8.4.15

Προκλητικός εναντίον της επίσκεψης Α.Τσίπρα στη Μόσχα ο νεοταξίτικος Διεθνής Τύπος

Χωρίς ίχνος ντροπής ούτε καν να κρύψουν από τους αναγνώστες τους ότι είναι στρατευμένος στους σχεδιασμούς της ΝΤΠ ο διεθνής Τύπος κατακεραυνώνει με θράσος χιλίων πιθήκων την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα.
 
Ξένα δημοσιεύματα «μαστιγώνουν» από το πρωί την ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως η στάση της Αθήνας απέναντι στη Ρωσία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα, είναι άσκηση πίεσης.Δηλαδή αυτό που μας κάνει η δήθεν "σύμμαχος" ΕΕ πέντε χρόνια τώρα, πως χαρακτηρίζεται; Τι θράσος έχουν οι άνθρωποι αυτοί, να τολμούν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, αψηφώντας τους κανόνες της απλής λογικής.
  
Spiegel: Κύριε Τσίπρα, η διπλωματία δεν γίνεται έτσι  (!!!) 
Το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σχολιάζει την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα και του λέει πως η διπλωματία δεν διεξάγεται με αυτόν τον τρόπο.
 
«Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα κινείται στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων συμμάχων. Αυτό είναι δικαίωμά του, μόνο που η διπλωματία στην Ευρώπη δεν διεξάγεται με αυτόν τον τρόπο. Ακόμη και αν οι λογής μελετητές διαφωνούν για το αν πρέπει να ακολουθεί κανείς την άποψη του Ντε Γκολ ή του Τσε. Αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει ένα περίεργο μείγμα και των δύο φιλοσοφιών. Πρώτον, βασίζεσαι στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και χρησιμοποιεί το ηθικό επιχείρημα για να αξιώσει πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία και από την άλλη ακολουθεί την τακτική απειλών ότι δεν θα αποπληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ. Αν η αλληλεγγύη σημαίνει πραγματικά «τρυφερότητα», τότε ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του είναι σαν χούλιγκανς».
 
Και συμπληρώνει: «Ο Τσίπρας, ως επικεφαλής ενός κυρίαρχου κράτους έχει κάθε δικαίωμα να αναζητήσει υποστήριξη εκτός της ΕΕ. Όπως είναι κατανοητό να ζητήσει από τον Πούτιν να μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου προς τους χειμαζόμενους Έλληνες καταναλωτές. Αυτό που είναι λιγότερο κατανοητό είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση οργάνωσε, επίσης, μια σειρά απειλητικών χειρονομιών προς τους εταίρους της στην Ευρωζώνη. Έτσι, μίλησε για τον κοινό αγώνα της Ελλάδας και της Ρωσίας κατά του Χίτλερ και άσκησε έντονη κριτική για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Κρεμλίνο λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.
 
FAZ: «Οι πολιτικοί της ΕΕ προειδοποιούν τον Τσίπρα για συνέπειες»
 
«Οι πολιτικοί της ΕΕ προειδοποιούν τον Τσίπρα για συνέπειες» γράφει το πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα της FAZ το πρωί της Τετάρτης, λέγοντας πως «παρατηρητές εκτιμούν πως η Μόσχα μπορεί να προσπαθήσει να μαλακώσει την σκληρή στάση της ΕΕ μέσω καλών σχέσεων με την Ελλάδα».
 
Guardian: Δύσκολα θα αρνηθεί οικονομική βοήθεια ο Τσίπρας
 
Ο βρετανικός Guardian γράφει πως καθώς η Αθήνα «υποφέρει από την ισχυρότερη οικονομική ασφυξία των τελευταίων δεκαετιών, το ταξίδι γίνεται Μόσχα μεταξύ εικασιών πως ο Πούτιν μπορεί να κάνει στον έλληνα πρωθυπουργό μία προσφορά για οικονομική βοήθεια που θα έβρισκε δύσκολο να αρνηθεί»
 
Bloomberg: Ο Τσίπρας παίζει στη Μόσχα ένα επικίνδυνο πόκερ
 
Οι Έλληνες ηγέτες, στο παρελθόν, έχουν κάνει με τη σειρά τους ένα ταξίδι στη Μόσχα. Γενικώς, δεν είναι μια πρωτεύουσα ξένη για τους πολιτικούς της Ελλάδας. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ακολουθεί το χαραγμένο μονοπάτι.
 
Το Bloomberg θυμίζει αυτό που συχνά λησμονούμε: από τα τέλη της δεκαετίας του '70, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας είχαν ανοιχτό διάλογο με το Κρεμλίνο για θέματα εμπορίου, ενεργειακής πολιτικής και επενδύσεων. Τώρα, είναι η σειρά του Αλέξη Τσίπρα να προστρέξει στον Πούτιν για ένα είδος βοήθειας που μένει να διακριβωθεί σε τι ακριβώς συνίσταται.
 
Le Monde: Στη Μόσχα με μακρά λίστα αιτημάτων
 
O Τσίπρας «φτάνει στη Μόσχα με μακρά λίστα αιτημάτων» γράφει από την πλευρά του ο γαλλικός Monde, που παρουσιάζει τις επιπτώσεις στους έλληνες παραγωγούς από το ρωσικό εμπάργκο και αναφέρει ως πιθανό το ενδεχόμενο εξαίρεσης. Δείχνοντας στις αναφορές του Σουλτς, η εφημερίδα υπογραμμίζει: «Όντως, η Ευρώπη ανησυχεί πως η Ρωσία θα ζητήσει ως αντάλλαγμα την στήριξη της Ελλάδας στην αντίθεση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.
 
Le Figaro: «Η επίσκεψη Τσίπρα εκνευρίζει την Ευρώπη»
 
Και η Figaro, με τίτλο «Η επίσκεψη Τσίπρα εκνευρίζει την Ευρώπη», αναφέρει πως η συνάντηση στη Μόσχα θεωρείται «χρυσή ευκαιρία για να ραγίσει το ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στην προσάρτηση της Κριμαίας».
 
Οι προειδοποιήσεις του Σουλτς
 
Την ίδια στιγμή όμως o πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποιεί μέσω της Bild τον πρωθυπουργό να μην δεχθεί οικονομική στήριξη από την Ρωσία. Mιλώντας στην γερμανική εφημερίδα δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν η Ρωσία θα δώσει βοήθεια στην Αθήνα. Προέτρεψε ωστόσο την ελληνική κυβέρνηση «να μην διακινδυνεύσει την ενότητα των ευρωπαίων» έναντι της Μόσχας στο ουκρανικό ζήτημα.
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής Eξωτερικών Yποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ μιλώντας στην εφημερίδα Welt τόνισε ότι η Αθήνα προσεγγίζοντας τη Μόσχα θέλει να δείξει ότι «υπάρχουν και άλλες επιλογές». Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός ζήτησε από τους ευρωπαίους εταίρους μια ξεκάθαρη στάση έναντι της Ελλάδας. Θα πρέπει να γίνει σαφές στον Αλέξης Τσίπρα ότι έχει τη δυνατότητα, αν το επιθυμεί, να προσδεθεί στο ρωσικό άρμα. Τότε όμως και εκείνος θα πρέπει να «βγει από την Ευρώπη και να περάσει σε ένα άλλο ημισφαίριο».
 
 defencenet.gr