13.4.15

Το Ιράν παραλαμβάνει S-300: Με εντολή Β.Πούτιν αίρεται το εμπάργκο πώλησης του συστήματος


ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ 

Εντολή για άρση του ρωσικού εμπάργκο πώλησης των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300  στο Ιράν έδωσε σήμερα ο Ρώσος Βλάντιμιρ Πούτιν όπως αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ, ύστερα από σχετική ανακοίνωση της γραμματείας Τύπου του Κρεμλίνου.

«Η προεδρική απόφαση άρει το εμπάργκο της μεταφοράς από τη ρωσική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης και της αερομεταφοράς και της εξαγωγής στην ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν όπως επίσης και τη μεταφορά στην ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν εκτός των ορίων της ρωσικής Ομοσπονδίας μέσω θαλάσσης και αέρος των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300» αναφέρεται πιο συγκεκριμένα στη σημερινή ανακοίνωση του Κρεμλίνου: «Η απόφαση γίνεται άμεσα εκτελεστή με την υπογραφή του Ρώσου Προέδρου» καταλήγει η ανακοίνωση.
Η απόφαση για την επιβολή  εμπάργκο για την πώληση των συστημάτων S-300 είχε ληφθεί το 2010 επί προεδρίας του Ντμίτρι Μεντμέντεβ,. Το αρχικό συμβόλαιο είχε υπογραφεί το 2007 και συμπεριελάμβανε την πώληση 5 συστοιχιών συνολικής αξίας 800 εκατ. $. Το 2010 όμως το συμβόλαιο είχε παγώσει εξαιτίας των κυρώσεων του ΟΗΕ στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Η Τεχεράνη από την πλευρά της απάντησε με αγωγή ύψους 4 δισ. $ εναντίον του ρωσικού οργανισμού αμυντικών εξαγωγών Rosoboronexport η οποία είχε κατατεθεί σε δικαστήριο στην Ελβετία.
Παρόλα αυτά το ζήτημα της προμήθειας με S-300 στο Ιράν παρέμενε άλυτο όλα αυτά τα χρόνια. Μετά από διμερείς διαπραγματεύσεις τον περασμένο  Φεβρουάριο η Μόσχα αντιπρότεινε στην Τεχεράνη την πώληση του προηγμένου αντιαεροπορικού και αντιβαλλιστικού συστήματος Antey-2500 με το Ιράν να αναφέρει ότι θα σκεφτόταν την ρωσική αντιπρόταση.
«Η τελευταία φορά που η Ρωσία προμήθευσε με S-300 πελάτη του εξωτερικού ήταν στην Κίνα το 2010 με την πώληση 15 συστοιχιών. Στη συνέχεια η παραγωγή των S-300 σταμάτησε καθώς ο κύριος ανάδοχος του προγράμματος η Almaz-Antey ξεκίνησε την παραγωγή του προηγμένου S-400», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής της Rosoboronexport στα ρωσικά ΜΜΕ.  
Σήμερα συστήματα S-300 έχουν παραληφθεί και υπηρετούν σε ένα αριθμό χωρών όπως η Αλγερία, το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία, η Ελλάδα, το Καζακστάν, και το Βιετνάμ. Υπάρχει και ένα συμβόλαιο για την προμήθεια του συστήματος στη Συρία αλλά αυτό έχει ανασταλεί προσωρινά εξαιτίας του πολέμου στη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής.
 defencenet.gr