14.4.15

ΕΡΧΕΤΑΙ "ΖΕΣΤΟ" ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΣΧΑ Π.Λαφαζάνης: "Μέσα στην εβδομάδα η υπογραφή για τον αγωγό - Άμεση χρηματοδότηση-ανάσα από τη Ρωσία"

Άμεσα προχωρά η Ελλάδα σε υπογραφή συμφωνίας με την Ρωσία για τον νέο αγωγό που θα φέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη από τη νότια διαδρομή,  και φέρνοντας "ζεστό" ρωσικό χρήμα στην Αθήνα, πιθανότατα και μέσα στην εβδομάδα όπως προανήγγειλε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
 
Φυσικά πρόκειται για την προκαταβολή τελών διέλευσης που είχε υποσχεθεί ο πρόεδρος Β.Πούτιν στον Α.Τσίπρα που θα δώσει στην Ελλάδα την απαράιτητη οικονομική "ανάσα" να βγάλει "καθαρό" ακόμα και το καλοκαίρι.
 
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να μη δανειστεί και να βρει άλλους τρόπους χρηματοδότησης, καταφέρνοντας έτσι να εφαρμόσει το δικό της οικονομικό πρόγραμμα και διατηρώντας την εθνική κυριαρχία.
 
O B.Πούτιν έχει σκοπό να κρατήσει "Ζωντανή" την Ελλάδα χωρίς να φαίνεται καμία δανειοδότηση που θα προκαλούσε αθέτηση των όρων του εθνοκτόνου Μνημονίου που είχε υπογράψει ο Γ.Παπανδρέου το 2010, που απαγόρευαν ρητώς την οποιαδήποτε χρηματοδότηση από τρίτες χώρες.
 
«Δεν πωλούνται ούτε η ΔΕΗ, ούτε ο ΑΔΜΗΕ, ούτε η ΔΕΠΑ», είπε
 

Ο κ. Λαφαζάνης, είπε ότι πολύ γρήγορα ίσως και μέσα στην εβδομάδα να έχουμε υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με την Ρωσία για τον αγωγό φυσικού αερίου και στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανό να έχουμε μια χρηματοδοτική ένεση προς το ελληνικό Δημόσιο.
 
Στο ερώτημα αν αυτή η ένεση θα δοθεί άμεσα είπε: «Δεν βαζουμε προαπαιτούμενα και δεν βάζουμε όρους. Καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει μια πιστωτική διευκόλυνση προς το ελληνικό Δημόσιο. Το πιο πιθανό είναι να είναι άμεση».
 
Ο κ. Λαφαζάνης είπε επίσης ότι άνοιξε ο δρόμος με την επίσκεψη Τσίπρα για να κατασκευαστει ένας αγωγός στην Ελλάδα που θα ξεκινάει απο τα ελληνοτουρκικά σύνορα θα περνάει απο την Ελλάδα και θα πηγαινει στην FYROM με κατεύθυνση στην Ευρώπη.
 
Θα είναι όπως είπε ένας αγωγός που θα τροφοδοτεί κατά βάση την Κεντρική Ευρώπη και θα απασχοληθούν εκεί περίπου 20.000 άνθρωποι έως το 2019.
 
Πρόσθεσε ότι θα είναι πολύ φθηνές οι τιμές του φυσικού αερίου και θα υπάρχει και η δυνατότητα για επενδύσεις παρεμφερείς με τον αγωγό και το φυσικό αέριο.
 
«Αγωγό φυσικού αερίου έχει η Γερμανία και προμηθεύεται αέριο από την Ρωσία. Όλο το φυσικό της αέριο η Γερμανία το προμηθεύεται από την Ρωσία. Γιατί υπάρχουν αντιδράσεις για την Ελλάδα και όχι για την Γερμανία; Θέλει να μονοπωλήσει το φυσικό αέριο και να μην γίνει ο νότιος διάδρομος», είπε επίσης.
 
Για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές είπε ότι είναι σε ένα πολύ κρισιμο σημείο και από την στιγμή που δεν συμμετέχει δεν μπορεί να πει κάτι. 
 
Όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί αν δεν φτάσουμε σε συμφωνία είπε: «Δεν θα ήθελα να κάνω παρακινδυνευμένες υποθέσεις αλλά από εκεί και πέρα θα ήθελα να πω ότι δεν είναι το τέλος για την Ελλάδα το Eurogroup της 24ης Απριλίου. Η Ελλάδα δεν είναι όμηρος των πιστωτών ούτε της ΕΕ και του ΔΝΤ. Υπάρχουν εναλλακτικές.
 
Η Ελλάδα δεν θα χαθεί. Έχει δυνατότητες να ακολουθήσει και θα τις ακολουθήσει. Οι επιπτώσεις θα είναι πιο επώδυνες για τους κυρίαρχους κύκλους της Ευρώπης και δη της Γερμανίας. Αναφέρομαι σε εναλλακτικούς τρόπους για την χώρα μας που μπορεί να είναι και βιώσιμοι. Η Ελλάδα δεν πάει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεμένη χειροπόδαρα».
 
 defencenet.gr