μια συμφωνία που θα της δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσει να υποστηρίζει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα αλλά το ΔΝΤ αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω των κανόνων του, που δεν επιτρέπουν μια λύση "quick and dirty", όπως αποκαλείται".
Τα σημεία "προόδου" είναι που προκαλούν τριγμούς ανάμεσα στην Ευρώπη και το ΔΝΤ. Ένα από αυτά το γεγονός πως οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν να "αφήσουν" τις απαιτήσεις τους για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για τα επόμενα δυο χρόνια. Αυτό άνοιξε το δρόμο για ενδιάμεση συμφωνία και ένεση ρευστότητας.
Όμως το έγγραφο του ΔΝΤ, επιμένει: "κατέστη σαφές πως καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει μέχρι να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία". Και τονίζονται οι διαφορές με τους Ευρωπαίους: "Ενώ το προσωπικό (του ΔΝΤ) τόνισε ότι δεν πιέζει τους Ευρωπαίους εταίρους για ανακούφιση του χρέους, την ίδια στιγμή το προσωπικό επεσήμανε ότι τα νούμερα πρέπει να ταιριάζουν. Συγκεκριμένα, τονίστηκε ότι αντίστροφη σχέση ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις και τη βιωσιμότητα". 
Το τελευταίο "μεταφράζεται" ως εξής: όσο περισσότερη λιτότητα ζητούν οι Ευρωπαίοι, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες της Ελλάδας να χρεοκοπήσει. Και το ΔΝΤ, αντίθετα από τους Ευρωπαίους, δεν μπορεί να υπογράψει ένα σχέδιο όπου η λιτότητα προκαλεί χρεοκοπία. 
"Κοντός ψαλμός αλληλούϊα" λέει ο σοφός λαός. Η 5η Ιουνίου πλησιάζει και τα ψέμματα των δανειστών φθάνουν στο τέλος τους, και συνήθως αυτός που ανησυχεί δεν είναι αυτός που δεν πληρώνει,αλλά αυτός που έχει δανείσει και δεν τα παίρνει πίσω έγκαιρα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr