2.4.15

Υεμένη: Σύγχυση με την επέμβαση δεκάδων πεζοναυτών στο λιμάνι του Άντεν

Σύγχυση εξακολουθεί να επικρατεί σχετικά με τον αριθμό και την εθνικότητα των ξένων στρατιωτών που αποβιβάστηκαν σήμερα στο λιμάνι του Άντεν σε μια επιχείρηση που διεξήχθη το πρωί.
Τις πρώτες πληροφορίες για την επιχείρηση έδωσαν οι αντάρτες  Houthi λέγοντας πως «δεκάδες ένοπλοι άγνωστης εθνικότητας αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Άντεν από σαουδαραβικά και αιγυπτιακά και υπό την κάλυψη μαχητικών αεροσκαφών».

«Εάν αυτό είναι προετοιμασία για χερσαία επέμβαση τότε θα απαντήσουμε με πυρά»,πρόσθεσε εκπρόσωπός τους.  
Λίγες ώρες αργότερα όμως ο ένας από τους επικεφαλής της διοίκησης του λιμένα του Άντεν δήλωσε πως τα μυστηριώδη στρατεύματα ήταν στην πραγματικότητα Κινέζοι πεζοναύτες οι οποίοι πραγματοποίησαν την επέμβαση προκειμένου να απομακρύνουν κινέζους πολίτες από την πόλη η οποία βρίσκεται εν μέσω έντονων μαχών.
«Ένα κινεζικό πολεμικό σκάφος έφτασε στο λιμάνι για να απομακρύνει κινέζους πολίτες. Η αψιμαχία η οποία ξέσπασε κατά τη διάρκεια της εκκένωσης οδήγησε στην αποβίβαση κινέζων πεζοναυτών για να περιφρουρήσουν την διαδικασία εκκένωσης»,είπε το διευθυντικό στέλεχος του λιμένα προσθέτοντας πως μετά από λίγη ώρα οι πεζοναύτες αποσύρθηκαν στα ή στο πλοίο τους.
Από κινεζικής πλευράς πάντως δεν υπάρχει κάποια επιβεβαίωση για την σημερινή επιχείρηση και το μόνο που επιβεβαιώθηκε ήταν πως το κινεζικό Ναυτικό πραγματοποίησε επιχείρηση εκκένωσης πολιτών της από την Υεμένη αλλά στις 30 Μαρτίου κατόπιν εντολής του προέδρου Xi Jinping και της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής (CMC).
Οι Κινέζοι πολίτες που βρίσκονται στην Υεμένη ανέρχονται στους 500 και  οι περισσότεροι αν όχι όλοι έχουν απομακρυνθεί. Πάντως ο εκπρόσωπος του κινεζικού Ναυτικού έσπευσε να διευκρινίσει πως η επιχείρηση της 30ης Μαρτίου δεν αποτέλεσε σε καμία περίπτωση επίδειξη δύναμης του Ναυτικού της χώρας αλλά αντίθετα κινήθηκε στο πλαίσιο της απομάκρυνσης πολιτών από εμπόλεμες περιοχές όπως κάνουν και οι υπόλοιπες του κόσμου φέρνοντας ως παράδειγμα τις ΗΠΑ.
Στο μεταξύ και όπως ανακοινώθηκε δύο ρωσικά μεταφορικά αεροσκάφη IL-76προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Σαναά προκειμένου να παραλάβουν Ρώσους και Ευρωπαίους πολίτες από τη χώρα.  
Η κατάσταση όμως στην Υεμένη φαίνεται να επιδεινώνεται από μέρα σε μέρα.
Σήμερα η Σαουδική Αραβία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης στη χώρα μέσω του πρεσβευτή της στην Ουάσιγκτον:  «Το θέμα της συμμετοχής χερσαίων δυνάμεων είναι πάντα κάτι που βρίσκεται στο τραπέζι», δήλωσε ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας Αντέλ αλ Τζάμπερ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ουάσιγκτον.
Η επιδείνωση στην κατάσταση προέρχεται και από την  καταδρομική επιχείρηση που πραγματοποίησε η οργάνωση των ανταρτών των Houthi  χτυπώντας μια σαουδαραβική περίπολο στα σύνορα Υεμένης-Σαουδικής Αραβίας με  αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας Σαουδάραβας συνοριοφύλακας και άλλοι 10 να τραυματιστούν.
Πρόκειται για το πρώτο στέλεχος των σαουδαραβικών υπηρεσιών ασφαλείας που το Ριάντ ανακοινώνει ότι έχασε τη ζωή του από την 26η Μαρτίου, όταν άρχισε η στρατιωτική επέμβαση της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό σαουδαραβική ηγεσία στην Υεμένη.
Η ανταλλαγή πυρών που σημειώθηκε σε μια ορεινή περιοχή των συνόρων είχε αποτέλεσμα “τον θάνατο του λοχία Σαλμάν αλ Μαλίκι και τον τραυματισμό 10 μελών της συνοριοφρουράς”, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.
Η επίθεση έγινε στη συνοριακή πόλη της Σαουδικής Αραβίας Νατζράν (Najran).
Η προώθηση των Houthi στο Άντεν το τελευταίο καταφύγιο του προέδρου της χώρας αποτέλεσε ένα σοβαρό πλήγμα για το συνασπισμό του οποίου ηγείται  η Σαουδική Αραβία δείχνοντας ότι η δυναμική των ανταρτών είναι μεγαλύτερη από ότι αρχικά υπολογιζόταν.
“Δεκάδες παραστρατιωτικοί Χούτι και σύμμαχοί τους, που έφθασαν με άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού, μπήκαν στο προεδρικό παλάτι Αλ Μαάσικ”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματικός αυτός, που διευκρίνισε πως είδε την έλευση των ανταρτών στο κτιριακό συγκρότημα.
Νωρίτερα, πηγές της ασφάλειας και του στρατού δήλωσαν ότι τουλάχιστον 44 άνθρωποι, ανάμεσά τους 18 άμαχοι, σκοτώθηκαν στις σφοδρές μάχες στο Άντεν ανάμεσα στους σιίτες αντάρτες και τους συμμάχους τους από τη μια πλευρά και τους υποστηρικτές του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι από την άλλη.
“Είκοσι Σιίτες αντάρτες σκοτώθηκαν στις μάχες”, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο στρατιωτική πηγή, ενώ ιατρική πηγή έκανε λόγο για “τον θάνατο 18 αμάχων και έξι μελών των λαϊκών επιτροπών”, των παραστρατιωτικών ομάδων που πρόσκεινται στον πρόεδρο Χάντι.
yemenmap
DecisiveStorm
 defencenet.gr