20.5.15

ΠΙΘΑΝΗ ΟΜΙΛΙΑ ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΥΣ «ΑΝΤΑΡΤΕΣ» «Η συμφωνία μπορεί να περιέχει το 1/3 των προηγούμενων δεσμεύσεων»


Με βαρυσήμαντη ομιλία θα προσπαθήσει να πείσει η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τους αντάρτες βουλευτές του κόμματός της, αλλά και τον γερμανικό λαό για την ανάγκη παροχής βοήθειας στην Ελλάδα, ακόμη και αν δεν ικανοποιηθούν όλες οι απαιτήσεις των δανειστών, γράφει το Bloomberg. Μάλιστα σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο που μίλησε στο πρακτορείο, η τελική συμφωνία, ενδέχεται να περιέχει μόλις το 1/3 των προηγούμενων δεσμεύσεων της χώρας μας.

H Μέρκελ ενδέχεται να πραγματοποιήσει αυτή την ομιλία, μετά την επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών, η οποία θα πρέπει να περιέχει τέτοιους όρους ώστε να μπορεί η καγκελάριος να την «πουλήσει» στο κοινοβούλιο αλλά και στον γερμανικό λαό, όπως υποστηρίζουν δυο κυβερνητικοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το Bloomberg.

Στα επιχειρήματα που αναμένεται να χρησιμοποιήσει η Α. Μέρκελ είναι ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη ενέχει γεωπολιτικούς κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή.

Η στάση της Μέρκελ, υπέρ της παροχής βοήθειας στην Ελλάδα, περιέχει μεγάλο πολιτικό ρίσκο, καθώς η ανοχή των Ευρωπαίων απέναντι στην κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα, έχει αρχίσει να εξαντλείται μετά από μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων. Αυτό θα είναι ένα μέγα-τεστ πειθούς για την καγκελάριο, αλλά ταυτόχρονα αντανακλά και την πεποίθησή της ότι μια εγκατάλειψη της χώρας μας θα υπονομεύσει το κύρος και την ενότητα της Ευρώπης
Στην Γερμανία, κάποιοι ιθύνοντες έχουν υιοθετήσει πιο σκληρή στάση, ενώ άλλοι τάσσονται υπέρ της μεγαλύτερης ελαστικότητας προκειμένου να αποφευχθεί μια οικονομική κατάρρευση.

Στελέχη του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Μέρκελ (CDU) προσπαθούν να προετοιμάσουν τους αντιρρησίες για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να εγκρίνουν περαιτέρω βοήθεια για την Ελλάδα ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία, ακόμη και αν η χώρα μας αρνηθεί να εφαρμόσει όλες τις αλλαγές που ζητούν οι πιστωτές, ενώ η καγκελάριος φέρεται να καλεί τους αντάρτες, ανά ομάδες στην καγκελαρία για να τους ενημερώσει για αυτό το ενδεχόμενο, λένε αξιωματούχοι των Χριστιανοδημοκρατών.

Ο χρόνος πιέζει και μια συμφωνία με την Ελλάδα μπορεί εν τέλει να περιέχει το ένα τρίτο των προηγούμενων δεσμεύσεων της χώρας για αλλαγές στην οικονομική πολιτική, υποστηρίζει Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε στο Bloomberg.
H καγκελαρία αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τα σχέδια της Μέρκελ και τις διαβουλεύσεις με τους Γερμανούς βουλευτές, επισημαίνει το δημοσίευμα.

ethnos