14.4.15

ΕΚΤ: Αύξηση του ELA κατά 800 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα

Νέα αύξηση, κατά 800 εκατ. ευρώ, του ορίου πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στο μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) αποφάσισε την Τρίτη το βράδυ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το ανώτατο όριο δανεισμού για τις ελληνικές τράπεζες από τον μηχανισμό αυτό αυξάνεται πλέον στα 74 δισ. ευρώ από 73,2 δισ. ευρώ που ήταν από την προηγούμενη εβδομάδα οπότε και είχε χορηγηθεί αύξηση του ορίου στα 1,2 δισ. ευρώ.


Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη αντλήσει από τον ELA ρευστότητα περίπου 70 δισ. ευρώ αφήνοντας έτσι ένα περιθώριο ασφαλείας περίπου 4 δισ. ευρώ. 

Η ΕΚΤ αναμένεται να επαναξιολογήσει τα δεδομένα την ερχόμενη εβδομάδα.

«Ελπίζω πως θα υπάρξει σύντομα πρόοδος στη διαπραγμάτευση» με την Ελλάδα, «γιατί τα αποθέματα ρευστότητας ξεκάθαρα γίνονται πολύ, πολύ μικρά», δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας πως η Ευρώπη δεν πρόκειται να δώσει περαιτέρω βοήθεια εάν πρώτα δεν κατατεθεί μια «αξιόπιστη» λίστα μεταρρυθμίσεων που εγγυάται πως η χώρα μας θα μπορέσει να επιστρέψει σε μια «βιώσιμη κατάσταση».


skai.gr