24.4.15

Βαθαίνει η κρίση στις σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας - Τέλος σε συμφωνία ναυτιλιακής συνεργασίας

Οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι μια τριετής ναυτιλιακή συμφωνία για μεταφορές «roll-on/roll-off"  έληξε την Πέμπτη με την Τουρκία και ότι δεν προτίθεται να την ανανεώσoυν, αποδεικνύοντας με έναν ακόμη τρόπο πώς οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώνονται συνεχώς.
 
Ο εκπρόσωπος της Λιμενικής Αρχής της Αιγύπτου, Ραχίμ Μοσταφά, ανέφερε την Πέμπτη ότι ένα μνημόνιο ναυτικής συνεργασίας για τα RORO, που ισχύει από τον Απρίλιο του 2012, έφθασε στο τέλος του.
 
Υπενθυμίζεται ότι  στα τέλη του περασμένου έτους, η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η Αίγυπτος δεν θα ανανεώσει τη ναυτιλιακή συμφωνία μετά τη λήξη του, λόγω της πολιτικής στάσης της Άγκυρας έναντι της κυβέρνησης της Αιγύπτου.
 
Η συμφωνία που υπεγράφη τον Μάρτιο του 2012, επέτρεψε τη χρήση των αιγυπτιακών λιμένων για τη μεταφορά τουρκικών εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, ηλεκτρικές συσκευές και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που κατευθύνονταν προς εισαγωγείς του Κόλπου.
 
Η συμφωνία είχε αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία μετά την εμπόδιση των συριακών αρχών στη διακίνηση των τουρκικών προϊόντων στις αγορές του Κόλπου, εξαιτίας των κατηγοριών και επικρίσεων της Άγκυρας και κατά του Σύρου προέδρου , Μπασάρ αλ Άσαντ, γράφει η εφημερίδα Bugün.
 
 defencenet.gr