11.4.15

Έκλεισε η πρώτη συμφωνία Γαλλίας και Ινδίας για τα Rafale

Και εγένετο φως! Από το 2012 που κέρδισαν τον διαγωνισμό στην Ινδία για να προμηθεύσουν με 126 μαχητικά τέταρτης γενιάς, τύπου Rafale, την ινδική Αεροπορία, περίμεναν οι Γάλλοι τη μεγάλη μέρα. Και η μέρα αυτή ήρθε, αν και το συμβόλαιο που συμφωνήθηκε ανάμεσα στον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, αφορά μόλις 36 μαχητικά του τύπου.

Τι έχει γίνει; Με απλά λόγια: Οι διαπραγματεύσεις για την συμπαραγωγή δεν έχουν προχωρήσει, αλλά οι ανάγκες της ινδικής Αεροπορίας είναι εξαιρετικά πιεστικές, καθότι τα MiG-21 και MiG-27 πέφτουν συνεχώς και πρέπει ταχύτατα να αποσυρθούν, ενώ το Πακιστάν και η Κίνα αποτελούν εξαιρετικά επικίνδυνους αντιπάλους. Οπότε, οι Ινδοί ζήτησαν από τους Γάλλους 36 ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη το συντομότερο δυνατό. Αυτό είναι εξαιρετικό για τη Γαλλία, αφού τα μαχητικά αυτά θα κατασκευαστούν εξ ολοκλήρου στη χώρα.
Επίσης, με την απόφαση αυτή οι Ινδοί δίνουν ένα τέλος στην παραφιλολογία είτε για επιλογή του ρωσικού Su-30MKI ή το ενδεχόμενο υποβολής αντιπροσφοράς από την κοινοπραξία του Eurofighter (EF-2000 Typhoon). Δεσμεύουν απόλυτα το μέλλον τους με τη γαλλική επιλογή, σε συνέχεια την επιχειρησιακής αξιοποίησης των Mirage-2000 για μακρό χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, ας κάνουμε λίγο υπομονή διότι θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση της σύμβασης. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το συμβόλαιο αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 4 δισ. ευρώ, καθώς η τιμή μονάδας για κάθε Rafale, εκτιμάται πως ανέρχεται σε 110 εκατ. ευρώ χωρίς τα όπλα (βλήματα, βόμβες, κ.λπ.).
Είναι πλέον βέβαιο, ότι εάν προχωρήσει ομαλά το πρόγραμμα προμήθειας των 36 μαχητικών, θα ακολουθήσει συμπληρωματική παραγγελία, τουλάχιστον για άλλα τόσα μαχητικά, τα οποία θα κατασκευαστούν στην Ινδία, ώστε να μεταφερθεί και η τεχνολογία. Δεν συμφέρει τους Ινδούς να κάνουν πλέον πίσω. Εξάλλου, σύμφωνα με δηλώσεις πηγής του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, η αγορά των 36 μαχητικών, παραμένει «χωριστή από τη σύμβαση η οποία συζητείται για τρία χρόνια».
Η Γαλλία στηρίζει αποφασιστικά με αυτό το συμβόλαιο το μέλλον του μαχητικού, που κατόρθωσε να βρει τη δεύτερη διεθνή του αγορά, μετά την Αίγυπτο. Και μάλιστα πρόκειται για μια αγορά που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατασκευή περισσοτέρων από 100 αεροσκαφών του τύπου για την ινδική Αεροπορία.
Τις ημέρες που προηγήθηκαν οργίαζε η φημολογία ότι στα σκαριά βρισκόταν κάποια συμφωνία που θα έδινε τέλος στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων των δυο πλευρών. Μια μέρα πριν φτάσει ο Ινδός πρωθυπουργός, η Le Monde έγραφε ότι είχε επέλθει συμφωνία για… 63 μαχητικά (ανάποδα ο τελικός αριθμός!), αλλά δεν επρόκειτο περί λάθους, καθώς η τιμή τους ανέβαινε στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Κυκλοφόρησε η πληροφορία, ότι το μαχητικό θα κατασκευάζεται, εν μέρει, στην Ινδία, γεγονός που σήμαινε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτό της παραχώρησης τεχνογνωσίας, είχε μάλλον επιλυθεί.
Η Ινδία είχε επιδείξει ενδιαφέρον για την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών από το 2012 που τα Rafale κέρδισαν τον διαγωνισμό, καθώς τα ρωσικά Su-30MKI που διαθέτει έχουν πολύ μικρή διαθεσιμότητα, λόγω προβληματικών κινητήρων, ενώ τελευταία φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στην ομαλή εξέλιξη του προγράμματος για την από κοινού ανάπτυξη με τη Ρωσία μαχητικού 5ης γενιάς, του T-50.
defence-point