3.4.15

Πώς οργανώθηκε το σχέδιο απόδρασης της Βίκυς Σταμάτη - Πιθανόν να διέφυγε στο εξωτερικό


Οι αστυνομικές αρχές επιβεβαιώνουν πώς πίσω από την απόδραση της Βίκυς Σταμάτη από το Δρομοκαίτειο βρίσκεται ένα καλά οργανωμένο σχέδιο και είναι πολύ πιθανόν η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου να έχει φυγαδευτεί στο εξωτερικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναζητείται κάθε στοιχείο που αφορά σε πτήσεις ή κινήσεις πλοίων, αλλά πρωτίστως, στο μικροσκόπιο των αρχών έχει μπει το κινητό της τηλέφωνο και όλες οι συνομιλίες που έκανε το τελευταίο διάστημα.
 
Ένα 24ωρο μετά την διαπίστωση της απόδρασης της Βίκυς Σταμάτη από το Δρομοκαίτειο επικρατεί «σκοτάδι» στις έρευνες. Το μόνο που έχει διαπιστωθεί με βεβαιότητα είναι πώς τα μέτρα ασφαλείας στο νοσοκομείο ήταν διάτρητα, ενώ δόθηκε ο χρόνος και στην κ. Σταμάτη να οργανώσει ένα σχέδιο διαφυγής αμέσως μετά την απόρριψη του αιτήματος για την αποφυλάκιση της. 
 
Τα άτομα που τη βοήθησαν να διαφύγει δεν ήταν σίγουρα ένα, όπως αναφέρουν πηγές από την ΕΛ.ΑΣ., αφού δεν επρόκειτο μόνο για άνοιγμα του λουκέτου και την απόδραση της από το ψυχιατρείο, αλλά για κινήσεις επαγγελματικές με στόχο να χαθούν τα ίχνη της και να φυγαδευτεί σε ασφαλές σημείο και πιθανόν εκτός της Ελλάδας. 
 
Το ερώτημα είναι ποιοι ήταν αυτοί που ανέλαβαν να εκτελέσουν το σχέδιο. Υπήρξε βοήθεια εκ των έσω; Οι πρώτες έρευνες έδειξαν ότι υπήρχε μια χαλαρότητα στα μέτρα φρούρησης της συγκεκριμένης κρατούμενης αφού μπορούσε να βγαίνει στο μπαλκόνι, να μιλάει σε προσωπικό κινητό τηλέφωνο και να κινείται με μεγάλη άνεση στους χώρους του ψυχιατρικού καταστήματος. 
 
Η διοίκηση του νοσοκομείου και η εξωτερική φρουρά των φυλακών Κορυδαλλού πετάει ο ένας το μπαλάκι στο άλλον για τις ευθύνες φύλαξης της. Ωστόσο, πιθανόν να φέρουν ευθύνες και οι δύο, αφού μπορεί η Βίκυ Σταμάτη με τη βοήθεια άλλων να απέδρασε από το μαντρότοιχο, αλλά δεν θεωρείται καθόλου απίθανο να πέρασε και σαν κυρία από την κεντρική πύλη χωρίς να πάρει χαμπάρι κανείς τίποτα. 
 
Ένα ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι η Βίκυ Σταμάτη να είχε βοήθεια εκ των έσω προκειμένου να περάσει την πύλη του Δρομοκαίτειου ή να βγεί από κάποιο σημείο του περιμετρικού χώρου και στη συνέχεια να την περίμεναν κάποιοι άλλοι οι οποίοι και την βοήθησαν σε μικρό χρονικό διάστημα να απομακρυνθεί. Αυτό εκτιμάται πώς έγινε περίπου στις 2-3 τα ξημερώματα έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος μέχρι να γίνει αντιληπτή η απουσία της.  
 
Πέραν αυτού, οι αξιωματικοί της Ασφάλειας ψάχνουν όλες τις κλήσεις του κινητού της τηλεφώνου τον τελευταίο μήνα, τους ανθρώπους με τους οποίους μιλούσε ή ερχόταν σε επαφή τόσο μέσα στο ψυχιατρικό κατάστημα όσο και τους επισκέπτες. Επίσης, αναζητούνται από τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας στους κεντρικούς δρόμους κοντά στο ψυχιατρείο στοιχεία που μπορούν να δώσουν απαντήσεις στο πώς και με τι διέφυγε.
 
Παράλληλα γίνεται αναζήτηση των νυχτερινών πτήσεων και των  δρομολόγια πλοίων, ενώ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο μικροσκόπιο το πατρικό της σπίτι στο χωριό Ζέλι Φθιώτιδας, όπου βρίσκεται ο γιος της. 
 
Η έρευνα δεν θα μπορούσε επίσης να αφήσει εκτός τον σύζυγο της Άκη Τσοχατζόπουλο, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να γνώριζε ή ακόμη και να βοήθησε με κάποιο τρόπο στην απόδραση της.
 
Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί προσπαθούν να εντοπίσουν νοσηλευθέντες ή συγγενείς τους με τους οποίους η Βίκυ Σταμάτη είχε αναπτύξει σχέσεις και επαφές προκειμένου να διευκρινιστεί αν κάποιοι από αυτούς έχουν συμμετοχή στο σχέδιο διαφυγής της.
 
 defencenet.gr