14.4.15

Τουρκία: Χερσαία επέμβαση στη Συρία συζητά με το Ριάντ

Τουρκία και Σαουδική Αραβία, δύο κράτη με ένα μεγάλο ιστορικό συγκρούσεων, έχουν επαφές σε υψηλό επίπεδο με σκοπό τον σχηματισμό συμμαχίας κατά του καθεστώτος Άσαντ. Οι σχετικές συνομιλίες διεξάγονται στο Κατάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία θα συμμετέχει στις επιχειρήσεις με χερσαίες δυνάμεις και η Σαουδική Αραβία με αεροπορικές επιδρομές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα γνωρίζει τα σχετικά με τις επαφές αυτές, ήδη από τον Φεβρουάριο, ενημερωμένος από το εμίρη του Κατάρ αλ Θάνι, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στον Λευκό Οίκο. Πληροφορίες αναφέρουν πως στην συνάντηση αυτή, ΗΠΑ και Κατάρ εξέφρασαν κοινές ιδέες σχετικά με τον καλύτερο τρόπο απομάκρυνσης του Άσαντ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε πει τότε πως «αμφότεροι ανησυχούμε ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Συρία. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη μετριοπαθή αντιπολίτευση και πιστεύουμε πως δεν είναι δυνατή η πλήρης σταθεροποίηση της χώρας μέχρι ο κ. Άσαντ, ο οποίος έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση, να απομακρυνθεί. Το πώς θα γίνει αυτό είναι, φυσικά, μια μεγάλη πρόκληση και αναζητούμε τον προσφορότερο τρόπο».
Αν λοιπόν οι επαφές Τουρκίας – Σαουδικής Αραβίας εξελιχθούν ικανοποιητικά, η επέμβασή τους στη Συρία θα πραγματοποιηθεί, με ή χωρίς την αμερικανική υποστήριξη. Πάντως, επισήμως, Τουρκία και Σαουδική Αραβία αρνούνται τις εν λόγω επαφές. Όμως εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης, εξέφρασε, την ίδια ώρα, την ικανοποίησή του γι’ αυτές.
Στις 2 Μαρτίου ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε συναντηθεί με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν. Μετά την συνάντηση ο Ερντογάν είχε δηλώσει τότε πως είχε συμφωνήσει με τον βασιλιά σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης της συριακής αντιπολίτευσης, αλλά και της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στο τομέα της άμυνας.
Μερικές εβδομάδες μετά την συνάντηση αυτή ο Ερντογάν είχε υπογράψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με το Κατάρ, το οποίο, υπήρξε ο μεσάζοντας στις επαφές Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας.
Το μόνο σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει είναι το ζήτημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας την οποία υποστηρίζει η Τουρκία. Η Σαουδική Αραβία ήταν εναντίον της οργάνωσης αυτής, αλλά τώρα αξιοποιεί τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στον πόλεμο κατά των Χούτι στην Υεμένη.
Η στροφή της Σαουδικής Αραβίας προς την Τουρκία και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι πιθανό να την φέρει σε σύγκρουση με την Αίγυπτο (σ.σ. στηρίζει τον Άσαντ). Από την άλλη η πιθανή συμμαχία Τουρκίας- Σαουδικής Αραβίας στρέφεται ανοικτά κατά του Ιράν.
defence-point