11.4.15

Ανατροπή στις συντάξεις από το ΣτΕ

Μια απόφαση βόμβα που αν εφαρμοστεί θα φέρει τα πάνω κάτω στο θέμα των περικοπών των συντάξεων ετοιμάζεται να εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Mega, σε πιλοτική δίκη που γίνεται, η πλειοψηφία των δικαστών φαίνεται πως συγκλίνει προς την αντισυνταγματικότητα του νόμου 4093/2014 ανατρέποντας μερικές από τις περικοπές που επιβλήθηκαν με μνημονιακούς νόμους, κάτι που θα πυροδοτήσει μεγάλες επιβαρύνσεις στα Ταμεία.

Σύμφωνα και με το «Εθνος της Κυριακής» σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις που αφορούν σε προσφυγές ασφαλισμένων σε διάφορα ταμεία, υπερισχύουν οι απόψεις περί αντισυνταγματικότηττας των μνημονιακών περικοπών σε συντάξεις. 
Οι σχετικές προσφυγές έχουν γίνει από πρώην εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, σε τράπεζες, σε ΔΕΚΟ και στρέφονται κατά του ΙΚΑ (για τις μειώσεις των κύριων συντάξεων) και του ΕΤΕΑ (για τις επικουρικές).
Μάλιστα κατά το δημοσίευμα, οι προσφεύγοντες δεν θα μπορέσουν να δικαιωθούν για τις περικοπές που έγιναν με βάση το πρώτο μνημόνιο του 2010 καθώς οι νόμοι του έχουν κριθεί συνταγματικοί.
Αντισυνταγματικές αναμένεται να κριθούν οι περικοπές που έγιναν σε εφαρμογή μνημονιακών νόμων του 2012, σε συντάξεις του ΙΚΑ για πρώην εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τραπεζών αλλά και ΔΕΚΟ.
Ως «πιλότος» για την απόφαση θα ληφθεί η δικαίωση των εργαζομένων και των συνταξιούχων με «ειδικά μισθολόγια».
Αν το σενάριο της δικαίωσης επιβεβαιωθεί στο ακροατήριο τα ταμεία θα επιβαρυνθούν με 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αν η απόφαση του ΣτΕ επεκταθεί στο σύνολο των συνταξιούχων η επιβάρυνση θα φτάσει στα 4,3 δισεκατομμύρια. 
Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια απόφαση – βόμβα του ανωτάτου δικαστηρίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις καθώς θα μπορεί να επικαλεστεί αδυναμία να εφαρμόσει νέες μειώσεις όταν και οι παλιές έχουν κριθεί αντισυνταγματικές.
Προβληματισμός υπάρχει στα μέλη του Συμβουλίου για το εάν η απόφαση θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ γεγονός που θα κάνει την επιβάρυνση ακόμη μεγαλύτερη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα έρχεται σε μια στιγμή που η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ζητεί δραστικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικο στην Ελλάδα κρίνοντας ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο.
nooz.gr