16.4.15

Ποιοι θέλουν "άκαπνους" τους S-300 και ενοχλούνται από τις επαφές με τη Μόσχα


Με διάθεση κριτικής ,πάντα αρνητικής, παρουσιάζεται το ενδεχόμενο της αντικατάστασης βλημάτων για τους S-300 από την Ρωσία. Θέμα που φυσιολογικά συζήτησε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στην Ρωσία.

Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δημοσίευμα του ρωσικού RIA αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την αγορά πυραύλων για τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300. 


Ο κ.Καμμένος δήλωσε στο RIA ότι «θα περιοριστούμε σε αντικατάσταση των πυραύλων .Υπάρχουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα για τη συντήρηση των συστημάτων καθώς και για την αγορά νέων πυραύλων για τα S-300» .

Κάποιοι έσπευσαν να παρουσιάσουν ως συνήθως το θέμα ως νέα μεγάλη εξοπλιστική αγορά της Ελλάδας “που οδεύει προς την χρεοκοπία”. Είναι προφανές ότι το να μην είναι σε λειτουργία οιS-300 είναι πολύ βολικό για πολλούς στην περιοχή. 

«Οι δηλώσεις μου ήταν επαρκώς σαφείς», είπε ο κ. Καμμένος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε ότι «συζητούμε με τη ρωσική πλευρά μόνο θέματα τεχνικής υποστήριξης και φυσικά αντικατάστασης των βλημάτων, που έχουν λήξει, στα υπάρχοντα συστήματα της εθνικής αεράμυνας, μεταξύ των οποίων είναι και συστήματα S-300. Tα υπόλοιπα είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας».

Προφανώς δεν πρέπει κανείς να …απολογείται για τα αυτονόητα. Οι S-300 είχαν μείνει…άκαπνοι 20 χρόνια. Κάναμε μια όλη κι όλη εκπαιδευτική βολή κι αυτό ήταν όλο. Οπωσδήποτε πρέπει να τεθούν σε επιχειρησιακή λειτουργία. Όλα τ΄ άλλα που ακούγονται είναι τουλάχιστον ύποπτα. Η αντικατάσταση ληγμένων βλημάτων δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως… “αγορά του αιώνα” απ΄ όσους επιλεκτικά ανησυχούν για τα οικονομικά της χώρας. Ειδικά όσοι την εποχή του “μεγαλου εξολιστικού πάρτυ” στην Ελλάδα δεν είχαν βγάλει τσιμουδιά.